Infotheek Special: Theatervoorstelling Jihad

image001Infotheek Special:  Theatervoorstelling Jihad

image003

Een naïeve superman, een overtuigde jihadist en een twijfelaar. Drie jongeren uit Almere vertrekken naar Syrië om te vechten.

image005Het zijn drie personages uit het theaterstuk Jihad voor scholieren. De voorstelling wil de komende tijd 10.000 jongeren uit het voortgezet onderwijs en het mbo trekken en de jihad en radicalisering bespreekbaar maken.  Jihad is een theatervoorstelling voor jongeren over actuele thema’s: radicalisme, vervreemding, je wel of niet thuis voelen en identiteit. Het stuk pakt op lichtvoetige en tegelijkertijd bloedserieuze wijze de onwetendheid over jihadisme aan en daagt het jonge publiek uit tot reflectie op én gesprek over dit gevoelige onderwerp.

image007De grondlegger van de productie is de Belgische schrijver en regisseur Ismaël Saidi, die tevens een rol speelt in de oorspronkelijke Belgische variant; Djihad. Het stuk is semi-autobiografisch, want Ismaël werd als jongeman zelf geronseld om te vechten in Afghanistan. Hij kent de thematiek dus van binnenuit.

 

image010Zijn voorstelling heeft grote impact op het publiek omdat zijn werk komisch en tegelijkertijd tragisch is. Zijn toon en boodschap liggen dichtbij de belevingswereld van jongeren, hij schuwt de taboes niet en maakt ze bespreekbaar. Door de lichtvoetige toon van zijn stuk worden mensen bij elkaar gebracht. Hierdoor ontstaat ruimte voor gesprek en het delen van gemeenschappelijke ervaringen. De voorstelling (80 minuten) wordt geregisseerd door Daria Bukvić, bekend van haar debuutproductie Nobody Home. Het wordt gespeeld door Saman Amini, Majd Mardo, Chems Eddine Amar en Sahand Sahebdivani die tevens het stuk muzikaal begeleid. Zie video

Elke school geeft zijn eigen invulling aan het lesprogramma, en wordt hierbij ondersteund door de lesbrief, gespreksverslagen en algemene informatie over de projectthema’s op de Jihad de Voorstelling -website : http://jihaddevoorstelling.nl/  en FaceBook pagina. ( zie ook Lesbrief )

Speellijst zie website – Teleblik levert graag een bijdrage aan dit debat met de volgende video’s: https://teleblik.nl/news/2016/01/theatervoorstelling-jihad-vombo