Infotheek Special: Rijks, Masters of the Golden Age

Infotheek Special: Rijks, Masters of the Golden Age

Dit is het kleinere koffietafelboek. Er is ook een XXL Limited Edition beschikbaar. Ongelimiteerde oplage. Deze gebonden uitgave met een afmeting van 25×35 cm en een omvang van 460 pagina’s omvat zowel de inhoud van de gelimiteerde versie als ook het ‘Behind the Rijks, Masters of the Golden Age 1Scenes’-boekje. Een prachtig kleinood, uitstekend verzorgd en met alle luxe voorzien zoals goudfolie en goud op snee en uitgevoerd in kunstleer. Te bekijken in de Infotheek!

Over het Rijksmuseum zijn boekenkasten vol geschreven, toch heeft – verbazingwekkend genoeg – tot op heden geen enkel boek recht gedaan aan de esthetische klasse en reikwijdte van de kostbare schat die de Eregalerij rijk is. Marcel Wanders wil met zijn project (dat past binnen de filosofie van het Rijksmuseum om de collectie van de Eregalerij te ontsluiten voor een groot publiek en het hedendaagse belang ervan te onderstrepen) dit gemis inlossen. Dit doet hij door de schilderijen op magistrale wijze te presenteren – in een poging de tijdloosheid van de werken te vangen.
Rijks, Masters of the Golden Age 4Zo bijzonder de onderwerpkeuze is, zo subliem is de uitvoering. In maar liefst drie verschillende boekuitvoeringen, waarvan deze de koffietafeleditie is, zal het RIJKS-project gestalte krijgen. In elke uitgave zullen grootschalige reproducties van de geselecteerde meesterwerken tot in detail worden afgebeeld, waarbij de hoogst haalbare druktechniek wordt toegepast. Dat maakt dat de lezer als het ware een levensechte ervaring ondergaat en het kunstwerk ingezogen wordt. Dit effect wordt nog eens versterkt door de gekozen invalshoek die de lezer dwingt met een nieuwe blik naar de afbeeldingen te kijken.

Rijks, Masters of the Golden Age 2Daarnaast wordt er ingezoomd op verrassende details uit de kunstwerken. In dit boek zal een keur aan internationaal zeer uiteenlopende internationale persoonlijkheden – die hun sporen hebben verdiend in hetzij de kunst, popmuziek, politiek, fotografie, wetenschap of haute couture – tekst en uitleg geven bij het gekozen detail vanuit zijn of haar vakgebied of werkterrein. Dit levert verrassende en vernieuwende inzichten op. Het toont aan dat de werken uit de Eregalerij niets aan zeggingskracht hebben ingeboet. Zie video:

Rijks, Masters of the Golden Age 7Voor de liefhebber! Marcel Wanders is erin geslaagd met dit boek een waar kunstwerk af te leveren, onwaarschijnlijk mooi en luxe uitgevoerd, met oog voor bijzondere details. Elk boek wordt minutieus en met bijzondere aandacht vervaardigd, gebruikmakend van eersteklas materialen zoals echt leder, high-end metaal, gecompliceerde folietechnieken en op maat gemaakt papier – alles naar uniek ontwerp van Marcel Wanders. Ten slotte wordt elk boek met uiterste precisie gefabriceerd door gedreven kunstenaars en gekwalificeerde vaklui die hun ambacht – grafische techniek en het handmatig inbinden van boeken – als geen ander verstaan.

Rijks, Masters of the Golden Age 6Het boek ademt met zijn klasse, grandeur en vakmanschap vervlogen tijden en tegelijkertijd is het een staaltje van moderne technieken en inzichten gekoppeld aan kunstzinnigheid en bevlogenheid – een unicum! Met bijdragen van onder meer Ferran Adrià, David Allen, Alain de Botton, Anton Corbijn, Angela Missoni, Jimmy Nelson, Erwin Olaf en vele meer. De Kaligrafie is verzorgd door Brody Neuenschwander and Massimo Polello. Engelstalig

Rijks, Masters of the Golden Age 3 Rijks, Masters of the Golden Age 4 Rijks, Masters of the Golden Age 8 Rijks, Masters of the Golden Age 5