Infotheek Special: De Zwarte Bladzijde en For the love of chocolate

Infotheek Special: De Zwarte Bladzijde en For the love of chocolate

 

– De Zwarte Bladzijde

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Van 27 juni 2013 t/m 31 augustus 2014 besteedt Het Scheepvaartmuseum met de nieuwe tentoonstelling, De Zwarte Bladzijde, uitgebreid aandacht aan het thema slavenhandel. Uitgangspunt van de tentoonstelling is het aangrijpende verhaal van slavenschip Leusden, dat in  1738 verging in Suriname.

Historicus Leo Balai schreef er een boek over. Hij is degene die je uitnodigt om zelf op onderzoek te gaan. Je maakt kennis met verschillende mensen aan boord, zowel bovendeks als benedendeks.
Gaandeweg leer je over de economische

 

achtergrond van de slavenhandel en ervaar je hoe het leven was aan boord van een slavenschip. De tentoonstelling daagt bezoekers uit om na te denken over de vraag of de slavernij wel echt voorbij is. Aan het einde van de tentoonstelling biedt het museum de ruimte aan bezoekers om met elkaar in gesprek te gaan over dit thema. Via #zwarteblz kun je de dialoog over de tentoonstelling volgen.

 

 

– For the love of chocolate

De fototentoonstelling For the love of chocolate is geopend in Het Scheepvaartmuseum. Fotograaf Kadir van Lohuizen en tentoonstellingsmaker Jeroen de Vries werkten samen in opdracht van Solidaridad om deze tentoonstelling tot stand te brengen. De tentoonstelling verbeeldt in foto’s en video’s hoe chocolade wordt gemaakt en laat zien welke reis de chocolade aflegt voordat het bij ons in de supermarkt ligt. Van het oogsten van cacaobonen in Afrika, via Amsterdam, de grootste cacaohaven ter wereld, en de chocoladefabriek in Veghel naar het schap in de supermarkt. For the love of chocolate toont het belang van duurzame productie van cacao.

Van Lohuizen laat echter wel het grote verschil zien tussen twee cacaoboeren: een is lid van de coöperatie en kan daardoor arbeiders in dienst nemen en zijn kinderen naar school laten gaan, de ander is geen cooperatielid en heeft daardoor niet de voordelen hiervan.

Kadir van Lohuizen is vooral bekend van zijn grotere fotoprojecten, waarin hij mondiale problematiek aan de kaak stelt. Het project Diamond Matters laat de weg zien van de winning van diamant in mijnen in Congo naar de ring aan de vinger van een rijke Westerling. Met het fotoboek Diamond matters. The diamond industry. ontving Van Lohuizen onder andere de Dick Scherpenzeelprijs.

Het Scheepvaartmuseum werkt in dit project samen met Solidaridad, een organisatie die zich inzet voor een verantwoorde, duurzame voedselproductie om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016