Infotheek Special: “Waste Land”

Infotheek Special: “Waste Land”

– ‘Waste not, Want not’: Wereldwijd steeds meer eten verspild!-

– Februari 2014 –

 

– Waste Land ( DVD):

De beroemde kunstenaar Vik Muniz, die voor zijn portretten werkt met natuurlijke materialen, keert vanuit Brooklyn terug naar zijn geboortestad Rio de Janeiro. Hij start een samenwerking met de vuilnisplukkers van de grootste afvalberg ter wereld, Jardim Gramacho in Rio de Janeiro. De moderne kunstenaar verandert hun levens. Zoals het vuilnis dat zij verzamelen kunst wordt, krijgen ook deze afgedankte mensen een nieuwe waarde. Maar wat gebeurt er met hen als de kunstenaar uiteindelijk weer vertrekt?

Wat Vik Muniz doet met afval en mensen is ontroerend en een bijzonder, inspirerend verhaal. De documentaire Waste Land vertelt het verhaal achter de ‘vuilnisfoto’s gemaakt op werelds grootste vuilstort. Hier worden foto’s gemaakt van de vuilnisrapers, gemaakt van vuilnis, door diezelfde vuilnisrapers. De opbrengst van die foto’s ging naar … diezelfde vuilnisrapers. Het is kunst. Niet omdat het moet.

 

Naar aanleiding van een Geschiedenis boek gevonden op de vuilnisbelt, was Tiao onder de indruk van de schilderij “ De dood van Marat ” in 1793 geschilderd.  Tiao (Sebastiao Carlos dos Santos)  is  nu de jonge, charismatische president van ACAMJG (de Vereniging van Recycling Pickers van Jardim Gramacho), een coöperatie opgericht   om het leven van zijn collega  “catadores” te  verbeteren. Geïnspireerd door de politieke teksten dat hij in het afval gevonden heeft  , Tiao moest zijn collega’s ervan te overtuigen dat het organiseren een verschil kon maken. Tiao is het “picken” sinds hij 11 jaar oud is.

Echter, de samenwerking met deze inspirerende personages, wanneer ze fotografische beelden van zichzelf uit vuilnis  maken, onthult zowel de waardigheid en de wanhoop van de “catadores” als ze beginnen hun leven opnieuw in te richten. En in het einde, bieden  ze ons een roeren bewijs van de transformerende kracht van kunst en de alchemie van het menselijk geest.

   

Trailer : http://www.youtube.com/watch?v=sNlwh8vT2NU en http://www.wastelandmovie.com/contribute.html

  

– Wereldwijd steeds meer eten verspild..!

In Nederland wordt jaarlijks voedsel met een totale waarde van meer dan vier miljard euro op de vuilnisbelt gegooid. Maar veel daarvan is nog prima eetbaar. We onderzoeken waarom Nederlanders zoveel eten verspillen.

 

Hieronder een uitzending van Zembla van Maart 2012.
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1243245#0

 

– ‘Waste not Want not’

Uit een Brits rapport ‘Waste not Want not’ (zie pdf), van het instituut van ingenieurs (IME) blijkt, dat tussen de 30 en 50% van al het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd, in de vuilnisbak eindigt. De opstellers van het rapport noemen de uitkomst alarmerend.

Want het betekent dat we met z’n allen minimaal zo’n 1,2 miljard ton voedsel weggooien, maar dat kan evenzo goed oplopen tot 2 miljard ton.

Er zijn veel redenen voor deze verspilling, zoals onder meer slechte opslagvoorzieningen, aanbiedingen van supermarkten en het westerse ideaalbeeld van voedsel. Het rapport maakt ook nog eens melding van het feit dat zo’n 30% van de groenten in het Verenigd Koninkrijk niet geoogst wordt. Waarom? Omdat die er niet aantrekkelijk uitziet..! En nog eens 30 tot 50% van al het voedsel dat de supermarkten in Europa en de VS wel bereikt, wordt alsnog weggegooid door de consument. Een van de oorzaken? Het begrip ‘ten minste houdbaar tot’ wordt door hen vaak verkeerd geïnterpreteerd..! Tim Fox is hoofd energie en milieu bij IME: “De hoeveelheid voedsel die wordt verspild en verloren gaat wereldwijd is ontluisterend. Dit voedsel kan worden gebruikt om het voedseltekort elders in de wereld op te lossen en de groeiende wereldbevolking te voorzien; en daarnaast is het een onnodige verspilling van land, water en energiebronnen die zijn gebruikt voor de productie, verwerking en distributie van dit voedsel”. Het rapport waarschuwt ook voor de enorme hoeveelheden water die verloren gaan bij de productie van al ons voedsel.

We hebben het dan over zo’n 550.000 miljard liter water, dat wordt verbruikt voor voedsel dat uiteindelijk dus NIET wordt geconsumeerd… De onderzoekers trekken ook de conclusie dat: “Om oplopende verspilling te voorkomen, moeten overheden, ontwikkelingsorganisaties en organisaties als de VN samen werken om de mindset van mensen te veranderen.” En daarmee doelen ze natuurlijk vooral op het ontmoedigen van verspillende methoden van boeren, voedselproducenten, supermarkten en consumenten. Voedseldeskundige Louise Fresco, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, reageert op deze heftige cijfers: “Het is niet onverwacht, maar wel spectaculair. En waar de verspilling gebeurt, dat verschilt erg per land. De groeiende wereldbevolking zorgt ervoor dat er in de toekomst meer geproduceerd moet worden, maar ook minder verloren moet gaan tijdens de productie, van het land tot aan de consument. In arme landen gaat er veel voedsel verloren, omdat
er gebrek is aan goede middelen bij het oogsten. In de rijkere landen gebeurt de meeste verspilling juist bij de consument. Om die tegen te gaan, moet er een organisatie zijn die de consument bewust maakt.” Het lijkt duidelijk: een dergelijke organisatie is er nog niet.. Of zouden we met common sense ook al een eind opschieten..?

 

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016