Nieuwsbrief Nr. 97 – Maart 2015

Nieuwsbrief Nr. 97 – Maart 2015

Maak je eigen journaal met Nieuwsmakers

nr 97Nieuws in de klas introduceert in samenwerking met KlasseTV en Teachers in Media de multimediale toolkit ‘NieuwsMakers’. NieuwsMakers is een digitaal pakket voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met behulp van het pakket maken leerlingen zelf nieuws en publiceren dit in hun eigen online nieuwsmedium, de Nieuwstool.   Met het online lespakket kunnen leerlingen op basis van persoonlijke interesses hun eigen (hyper)lokale nieuwsproductie maken. Door analyses van actuele nieuwsuitingen te maken, leren zij kritisch kijken naar nieuwsmedia en krijgen ze meer vat op betrouwbaarheid van bronnen. De doelstelling is dat leerlingen betrokken raken bij hun eigen omgeving en werken aan taalvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap.

Het online pakket bestaat uit een toolkit met overzichtelijke informatie en checklists over journalistiek en burgerschap, instructievideo’s en de Nieuwstool. Leerlingen gebruiken daarbij actuele nieuwsmedia. Het gereedschap wordt in de les gebruikt aan de hand van zes of tien lessen waarin leerlingen zelf online nieuwsproducties gaan maken. Leerlingen maken kennis met verschillende nieuwsgenres zoals een betoog, nieuwsbericht, column, fotoreportage en nieuwsvideo. Daarnaast leren ze interviewtechnieken. Alle nieuwsproducties worden in een redactievergadering besproken waarbij leerlingen zelf keuzes maken over de presentatie en de nieuwswaarde van hun bericht. In de Nieuwstool publiceren ze de gezamenlijke producties die ze vervolgens kunnen delen en verspreiden via sociale media.  Voor vo: http://lestv.nl/nieuws/nieuwsmakers

 

Tegenlicht in de klas:

nr 97 1VPRO Tegenlicht online biedt bundels aan voor voortgezet, hoger en universitair onderwijs.  Hiermee voorziet de redactie in een behoefte van docenten, die graag gebruik maken van wat het programma te bieden heeft. Tegenlicht Onderwijs kwam in samenspraak met een aantal docenten tot stand. Met deze bundels wil VPRO Tegenlicht aanzetten tot inspirerende discussies in klaslokaal of collegezaal.  http://tegenlicht.vpro.nl/bundel/onderwijs.html

 

– Google Translate vertaalt borden waar je bij staat

nr 97 2Google Translate was al je redder in nood als het ging om simpele vertalingen van buitenlandse teksten en woorden. Grammaticaal gezien vaak niet helemaal correct, maar goed, je snapt tenminste wat ze bedoelen op die buitenlandse website. Maar Google zou Google niet zijn als ze deze functie niet simpeler en makkelijker wilden maken. En dat hebben ze nu gedaan. Update de Google Translate-app en je krijgt automatisch een nieuwe functie waardoor het een stuk makkelijker wordt om de weg te vinden in het buitenland. Door alleen maar je camera op een bord in een vreemde taal te richten wordt de tekst vertaald. Zonder dat je er ook maar één foto van hoeft te maken.

Word LensDeze functie is ontwikkeld door Word Lens, een bedrijf dat Google vorig jaar heeft overgenomen. Door deze in de Google Translate-app te verwerken wordt het veel makkelijker je in het buitenland te begeven. En jezelf duidelijk te maken. Niet alleen hoef je bijna nooit meer jezelf aan een willekeurige voorbijganger te klampen om te vragen op welke straat je loopt, maar je kan ook veel makkelijker in een restaurant bestellen waar je echt zin in hebt. En vooral geen zin in hebt.

Geen internet: Een van de grootste voordelen is dat je voor deze functie geen internetverbinding nodig hebt. Dus je hoeft je geen zorgen te maken om extra kosten als je deze app gebruikt. De vertaling werkt voorlopig alleen van en naar het Engels in combinatie met Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Russisch en Spaans. Andere talen zullen snel volgen.

Vertalen real-life gesprekken:
https://www.youtube.com/watch?v=jZII2ksensw&x-yt-ts=1421782837&x-yt-cl=84359240

Met Google Translate kan je nu ook real-life gesprekken vertalen. Neem je gesprek op en de app herkent automatisch welke talen er gesproken worden en vertaalt deze direct. Handig! De updates van de Translate-apps voor Android en iOS .

 

Nieuw in de Infotheek:

– Terra Ferma

nr 97 3-Na RESPIRO is regisseur Crialese terug met een prachtig familie-epos dat bekroond werd met de Speciale Juryprijs op het Filmfestival van Venetië en dat de Italiaanse inzending voor de Oscar Beste niet-Engelstalige Film werd. TERRAFERMA vertelt het verhaal van een vissersfamilie op een prachtig onbedorven Siciliaans vulkaaneiland, nog nauwelijks bekend bij toeristen. De twintiger Filippo helpt zijn grootvader op hun vissersboot, terwijl zijn moeder Giulietta droomt van een beter leven op het vaste land. Filippo en zijn grootvader ontdekken tijdens het vissen een groep Afrikaanse vluchtelingen op zee. Ze besluiten de regels van het eiland te negeren en te handelen naar de wetten van de zee. Ze redden hen van de verdrinkingsdood en ontfermen zich over een zwangere vrouw en haar kind. Hierdoor komen Filippo en zijn familie klem te zitten tussen principes en realiteit. Wanneer het beleid jegens de vluchtelingen strenger wordt, neemt Filippo een onherroepelijke beslissing.

Tegen de achtergrond van een adembenemend landschap omringd door een diepblauwe zee, vertelt TERRAFERMA het spannende verhaal van de zomer waarin Filippo zijn onschuld verliest.

 

– Hollandse Meesters in de 21e eeuw. :

nr 97 4Op deze dvd staat de tweede serie van 20 films van 15 minuten uit de serie Hollandse Meesters in de 21e eeuw. Toonaangevende Nederlandse kunstenaars van dit moment worden in hun werkruimtes getoond, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de werkwijze, materiaalgebruik, ideeën over kunst en kunstenaarschap, en de persoon.

 

 

 

 

– Remi – Alleen Op De Wereld:

nr 97 5Alleen op de Wereld is het verhaal van de achtjarige Remi. Hij woont bij zijn stiefmoeder Barberin in Chavarnon, een plaatsje in Zuid-Frankrijk. Omdat zijn stiefvader geen werk meer heeft, wordt de koe Rousette verkocht. Uiteindelijk verkoopt zijn stiefvader ook Remi aan Vitalis, een straatmuzikant. Tot groot verdriet van zijn stiefmoeder, die hem opvoedde als haar eigen zoon. Met een groep dieren, meneer Joli-Coeur het aapje en de drie honden meneer Capi, meneer Zerbino en mevrouw Dolce trekken Remi en Vitalis als muzikanten het land door op weg naar Parijs. Vitalis is goed voor Remi, hij leert hem lezen, schrijven en muziek maken waardoor hij ook een eigen act kan opvoeren…

 

 

– Tarzan Seizoen 1 Deel 2

nr 97 6Tarzan is terug! De koning van de jungle beleeft gloednieuwe avonturen in dit tweede deel van het eerste seizoen van deze opwindende tv-serie. Zo zorgt hij voor zieke dieren en bindt hij de strijd aan met stropers die wilde dieren vangen om te verkopen. Samen met Jane en zijn trouwe chimpansee Cheetah is Tarzan de stropers meer dan eens te slim af! Maar de jungle herbergt meer gevaren. Lukt het Tarzan om zijn geliefde dieren te beschermen?

 

Tarzan The Ape Man

nr 97 7Hij: Tarzan. Zij: Bo Derek. De ster die al eerder een 10 scoorde in de gelijknamige film, is in de ogen van de beroemde aapmens zelfs nog meer waard. Hij verdedigt Jane tegen de strandzwever King of the Beasts, bevrijdt haar uit de greep van een python en kidnapt inboorlingen die haar lichaam met witte verf beschilderen. Jane die naar West-Afrika is gekomen om naar haar vader te zoeken vindt duidelijk meer dan dat: de liefde. Een avontuur vol romantiek met Tarzan als de knappe junglekoning en Bo Derek in de rol van Jane.

 

-The Lost Prince:

nr 97 8Dit is het nauwelijks bekende verhaal van het jongste kind van de Britse koningin Mary en George V. Tijdens zijn korte leven maakte prins John een van de meest bepalende periodes in de geschiedenis mee, met de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog en de vele intriges in de Europese vorstenhuizen aan het begin van de 20e eeuw. De labiele prins kon niet deelnemen aan het openbare leven en raakte steeds verder geïsoleerd van zijn familie. Dit prachtige, drie uur durende drama vertelt hoe hij worstelde met het bestaan – en hoe zijn trouwe kindermeisje hem door dik en dun bleef steunen.

 

National Parks:

nr 97 9THE NATIONAL PARKS is een prestigieuze 12-delige serie waarin Ken Burns de geschiedenis en de schoonheid van de nationale parken in Amerika schetst. Het Amerikaanse idee van de nationale parken is net zo uniek en radicaal als de onafhankelijkheidsverklaring: dat de meest bijzondere plaatsen van Amerika behouden moeten blijven en van iedereen zijn. De serie brengt een ode aan de nationale parken van Amerika: van Acadia tot Yosemite, van Yellowstone tot de Grand Canyon en van de Everglades in Florida tot de Gates of the Arctic in Alaska. Ook toont de serie de cultuurhistorische context waarbinnen de nationale parken konden ontstaan, de mensen die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling, de schoonheid die ze herbergen en de passie van vele betrokkenen.

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016