Nieuwsbrief Nr. 66 – Februari 2012

Nieuwsbrief Nr. 66 – Februari 2012

– Masterclasses over sociale media:

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Voor bedrijven wordt profilering via sociale netwerksites dan ook steeds belangrijker. Maar ‘Hoe stuur je als school je online reputatie?’, dit is de centrale vraag van nieuwe masterclasses over sociale media van Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) in samenwerking met Mijn Kind Online. Tijdens de bijeenkomsten komen schoolleiders veel te weten over de verschillende sociale media, over reputatiemanagement via sociale media en hoe zij actief sociale media kunnen inzetten om hun school positief te profileren.
De masterclasses vinden plaats in het voorjaar van 2012. Deelname kost €195 per persoon. Zie voor meer informatie www.voo.nl/scholing.

– Ikonderzoekwater:

Ikonderzoekwater biedt een grote collectie ideeën aan die te gebruiken zijn voor profielwerkstukken in de watersector. Denk hierbij                         bijvoorbeeld aan drinkwater, energiewinning maar ook wateroverlast in de stad. De website heeft daarom veel raakvlakken met andere schoolvakken. http://www.ikonderzoekwater.nl/

 

 

 

– Financien4school:

financien4school is een initiatief van het ministerie van Financiën. Er is een apart deel voor docenten dat voornamelijk over Prinsjesdag gaat. Vooral voor leerlingen kan de website erg handig zijn. Er staan veel onderwerpen beschreven die tijdens de lessen economie aan bod komen. http://jongeren.minfin.nl/vmbo

 

-Nederland van Boven:

Nederland van Boven is een ode aan het maakbare Nederland. Door middel van datavisualisaties, indrukwekkende luchtbeelden en portretten van helden op de grond laten we zien wie we zijn en hoe onze mentaliteit ons land gevormd heeft.Wie naar de krioelende mierenhoop kijkt die Nederland is, vraagt zich af waarom ons land niet elke dag totaal vastloopt in een ongelofelijke chaos. Maar wie van bovenaf naar ons land kijkt ziet iets heel anders: een precisie uurwerk. ‘Nederland van Boven’ kijkt vanuit vogelperspectief met behulp van helikopters, paragliders, ballonnen en vliegers naar de ritmes en patronen van Nederland. http://nederlandvanboven.vpro.nl/afleveringen/handel.html#/rotterdam/0:255/0:255/0:255:0/@8/52.198/6.168?zip=3552&mode=transit

 

Leuke (en nuttige) medialessen in Wikiwijs

Medialessen.wikiwijs.nl is een vervolg op Medialessen.nl en biedt lessen voor mensen die in het onderwijs aan de slag willen met mediawijsheid. De lessen zijn bedoeld als inspiratie voor het maken van nieuw materiaal, dat weer met anderen gedeeld kan worden. Medialessen.wikiwijs.nl is een vervolg op Medialessen.nl . Analyseren: Film kijken en analyseren is een manier om veel te leren. De collectie medialessen bevat filmeducatielessen, maar ook lessen over het analyseren van krantenartikelen en televisieprogramma’s.

 

– Nieuw in de Infotheek:

 

SÜSKIND:

Met veel genoegen introduceren wij u het Süskind lespakket: een vernieuwend, interactief en visueel lesprogramma voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. SÜSKIND is een verhaal over het verzet. De hoofdpersoon in de film is Walter Süskind, een belangrijke medewerker van de Joodse Raad. Dit bestuurlijk orgaan werd door de Duitse bezetter in het leven geroepen met als doel de deportatie van de Nederlandse joden efficiënt te laten verlopen. Walter Süskind besloot mee te werken en tegelijkertijd, ondergronds, reddingswerk te verrichten.Vanaf 19 januari kunt u met uw klas naar de film. Maak hierbij gebruik van de cultuurkaart voor aantrekkelijke kortingen. Voor meer info, kijk op: http://www.cultuurkaart.nl/ Het lespakket bestaat uit een DVD met beelden uit de speelfilm, authentiek beeldmateriaal en herinneringen van ooggetuigen met een bijbehorende handleiding met uitleg, kijkvragen, antwoorden en opdrachten. Het boekje bevat ook achtergrondinformatie en een tijdsbalk.

 

– Visual History of the World:

Vanaf het begin van de beschaving tot en met het eerste decennium van de 21ste eeuw wordt in deze compacte, 544 pagina’s tellende encyclopedie beschreven. Meer dan duizend illustraties verlevendigen het boek, waardoor de grootste momenten uit de wereldgeschiedenis tot de verbeelding gaan spreken.

 

 

 

– Amsterdamse Canon:

Op de vijf dvd”s tellende box staan in totaal vijftig programma”s van elk ongeveer twaalf minuten over de geschiedenis van Amsterdam. In totaal gaat het om 600 minuten geschiedenis die de zeven eeuwen geschiedenis van de hoofdstad beschrijven. Dat gaat van het ontstaan van de stad aan het begin van de dertiende eeuw tot de moord op Theo van Gogh en de Amsterdam Internet Exchange.

 

 

 

– Laurence Of Arabia :

Het op waarheid gebaseerde meesterwerk Lawrence of Arabia, geregiseerd door David Lean, is nu verkrijgbaar op DVD met gigantisch veel extra’s!

Tijdens WO I krijgt de Britse Luitenant T.E. Lawrence de opdracht de Arabieren te steunen in hun gevecht tegen de Duitsgezinde Turken. De Brit slaagt erin de genegenheid te winnen van de Arabieren en in het bijzonder van prins Feisal. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze twee eigenzinnige leiders.

 

Leedvermaak:

Schitterend gespeeld psychologisch drama, gebaseerd op het gelijknamig toneelstuk van Judith Herzberg. Samen met Frans Weisz bewerkte zij het toneelstuk tot een filmscenario. Tevens het eerste deel van de drieluik waaruit Qui Vive (2001) en Happy End (2009) bestaan. Leedvermaak speelde zich af in de jaren zeventig toen de oorlog nog relatief vers in het geheugen lag. Happy End, twintig jaar later, laat een nieuwe generatie zien die de emotionele relikwieën van eerdere generaties doorgegeven krijgt. De verhoudingen tussen de personages zijn zo complex dat het eigenlijk een must is om de eerste twee films voorafgaand aan Happy End te bekijken.

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl

 

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016