Nieuwsbrief Nr. 61 – September 2011

Nieuwsbrief Nr. 61 – September 2011

Sims™ 3:

De Sims™ 3 is een populaire PC game waarmee spelers een omgeving vol gesimuleerde mensen (de zogenaamde Sims) kunnen creëren en hun levens kunnen besturen. De zeer realistische game in combinatie met een uitdagende online lessenserie leent zich bij uitstek voor het bijbrengen van verantwoordelijkheidsgevoel voor mens en maatschappij en past daarom uitstekend bij het NME onderwijs, dat dezelfde ambitie heeft.

De Sims™ 3 is een unieke kans om de kloof die er bestaat tussen school en vrije tijd te overbruggen. Met het project ‘De Sims™ 3 in de klas’ creëren uw leerlingen een ideale duurzame wereld. Ze verdiepen zich in de Natuur- en MilieuEducatie-thema’s (NME) water, energie, groen, afval, CO2 en de samenhang daartussen. Met de aanschaf van duurzame producten binnen de gamewereld zoeken de leerlingen naar een balans tussen energie, water, groen en afval. http://sims.codenamefuture.nl/index.html

 

-De Rekentuin:

Een nieuw online reken oefenprogramma waarin kinderen het rekenen spelenderwijs kunnen oefenen en automatiseren op hun eigen niveau. De oefeningen worden automatisch geanalyseerd en teruggekoppeld aan de docent. In de Rekentuin kunnen kinderen een tuintje met plantjes onderhouden door regelmatig rekenspelletjes te spelen. Ieder plantje in de tuin staat voor een Rekendomein en een bijbehorend rekenspelletje. Het plantje groeit afhankelijk van het succes. Wanneer de spelletjes goed geoefend worden verschijnen er vanzelf weer nieuwe plantjes van nieuwe rekendomeinen. http://www.rekentuin.nl/

 

– Science School! :

Een uitdagende & educatieve mix van theater, science en doe activiteiten voor middelbare scholen. Bij Mad Science kregen ze steeds vaker de vraag of we iets konden doen voor middelbare scholen. Een programma waarmee we de leerlingen van de middelbare school op een leuke manier verder kennis laten maken met wetenschap & techniek. Zij hebben hierop een breed programma gemaakt waarbij we veel kinderen tegelijkertijd kunnen enthousiasmeren voor Science! Mogelijkheden zijn o.a.: gastlessen, shows en fun stations. Ook een combinatie is mogelijk! Van 25 tot 250 leerlingen,Mad Science heeft voldoende materialen en instructeurs in huis om er iets moois van te maken. Ook op video :http://www.madscience.org/locations/nederland/Deeerste5afleveringen.aspx?sm=13970

 

– Zeg het met strips

Op internet zijn er verschillende tools beschikbaar om leerlingen zelf een strip te laten maken. Dat biedt mogelijkheden voor het taalonderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook voor maatschappijleer en geschiedenis. de gratis tool www.bitstrips.com, is heel bijzonder vanwege de gebruikersvriendelijkheid en de uitgebreide bibliotheek met stripfiguren, accessoires, achtergronden, vormen en meubels. Bij de moderne vreemde talen in het voortgezet onderwijs kan de tool worden ingezet om schrijfvaardigheid, grammatica en vocabulaire te trainen. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld de opdracht krijgen om een strip te maken die past bij het thema van het hoofdstuk waarbij ze gebruik maken van het bijbehorende vocabulaire en behandelde grammatica. Bij Nederlands kan een opdracht zijn om een strip te maken waarin leerlingen een scène uit een boek uitbeelden. Ook bij maatschappijleer of geschiedenis kan de striptool worden ingezet. Bijvoorbeeld voor het laten maken van een spotprent over een politieke of maatschappelijke ontwikkeling. Het programma biedt hiervoor ook historische personages, zoals de Amerikaanse presidenten. Voor Nederlandse kopstukken moeten leerlingen zelf personages creëren, het programma is Amerikaans georiënteerd.
– Betaalde versie voor scholen:Als u heel enthousiast bent over deze striptool, kunt u overwegen om een betaald account te nemen. U heeft dan de beschikking over administratieve tools om uw leerlingen te monitoren, virtuele klaslokalen en lessuggesties http://www.bitstrips.com/ http://www.bitstripsforschools.com/

 

Go VMBO – 13 oktober 2011 :

Deze manifestatie is bedoeld voor leerlingen, leerkrachten en ouders van groep 7 en 8 van het basisonderwijs die op het punt staan de overstap naar het vmbo te maken. Tijdens Go VMBO kunnen leerlingen ervaren wat het betekent om naar het vmbo te gaan en hoe je toekomst er uit zou kunnen zien. Voor (toekomstige) leerkrachten en ouders zijn er informatieve workshops met uitleg over het vmbo en alles wat er komt kijken bij de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Onder het motto: ‘het vmbo zoekt sterren’ laten ze alle mogelijkheden van het vmbo zien. Het programma van de manifestatie vindt u op de website www.govmbo.nl.

 

Nieuw in de Infotheek:

 

-Quest Historie: Pionieren

Onbekende werelden verkennen, dat is wat pioniers doen. Op zoek naar nieuw land of nieuwe handel voeren ontdekkingsreizigers en grote zeeën over. Rond avontuur hangt vooral een sfeer van romantiek, maar schipbreuk, vlektyfus en scheurbuik zijn allerminst romantisch. Lees in dit nummer alles over pionieren.

 

 

 


– Schatkamer:

Nederlanders nuchter? Tegendraads? Inventief? Op zoek naar ‘de’ Nederlander dook Quest in het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. En vond onder meer de Visman, het levend telegram en Michiel de Ruyters vlootoefeningen. Resultaat? Het nieuwe Quest Historie-boek Schatkamer, 40 hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis.

 

 

 

– Sonny Boy:

Sonny Boy is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Annejet van der Zijl, gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een verboden liefde. Rika (Ricky Koole) heeft goede redenen om het huwelijk met haar man Willem (Marcel Hensema) te beëindigen. Ze verlaat hem en haar vier kinderen en vestigt zich in Den Haag. Dan begint de zware strijd om haar kinderen te kunnen zien en om het hoofd boven water te houden. Ze ontmoet de 17 jaar jongere Surinaamse Waldemar (Sergio Hasselbaink). Ze krijgen een stormachtige verhouding. Rika raakt al snel zwanger en bevalt van een zoon, Waldy, die ze “Sonny Boy” noemen. Als de oorlog uitbreekt, verandert Rika’s pension als snel in een toevluchtsoord voor onderduikers. Dit gaat een tijd goed, totdat er op een morgen een inval plaatsvindt. Ze zijn verraden en worden samen met alle onderduikers afgevoerd. Zal Sonny Boy zijn beide ouders ooit nog terugzien…?

 

De Oorlog:

Deze negendelige televisieserie van de NPS over de Tweede Wereldoorlog is gebaseerd op de meest recente inzichten en studies. Presentator Rob Trip vertelt het verhaal over de oorlog en de bezetting van Nederland en Nederlands-Indie; van Westerbork tot Bandung en van Arnhem tot Auschwitz. Rob Trip bezoekt vele locaties waar de geschiedenis zich heeft voltrokken, onder meer Compigne, bij de treinwagon waar in juni 1940 de Fransen zich aan Hitler zijn boek Mein Kampf schreef en het Limburgse Gennep, waar in mei 1940 de Duitse soldaten per trein de Nederlandse grens overstaken. De programmamakers hebben gestreefd naar zoveel mogelijk authenticiteit: oorspronkelijk materiaal dat bewaard is gebleven, locatieopnames en interviews met ooggetuigen. Bovendien wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de talloze dagboeken die de Nederlanders tijdens de oorlogsjaren schreven en die de grote gebeurtenissen in het perspectief van de harde levensomstandigheden van de oorlogsjaren plaatsen.

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016