Nieuwsbrief Nr. 60 – Juni 2011

Nieuwsbrief Nr. 60 – Juni 2011

Amsterdam Museum op ED*IT:

Binnenkort is ED*IT is weer een mooie bronnenbank rijker. De collectie van het Amsterdam Museum (voorheen Amsterdams Historisch Museum) wordt aangesloten op ED*IT. Daarmee zullen er ruim 55.000 bronnen bijkomen op het onderwijsplatform. Dat is goed nieuws voor de gebruikers van ED*IT Extra. Zij krijgen toegang tot de rijke collectie van het Amsterdam Museum. Voor het basisonderwijs is er op ED*IT Basis een selectie van de topstukken uit de collectie van het Amsterdam Museum te vinden. Zoals de ED*IT gebruikers gewend zijn, kunnen ze de Amsterdam Museum collectie combineren met de andere ED*IT bronnen en hun eigen materiaal en zo zelf tijdlijnen, presentaties, lessen en montages maken. U hoort er meer over zodra de collectie op ED*IT staat!

 

– Zeg het met strips:

Op internet zijn er verschillende tools beschikbaar om leerlingen zelf een strip te laten maken. Dat biedt mogelijkheden voor het taalonderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook voor maatschappijleer en geschiedenisHet is handig om de leerlingen eerst een account aan te laten maken. Uw leerling kan dan later de strip opslaan en versturen. Surf naar www.bitstrips.com en klik op ‘Join bitstrips today’, rechts bovenaan de pagina. Na het invullen van enkele gegevens, krijgt de leerling een bevestigingsmail met een link waarop hij* moet klikken om zijn account te activeren. Vervolgens kan hij kiezen uit het maken van een strip [comic] of het maken van een stripfiguur [character)- kijk naar: http://www.bitstrips.com/

 

– AlgebraKIT:

‘AlgebraKIT heeft tot doel iedere leerling te helpen bij het ontwikkelen van algebraïsche vaardigheden, ongeacht niveau en onderwijsmethode’. Dit is de openingszin op de site van AlgebraKIT. AlgebraKIT is een online en gratis Computer Algebra Systeem [CAS] voor het trainen van de algebraïsche vaardigheden in het middelbaar onderwijs. Iets waar ik zelf niet zo goed in was [zachtjes uitgedrukt] en waar ik mijn dochter toch ook weer mee zie stoeien. De wiskundemethodes bieden op dit moment maar een gelimiteerd aantal oefenopgaven aan en voor de school zijn wij altijd op zoek naar extra oefenmogelijkheden voor de extra lessen wiskunde: http://www.vives.nl/recensie/algebrakit en http://www.algebrakit.nl/site/

 

– Educatie INNL:

Sinds 28 maart is www.anp-archief.nl online. Duizenden foto’s uit het fotoarchief van het ANP zijn op deze website te vinden. De nieuwe website is aangesloten op het INNL Netwerk van het Nationaal Historisch Museum, het landelijke netwerk van historische collecties en community’s. Docenten en leerlingen kunnen foto’s vinden over allerlei thema’s. Zoek bijvoorbeeld eens op klas of school. Dan vindt u een keur aan foto’s die een weergave geven van de evolutie van de schoolklas door de jaren heen. Lees wat wij al ontdekten.

 

Nieuw in de Infotheek:

 

– De Aanslag:

De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde. Bij een verzetsdaad wordt een NSB’er doodgeschoten. Het dode lichaam wordt door de buren van de 12-jarig Anton Steenwijk voor zijn huis neergelegd. Bij de daaropvolgende wraakactie is de jongen getuige van de dood van zijn ouders en broer. De traumatische gebeurtenis zal Anton nooit meer loslaten. Ook niet wanneer hij inmiddels arts is en trouwt met een vrouw die het evenbeeld is van de vrouw die hij in de dodelijke nacht in de gevangenis ontmoette.De aanslag blijft als een rode draad door zijn leven lopen. De ontknoping van het verleden komt wanneer hij in 1983 zijn oude buurmeisje ontmoet. Zij vertelt Anton waarom het lichaam van de doodgeschoten NSB’er destijds in zijn voortuin belandde. Is daarmee de cirkel rond en kan Anton eindelijk berusten in wat er gebeurde?

 

– Gandhi:

Er was een opmerkelijke man voor nodig om een wereldmacht te verslaan en 350 miljoen mensen te bevrijden. Zijn doel was vrijheid, zijn strategie was vrede en zijn wapen was zijn menselijkheid. Deze film vertelt de geschiedenis van Gandhi, een der meest monumentale persoonlijkheden van de vorige eeuw. Hij begon zijn loopbaan als jurist en werd na een jarenlange strijd voor zijn idealen een moderne Messias, wiens passief verzet leidde tot het eind van de Engelse koloniale overheersing in India. Zijn naam is synoniem aan een levenshouding die de loop der geschiedenis heeft gewijzigd en nog steeds een inspiratiebron is voor miljoenen mensen.

 

– Earth Story :

De aarde is een eigenaardige planeet. Een planeet waar alles voortdurend in beweging is, met continenten die verschuiven, nieuwe oceanen die ineens tevoorschijn komen en hele bergketens die zomaar in het niets verdwijnen. Maar hoe komt het eigenlijk dat de aarde zo uniek is? Earth Story, een van de meest ambitieuze documentaireseries die de BBC ooit maakte, gaat op zoek naar het antwoord op deze intrigerende vraag

 

 

– Zo Ging Dat Toen

De DVD-serie “Zo Ging Dat Toen” voert de kijker aan de hand van historische beelden terug naar het Nederland van de vorige eeuw. Onderwerpen uit het dagelijks leven staan in deze serie centraal. De gebruikte films komen uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dit archief bevat een schat aan materiaal over het dagelijkse doen en laten van de Nederlanders van vroeger.  

 

– Mein Kampf

Toen deze film vijftien jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het eerst werd vertoond, ging er een ware schok door de bioscoopzalen. Nog nooit was een zorgvuldig gemaakte selectie van beelden uit twaalf jaar oorlog gecompileerd tot een avondvullende productie. Het was de in Berlijn geboren filmmaker en journalist Erwin Leiser die besloot het verhaal te vertellen van Hitler’s opkomst, triomfen en uiteindelijke ondergang. Het merendeel van het door Leiser geselecteerde beeldmateriaal was nog nooit in het openbaar vertoond. Sommige fragmenten, geschoten door Goebbels’ eigen mensen, waren door de Nazi’s te heftig bevonden, zelfs voor propagandadoeleinden. Het meest schrijnend zijn misschien wel opnamen die werden gemaakt in het getto van Warschau.

 

– Auschwitz

Deze indringende zesdelige TV-serie werd mede vervaardigd in het kader van de zestigste gedenkdag van de bevrijding van Auschwitz, op 27 januari 1945. Aan de hand van uniek beeldmateriaal en gesprekken met overlevenden en andere betrokkenen wordt het verhaal verteld van een van de grootste gruwelen uit de Tweede Wereldoorlog. Elke aflevering belicht een fase uit de geschiedenis van het beruchte concentratie- en vernietigingskamp, vanaf de eerste plannen tot en met het moment dat het kamp door het Rode Leger werd bevrijd. Een gruwelijk verhaal in zes delen.

 

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016