Nieuwsbrief Nr. 54 – December 2010

Nieuwsbrief Nr. 54 – December 2010

– Geheugen van Nederland :

Het Geheugen van Nederland is een van de grootste digitale collecties omtrent van het Nederlands verleden. Op de website [1] zijn honderdduizenden historische afbeeldingen, geluidsfragmenten, filmpjes en teksten ondergebracht in 76 digitale collecties. Samen geven ze een divers beeld van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Regelmatig wordt er nieuw materiaal aan Het Geheugen van Nederland toegevoegd. In het voorjaar van 2006 bevatte de databank bijna 350.000 objecten. In december 2009 bevatte de databank 403.600 objecten. http://www.geheugenvannederland.nl/

 

Blikvoer :

Blikvoer is een levendige online videocommunity, waar gediscussieerd wordt over onderwerpen die er toe doen. Je kunt hier video’s bekijken, een discussie beginnen, reageren en meedoen aan wedstrijden. De discussieonderwerpen worden gepresenteerd met eigen gemaakte reportages. Je ziet in de video wat het onderwerp is en reageert daar zelf ook met een video op. Op Blikvoer kun je discussieren over hypes, de actualiteit, de allerlaatste trends en tal van andere onderwerpen. Het werkt eenvoudig, je hoeft geen kenner te zijn. Een webcam én eigen mening is het enige dat nodig is. En je kunt alle reacties en reportages embedden op je eigen website, je hyves of waar dan ook. http://blikvoer.vara.nl/

 

1000ste video op Leraar24

Taal- en rekenles combineren. Dat is het onderwerp van de 1000ste eigen videoproductie die op 28 september live ging op de website Leraar24.nl. Het Ruud de Moor Centrum, Kennisnet, SBL & omroep NTR hebben samen met behulp van leraren 1000 onderwerpen beschreven, uitgewerkt en in videovorm geproduceerd. Leraar24 stond stil bij deze feestelijke mijlpaal.

Taal- en rekenles combineren
Sinds 2009 geeft Leraar24 leraren praktische tips over meer dan vierhonderd verschillende onderwerpen in video’s en achtergronddossiers. Het 1000e filmpje is bij uitstek een voorbeeld van de praktische informatie die Leraar24 geeft. Op de Amsterdamse basisschool Samenspel viel op dat de focus op het taalonderwijs ten koste ging van het rekenonderwijs. De school besloot om in een schakelklas een experiment te starten met gecombineerd reken- en taalonderwijs. Hoe dat precies in zijn werk ging, ziet u hier.

 

Het doel van de website www.PratenOnline.nl is om alle Nederlandstalige jongeren, tussen 12 en 22 jaar, die kampen met depressieve klachten, kosteloos, anoniem en laagdrempelig, professionele hulp te bieden. Er zijn in Nederland meer dan 50.000 depressieve jongeren, waarvan een groot aantal een poging tot zelfmoord onderneemt, en (te) veel met succes. Deze jongeren vinden om verschillende redenen niet of onvoldoende hun weg naar de reguliere jeugdhulpverlening, maar hebben wel hulp nodig, want depressie heeft ernstige gevolgen, zowel voor de persoon die er aan lijdt als voor zijn / haar omgeving. Om deze jongeren te bereiken is het gebruik van online hulp (“chat”) een vanzelfsprekende keuze: 95% van de Nederlandse jongeren heeft toegang tot een PC resp. Internet, ze voelen zich aangetrokken tot het medium en zijn er bedreven in. En ze voelen zich thuis bij het anonieme karakter ervan. Psychische hulpverlening komt hiermee ook uitdrukkelijk binnen bereik van slechthorende en dove jongeren. Er is veel belangstelling voor de chathulp. Een goede kwaliteit ervan vinden wij dan ook erg belangrijk. Op dit moment laten wij een onderzoek doendoor het Trimbos-instituut. Zij gaan na hoe goed de chathulp van PratenOnline helpt voor jongeren met depressieve klachten. Deze jongeren nodigen wij daarom uit om mee te werken aan dit onderzoek. Als je hiervoor in aanmerking komt, krijg je na het doen van de test ‘Hoe voel jij je eigenlijk’ automatisch meer informatie van het onderzoek in beeld. Vragen over het onderzoek kun je mailen naar pratenonline@trimbos.nl.

 

– Nieuw in de Infotheek:

 

– 20 Wereld Architecten en 20 Moderne meesters

Droom weg bij de mooiste en meest spraakmakende gebouwen ter wereld, van Gaudí tot Wright en Le Corbusier. Zo mooi, van binnen en buiten gefotografeerd zag u deze nog niet eerder. En de Meeste 20 bekendsten Kunstenaar van de 20e eeeuw. Nu alle Boeken beschikbaar in de Infotheek.

 

 

 

 

– China Blue:

De 16-jarige Jasmine is één van de miljoenen arbeiders die het arme Chinese platteland verruilen voor de fabriek in de hoop hun familieleden financieel te kunnen bijstaan. Ze werkt als losse-draadjesknipper in een jeansfabriek en woont op het terrein van de fabriek, met 12 meiden op een kamer. De huur en het geld voor de maaltijden uit de kantine worden op hun loon ingehouden. In haar dagboek schrijft Jasmine over haar dagelijks bestaan: over het werk, het vieze eten, en de heimwee.

 

 

– Alexander:

Alexander de Grote, één van de grootste militaire intellecten uit de wereldgeschiedenis. Hij veroverde in zijn tijd vrijwel het hele gebied dat toen als de beschaafde wereld te boek stond en groeide in ogen van vele tijdgenoten uit tot een god. Alexander trok via het Perzische Rijk naar Egypte en van daaruit naar India in het Oosten. Deze film richt zich op deze acht rumoerige jaren en op Alexanders relatie met zijn jeugdvriend en strijdmakker Hephaestion.

 

 

– We are together

Een hartverwarmend en inspirerend verhaal over een getalenteerd kinderkoor in een Zuid-Afrikaans weeshuis. Gedurende drie jaar filmde regisseur Paul Taylor en zijn crew kinderen in het Agape weeshuis in Zuid-Afrika. De meeste wezen hebben hun ouders aan aids verloren en uiten hun gevoelens door elke dag met elkaar te zingen. Hier putten ze troost en hoop uit. Het twaalfjarige meisje Sindile wordt voornamelijk gevolgd. Zij is zich soms erg bewust van de camera maar tegelijkertijd openhartig.

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016