Nieuwsbrief Nr. 50 – Juni 2010

Nieuwsbrief Nr. 50 – Juni 2010

XXL editie voor de 50ste nieuwsbrief van de Infotheek !

 

– Free2choose ( beschikbaar in de Infotheek)

Discussiëren over botsende grondrechten en de grenzen van de vrijheid. In het lesmateriaal Free2choose ontdekken leerlingen welke grondrechten zij hebben. Het lespakket:

•Vier filmclips – In de discussiefilms staan verschillende grondrechten centraal: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van demonstratie, het recht op privacy en de vrijheid van godsdienst. Iedere filmclip duurt 6 minuten en eindigt met een stelling.

•Vier discussievormen – Kies de discussievorm die het beste bij u en uw leerlingen past. Laat leerlingen bijvoorbeeld plaatsnemen op de ´meningslijn´ of stem met een rood, geel en groen kaartje.

•Opdrachten en bronnen – Door het gebruik van bronnen en opdrachten verdiepen leerlingen zich. Het lesmateriaal staat als pdf-printbladen op de dvd en zijn op twee niveaus: vmbo en havo/vwo.

•Extra – Startactiviteit en Quiz.

•Docentenhandleiding – Tips voor gebruik en achtergrondinformatie over Free2choose vindt u in de handleiding. www.free2choose.nl

 

– Europa’s mooiste natuur in beeld

National Geographic brengt vanaf deze maand een speciaal eerbetoon aan de ongetemde natuur van Europa. Met drie uitgebreide fotoverhalen in het meinummer van het tijdschrift en het omvangrijke fotoboek Wild Wonders wordt aandacht gevraagd voor de verrassende biodiversiteit van Europa. De mooiste natuur in Europa door de beste fotografen. Samen met nog duizenden andere beelden vormen zij het afsluitende hoogtepunt van Wild Wonders of Europe, een foto-expeditie naar het wilde hart van een gecultiveerd continent. Op 27 mei opende in Den Haag op het Binnenhof de openluchttentoonstelling Wild Wonders of Europe. Het is de wereldpremière van een reizende expositie over dit bijzondere fotoproject. http://magazine.nationalgeographic.nl/wildwonders/project/#more-5333

 

– Weerbaar nu! Een goede Website over Pesten

Word jij gepest of voel je je onzeker? Zit je niet lekker in je vel en baal je daarvan? Dan wordt het tijd dat je daar iets aan gaat doen! Jopla en Stinafo hebben deze website speciaal voor jou gemaakt. Je vindt hier allerlei tips, links, ervaringen, trainingen en cursussen die jou kunnen helpen sterker in je schoenen te staan http://www.weerbaar.nu/pages/home.php

 

 

 

 

– Naar de Maan met Google

A photographic map of the equatorial region with pan and zoom capability, showing locations of the Apollo landings.
http://www.google.com/moon/ en http://earth.google.com/moon/

 

– Literatuurgeschiedenis.nl is gereed. De middeleeuwse literatuur is al enige jaren beschikbaar en wordt inmiddels zeer veel gebruikt in het onderwijs en daarbuiten. Eind 2008 kwamen respectievelijk de Gouden Eeuw, de Achttiende Eeuw en de Negentiende Eeuw online; de literatuur vanaf 1900 is er nu aan toegevoegd. Een geschiedenis van de hele Nederlandse literatuur van ‘Hebban olla vogala’ tot Tirza http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/index.html

 

– Inspirerende striproman over het leven van Obama

Hoe wordt een zwarte jongen president van Amerika? Obama heeft een bijzondere achtergrond. Met een blanke Amerikaanse als moeder en een zwarte Afrikaanse moslimvader. Hij groeit op in Hawaï en woont van zijn zesde tot zijn tiende levensjaar in Indonesië. De Striproman: Barack Obama begint met de jeugdjaren van Obama, beschrijft hoe hij zijn vrouw ontmoet, en vertelt uiteraard over zijn indrukwekkende loopbaan: van buurtwerker in de armste wijken van Chicago tot president van Amerika.

 

– Nieuw In de Infotheek:

 

– Hard tegen hard, vechten voor je leven
De Antilliaanse Nardo woont in een opvanghuis. Op school wordt hij gepest door de Turkse Serkan en zijn vrienden. Hun bedreigingen worden steeds erger. Maar Nardo’s vrienden komen voor hem op. En er ontstaat een flinke vechtpartij tussen Turkse en Antilliaanse jongeren. Een groot feest moet een einde maken aan de strijd. Dat lijkt de lukken. Maar op het feest vinden Nardo en Serkan hetzelfde meisje leuk. Hoe moet dit aflopen?

 

 

– Blauwe Maandag, door drank uit elkaar?

In de klas van Mara komt een nieuwe jongen, Jesse. Ze vinden elkaar leuk en worden verliefd. Met drie andere vrienden beginnen ze samen een schoolbandje, Blauwe Maandag. Ze hebben veel succes en mogen in de zomervakantie op Terschelling optreden. Elke avond drinken ze tot diep in de nacht. Maar dan ontstaan er ruzies binnen de groep. En tussen Mara en Jesse. Hoe lang blijft Blauwe Maandag nog bij elkaar op Terschelling?

 

– Onder druk:

Over dilemma’s waar (allochtone) jongeren in Nederland soms voor komen te staan. Onder druk snijdt de thema’s eerwraak en zelfdoding aan. De hoofdpersoon Aïsha bevindt zich in een hopeloze situatie. Ze had een vriendje Boy, maar haar broer heeft Boy afgetuigd. Om haar eer te beschermen. De rest van haar familie mag niets van de hele situatie te weten komen. Aïsha staat daardoor onder grote druk. Ze neemt een akelig besluit … Of is er toch een andere oplossing?

 

– Romeo en Julia (Shakespeare)

Romeo en Julia is het bekendste liefdesverhaal van de wereld. Het is eigenlijk een toneelstuk. Het verhaal speelt in Italië, in de 16de eeuw. Bij hun eerste ontmoeting worden Romeo en Julia meteen verliefd. Alleen hebben hun families al jaren ruzie. De liefde tussen Romeo en Julia mag niet bestaan. Maar Romeo en Julia kunnen niet meer zonder elkaar …

 

 

 

– Nieuwe dvd-box Movies that matter:

De vierde editie van de dvd-box ‘De Verdieping van Movies that Matter’ is nu te koop. Opnieuw vijf op internationale festivals bekroonde films met als thema mensenrechten en menselijke waardigheid. In Sean Penn’s met prijzen overladen speelfilm, Milk, volgen we Harvey Milk op de voet tijdens de laatste acht jaar van zijn leven. Teza is een epos over ontwortelde Afrikaanse intellectuelen in Ethiopië. De documentaire El Olvido van de Nederlandse regisseur Heddy Honigman vertelt over de vergeten stad Lima en haar inwoners en in Burma VJ zien we hoe undercover journalisten onder barre omstandigheden verslag doen in Birma. De vijfde film in de box is de veelgeprezen animatiefilm Waltz with Bashir, over de Israëlische invasie in Libanon in 1982. Lees meer Lees meer

 

Shoah:

Shoah is een magische film over de meest barbaarse daad van de 20e eeuw, de holocaust. Claude Lanzmann spendeerde 11 jaar van zijn leven aan dit belangrijke project, waarbij hij over de hele wereld reisde op zoek naar overlevende kampslachtoffers, SS commandanten en ooggetuigen van de Endlosung, de eindoplossing van de Nazi’s voor het probleem van ongewenste groepen mensen door ze stelselmatig uit te roeien. Zonder veel franje, zoals archiefmateriaal of gedramatiseerde onderdelen maar door middel van uitzonderlijke getuigenissen geeft Shoah een gedetailleerd beeld van het stap-voor-stap mechanisme van uitroeiing: de details van dienstregelingen en financiën, de logistiek van het brengen van slachtoffers naar de gaskamers en het ontdoen van de lijken achteraf, de bureaucratische procedures om het doden van miljoenen mensen te registreren zonder het vermelden van de woorden “doden” of “mensen”. Door de beelden van de spookachtige landschappen en de kracht van de menselijke stem komt de geschiedenis op een zeer confronterende wijze tot leven. Shoah is een meesterwerk, een heroïsche poging om het onmenselijke te vermenselijken, om het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Het is een schokkende film, maar door Lanzmann’s manier van werken geen morbide of ontmoedigende ervaring. Er zijn weinig kunstwerken die bij de kijker zo’n waardering voor de waarde en de mening van het leven achterlaten.

 

– 50 jaar NOS journaal

Op 6 januari 2006 bestaat het NOS Journaal vijftig jaar. Ter gelegenheid van dit historische jubileum geeft A.W. Bruna MultiMedia in samenwerking met het NOS Journaal en Tijdsbeeld Media een unieke dubbeldvd uit met de hoogte- en dieptepunten uit de vijftigjarige geschiedenis van het Journaal. Een historisch document boordevol oorspronkelijke filmfragmenten, van Willem Drees en de Hongaarse Opstand tot de moord op Theo van Gogh en de Tsunami die in 2004 grote delen van Azië vernietigde. Maar naast de historische nieuwsfragmenten bevat deze dvd nog veel meer. U wordt een kijkje achter de schermen gegund, niet alleen bij het huidige Journaal, maar ook bij dat van 25 jaar geleden. Natuurlijk passeren ‘historische’ nieuwslezers als Fred Emmer, Rien Huizing en Harmen Siezen de revue. En niet te vergeten: de bloopers, historische versprekingen en missers. Alles bij elkaar bevatten deze dvd’s meer dan 6 uur beeldmateriaal. Ze bieden niet alleen een nieuwsoverzicht van de laatste vijftig jaar, de dvd’s laten ook zien hoe nieuwsgaring en nieuwspresentatie zich de afgelopen vijftig jaar hebben ontwikkeld.

 

– Verleden van Nederland:

De achtdelige serie Verleden van Nederland neemt ons mee op een tocht van ruim 250.000 jaar: vanaf de prehistorie tot de 21ste eeuw. We reizen naar talloze plekken waar de bewoners van de Lage Landen hun sporen hebben nagelaten: in Nederland, maar ook in België en Duitsland. En verder weg: in New York, Ghana, Suriname en Indonesië. Charles Groenhuijsen voert ons langs potscherven, botten, stenen, oude teksten, tekeningen, schilderijen, foto’s, radiofragmenten en televisiebeelden. Zo probeert deze serie de verhalen uit het verleden te ontrafelen. Alhoewel, het verleden? Wie goed kijkt en luistert, zal zien dat van het verleden geen sprake kan zijn: geschiedenis is altijd een interpretatie, gekleurd door de tijd waarin we leven.

 

– WO2 in HD en Kleur

Ervaar de oorlog door de ogen van hen die het daadwerkelijk beleefden

Met de modernste technieken en nieuwe onthullingen biedt WO2 in HD & Kleur letterlijk en figuurlijk een nieuwe blik op de Tweede Wereldoorlog. Een van de beste verzamelingen van zeldzaam en nooit eerder gezien beeldmateriaal van de Tweede Wereldoorlog is volledig gerestaureerd voor optimale beeld- en geluidskwaliteit.

 

 

 

 

– De bevrijding

Deze officiële bevrijdings DVD combineert unieke Nederlandse archiefbeelden van het slot van vijf jaar terreur en beelden van de bevrijding over de hele wereld. De meeste indruk maken de beelden van strijders die de wereld hebben bevrijd uit de handen van de bezetters in de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016