Nieuwsbrief Nr. 47 – Maart 2010

Nieuwsbrief Nr. 47 – Maart 2010

– Nova Lokaal: De Infotheek is in contact met Nova-Lokaal om samen een project op te starten:Jongeren maken voor NOVA videoreportages. Je vind hier alle filmpjes die gemaakt zijn tijdens de lessen ‘NOVAlocal’, dus alle items die ook in NOVA uitgezonden zouden kunnen worden!

 

 

 

– Archief Volkskrant online toegankelijk: Sinds kort is het ook mogelijk om thuis te zoeken in de archieven van De Volkskrant. De service is tijdelijk beschikbaar voor alle leden van de bibliotheek. Deze pilot loopt tot en met februari.Hoe? U zoekt een artikel met een trefwoord via http://zoeken.oba.nl. In de meest rechtse kolom ziet u bovenaan het aantal treffers op uw zoekvraag onder Bieblink De Volkskrant. Wanneer u daarop klikt, krijgt u in het volgende scherm de eerste 10 treffers te zien. U kunt ook weer in de meest rechtse kolom verder inzoomen op uw treffers. Bijv. bij Elfstedentocht krijgt u rond de 560 treffers uit De Volkskrant.

 

– Glowball Against Global Warming: Project met M&M onderbouw vmbo

De grote uitstoot aan CO2 die we gezamenlijk dagelijks produceren is één van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. Op landelijk niveau wordt er op vele wijze aandacht besteed aan duurzame oplossingen. Om deze oplossingen maximaal te kunnen laten slagen dient de jeugd erbij betrokken te worden! Want de jeugd van nu zijn de ouderen van de toekomst, zij erven onze aarde en geven deze door aan HUN kinderen. Met de landelijke “Glowball Against Global Warming” campagne kunnen we samen met de organisatie, de leerlingen van Onderbouw VMBO spelenderwijs opleiden tot klimaathelden en de CO2 uitstoot terugdringen.
-Het project start eind maart /begin april

 

– Boek 16 TXT: Project met Taal Domein voor de vierde klassen VMBO
Abdelkader Benali stelt bloemlezing samen voor jongeren in Boekenweek :
Alle leerlingen van de vierde klas van het VMBO krijgen tijdens de Boekenweek het boek TXT, een bloemlezing van verhalen die zijn geselecteerd door Abdelkader Benali.
De jongeren worden opgeroepen een van de verhalen in maximaal tien Twitter-tweets opnieuw te vertellen. Ze maken daarmee kans op kaarten voor het Lowlands-festival, inclusief een tent en een krat…boeken. De verhalen in TXT, , gaan over dingen die 16-jarigen bezighouden. De leesbevorderingsactie voor de jeugd past bij het thema van de Boekenweek dit jaar: jong zijn. De Boekenweek heeft plaats van 10 tot en met 20 maart.

 

Nieuw in de Infotheek:

De Scheepsjongens van Bontekoe:

Inclusief gratis CD met daarop o.a. de hit “Pak maar m’n Hand” van Nick & Simon. Johan Fabricius liet zich begin 1900 inspireren door het oorspronkelijke scheepsjournaal van Willem Ysbrantz Bontekoe. Gebaseerd op dit verhaal schreef hij de geromantiseerde versie De Scheepsjongens van Bontekoe. Hajo wil naar zee als scheepsjongen op het schip van schipper Bontekoe. Zijn moeder, die haar man op zee heeft verloren, doet er alles aan om hem aan wal te houden, maar de roep van de zee is te sterk en Hajo’s aanwezigheid op het land brengt niets dan ellende. Padde, het onhandige vriendje van Hajo, kan geen afscheid van hem nemen. Hij springt vlak voor het vertrek aan boord en er wordt besloten dat hij meereist tot Harlingen, waar ze buskruit in moeten laden. Daar zal Padde met een tjalk mee terug naar Hoorn varen. Padde valt echter in slaap en wordt pas wakker als ze al op zee zijn.Aan boord sluiten Hajo en Paddde vriendschap met Rolf, een jongen die al kan lezen en schrijven….

– De Storm: DVD en Webquest: http://www.webquestdestorm.nl/

De Storm gaat over Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Koos, een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar famile en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke februaristorm op meer dan honderd plaatsen en wordt de boerderij verzwolgen door een zondvloed. Julia komt samen met haar zoon in het water terecht en wordt – tegen haar wil – gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo (Barry Atsma), haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar gehate redder te praten. Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden

– Oorlogswinter:

Oorlogswinter is het verhaal van Michiel die in de laatste ijskoude winter van de oorlog volwassen wordt. Zijn Oom Ben, die in het verzet zit, is zijn grote voorbeeld en Michiel kan niet wachten tot hij ook wat kan betekenen in de strijd tegen de bezetter. Tot zijn grote ergernis neemt echter niemand hem serieus, totdat zijn oudere buurjongen Dirk hem een opdracht geeft. Voordat hij het weet zit Michiel tot over zijn oren in de problemen, terwijl hij niemand in vertrouwen kan nemen

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016