Nieuwsbrief Nr. 110 – Juni 2016

Nieuwsbrief Nr. 110 – Juni 2016

– waterwise.nl:

nieuwsbrief 110Waterbeheer, Nederland is er goed in. Dat moet ook wel, want bijna de helft van ons land ligt onder het niveau van de zeespiegel. De digitale lesmodule WaterWise maakt het belang van veilig, voldoende en schoon water op een eigentijdse, aantrekkelijke en toegankelijke manier inzichtelijk. WaterWise is bedoeld voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en is zowel geschikt voor vmbo als havo/vwo. De primaire doelstelling is om jongeren te informeren over en te enthousiasmeren voor het waterbeheer in Nederland en in hun eigen omgeving. Vanwege het grote aantal filmpjes is de methode goed te gebruiken op het digitale schoolbord. http://waterwise.nl/

www.google.com/culturalinstitute/worldwonders/:

nieuwsbrief 110 1Hoe zou het zijn om eens langs het grote barrière rif te duiken? Of om in het oude centrum van Campeche in Mexico rond te lopen? Misschien heeft u een ander wereldwonder in gedachte dat u eens wilt bekijken? Met het ‘Google Worldwonder’ project is het mogelijk. Google maakt Streetview opnames van de diverse wereldwonderen. Normaal kunt u met streetview alleen over straat wandelen, maar  met deze opnames kunt u door de gebouwen lopen. De medewerkers van Google hebben met hun streetview-wagentje al door een groot aantal gebouwen, parken en kastelen gewandeld. U kunt de website natuurlijk verwerken in uw les, maar ook als ‘tussendoortje’ is de website erg geschikt. Met de hele klas even 10 minuutjes op reis naar de andere kant van de wereld. https://www.google.com/culturalinstitute/project/world-wonders

– seksueelmisdrijf.nl:

nieuwsbrief 110 2Het internet staat vol met informatie over het onderwerp ‘seksueel misbruik’. Voor slachtoffers en aangevers van een zedenmisdrijf die op zoek zijn naar informatie over dit onderwerp, is het prettig dat er een website is met daarop vrijwel alle informatie over dit onderwerp. seksueelmisdrijf.nl is opgericht door een rechercheur die bezoekers volledig wil informeren over dit thema. De website is dan ook erg uitgebreid en biedt ook informatie over onderwerpen als ‘Grooming’, een onderwerp dat raakvlakken heeft met media-wijsheid. De informatie op de website komt van officiële instanties, maar is op de website gebundeld tot een overzichtelijk archief. http://seksueelmisdrijf.nl/

 

– Nieuw in de Infotheek:

– Star Wars Prequel Trilogy

nieuwsbrief 110 3Beleef de onophoudelijke sensatie, de spannende ontdekkingen en de finale overwinning van het goede van STAR WARS , het grootste ruimteavontuur aller tijden… De ultieme ervaring voor de hele familie. De STAR WARS Prequel-trilogie —THE PHANTOM MENACE, ATTACK OF THE CLONES en REVENGE OF THE SITH — start het verhaal met de overgang van de jonge Anakin Skywalker naar de duistere kant naarmate hij evolueert van kind tot slaaf tot Jedi-leerling tot Darth Vader, de meest gevreesde slechterik van de hele melkweg!

 

Star Wars – Orginal Trilogy:

nieuwsbrief 110 4Beleef de spannende actie, spectaculaire gevechten en finale overwinning van het goede van Star Wars, het allergrootste ruimteavontuur aller tijden!

De Star Wars Original Trilogie: – A New Hope, – The Empire Strikes Back, – Return of the Jedi . Het verhaal gaat verder met Skywalker, Prinses Leia en Han Solo die de Rebellenalliantie leiden naar de val van het keizerrijk en vrijheid voor de hele melkweg

 

 

– Star Wars Episode 7 – The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens:Wanneer Kylo Ren en de sinistere First Order uit de as van het Keizerrijk herrijzen, is Luke Skywalker vermist terwijl het sterrenstelsel hem het hardst nodig heeft. Het is aan Rey, een wrakverzamelaar uit de woestijn, en Finn, een voormalig Stormtrooper, om de krachten te bundelen met Han Solo en Chewbacca in een wanhopige zoektocht naar de enige hoop om vrede te brengen in het sterrenstelsel. Lucasfilm en regisseur J.J. Abrams verenigen hun krachten en nemen je mee terug naar ‘the Galaxy far far away’ wanneer Star Wars terug keert naar het witte doek met Star Wars: The Force Awakens. In de film spelen Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Peter Mayhew en Max Von Sydow. Kathleen Kennedy, J.J. Abrams en Bryan Burk produceren de film met Tommy Harper en Jason McGatlin als uitvoerend producent. Het scenario is geschreven door J.J. Abrams & Lawrence Kasdan en Michael Arndt. De muzikale legende John Williams, die ook de soundtrack van de vorige zes films verzorgde, keerde terug om ook weer voor Star Wars: The Force Awakens de muziek te componeren. Dit leverde hem zijn 50e Oscar® nominatie op.

Beeldschone boeken

nieuwsbrief 110 5Prachtige minuscule details, flonkerend bladgoud en schitterend kleurgebruik. Het zijn de kenmerken van de Utrechtse middeleeuwse manuscripten.  In de Middeleeuwen vormde de stad Utrecht als bisschopszetel hét centrum op het gebied van de cultuur, politiek en religie in de Noordelijke Nederlanden. De kostbare en rijk versierde manuscripten die in deze periode tot stand kwamen, vormen een absoluut hoogtepunt binnen de beeldende kunst. De aanwezigheid van kapitaalkrachtige geestelijken, invloedrijke adel en welgestelde burgers vormde een fundamentele voedingsbodem voor de ontwikkeling van een invloedrijke kunstproductie. Handelaren, studenten, ambachtslieden en kunstenaars van elders trokken in grote getale naar Utrecht om hun geluk te beproeven. Hierdoor veroverde de stad een belangrijke internationale positie op het gebied van de handschriftenproductie en de vroege boekdrukkunst. Utrechtse boeken en losse miniaturen kenden immers ook buiten de stadsmuren gretig aftrek.

–  Welkom in de IJzeren Eeuw – Junior

nieuwsbrief 110 6Welkom in de IJzeren Eeuw is een historische comedy. Deze serie is voor jong en oud en gaat over de 19e eeuw in Nederland, ook wel de ijzeren eeuw. Met Koning Willem I, 2, en 3, Vincent van Gogh, de jonge Wilhelmina, Thorbecke, Aletta Jacobs; ze zijn allemaal al lang dood maar voor deze serie maken ze een uitzondering en verschijnen ze op de bank bij talkshowhost Dorine Goudsmit. Acteurs in deze serie zijn Paul de Leeuw, Pierre Bokma, Marc-Marie Huybregs, Alex Klaasen, Martine Sandifort, Remko Vrijdag, Lies Visschedijk, Ellen Pieters, Rogier in ’t Hout, Laus Steenbeeke, Gijs de Lange , Elise Schaap, Roos van Erkel, Rop Verheijen en Plien van Bennekom.

–  Pink Floyd – Live At Pompeii

nieuwsbrief 110 7De muziek van Pink Floyd – kleurrijk, vernieuwend, surrealistisch en zeer inventief – leent zich uitstekend voor een visuele presentatie. Gefilmd in en rond een oeroud amfitheater bij de historische overblijfselen van Pompeii, trakteert Pink Floyd de kijker op een puntgave audiovisuele belevenis. Het begint met en eindigt met de magistrale compositie ‘Echos’ van het album ‘Meddle’ en vervolgt met vele andere titels.