Nieuwsbrief Nr. 107 – Maart 2016

Nieuwsbrief Nr. 107 – Maart 2016

 

– Er is nu ook Minecraft voor scholen

nieuws brief 107Microsoft wil dat kinderen de echte wereld verkennen en lanceert daarom Minecraft: Education Edition. Minecraft voor scholen dus. Microsoft is sinds 2014 de eigenaar van Minecraft. Wat is er anders?  Er is geen mega groot verschil met de normale versie, Microsoft geeft ook aan dat de normale Minecraft al erg leerzaam is. Maar in deze school versie ga je aan de slag op plekken in de échte wereld zoals de piramides in Egypte of de tempels in Griekenland. Er is een speciale mapping fuctie zodat zowel de leerlingen als de leraren beter hun weg kunnen vinden. Ook kunnen leraren bepaalde hulpmiddelen blokkeren en kun je met een camera foto’s maken van de plekken waar je geweest bent. Spelend leren ; zie  https://www.youtube.com/watch?v=hl9ZQiektJE   Op een leuke manier ontdek je al gamend de wereld. Op een speciale website kunnen leraren Minecraft-werelden met bijhorende lessen plaatsen. Standaard staan al een paar voorbeelden die gespeeld kunnen worden. Stap vanaf deze zomer een Minecraft wereld vol geschiedenis en wetenschap in!  https://www.youtube.com/watch?v=ZVZm85lI5QI

#SID2016: Een sexy selfie, het nieuwe normaal?

nieuws brief 107 1Wat is voor jongeren normaal als het gaat om online seks? Is sexting ‘gewoon’ het nieuwe friemelen? Op dinsdag 9 februari verzamelden zich in de Rijtuigenloods in Amersfoort meer dan 200 ouders, docenten, hulpverleners én jongeren voor het symposium Jongeren, Seks & Internet, georganiseerd in het kader van de wereldwijde Safer Internet Day 2016. Een dag vol interactie, actuele kwesties en reflectie. Hoe pakken ‘we’ het als volwassenen nu aan, en wat kan beter? En wat adviseren de jongeren zelf?  Een verslag van deze dag vol prangende vragen, advies van jongeren en de laatste buzzwords

-“Mediawijsheid moet regulier vak op school worden”:

nieuws brief 107 2Scholen in het voortgezet onderwijs moeten structureel les gaan geven in mediawijsheid. Dat zegt socioloog Natascha Notten naar aanleiding van recente incidenten waarbij leerlingen met elkaar op de vuist gingen. De confrontaties escaleerden door contact via Instagram. Alleen met mediawijsheid als regulier vak zijn dergelijke incidenten te voorkomen, denkt Notten. “Af en toe mediawijsheid behandelen in mentorlessen is niet genoeg. Kinderen moeten beter voorbereid worden en die rol kan alleen het onderwijs vervullen. Lang niet alle ouders hebben daar namelijk zin in”, zegt Notten. Eind januari escaleerde een confrontatie tussen twee jongens van het Montessori College in Arnhem. Het begon met een propje papier dat de ene jongen in het oor van de ander schoot. Een foto van het gebeuren belandde op Instagram. Andere jongeren hitsten de twee ruziemakers op en uiteindelijk ontstond een vechtpartij waarbij tientallen scholieren betrokken waren. Begin februari deed zich een vergelijkbaar incident voor op het Corderius College in Amersfoort. Daar drongen leerlingen van andere scholen het college binnen en begonnen te vechten met twee leerlingen van het Corderius. Ook hier was de aanleiding een woordenwisseling via Instagram.

 

-Nieuw in de Infotheek

– Robin Hood Box

nieuws brief 107 3Dit zijn drie seizoenen van Robin Hood, de heerlijke BBC-serie waarin de klassieke legende op een eigentijdse manier wordt verteld. Misstanden worden rechtgezet met behulp van veel boogschieten en zwaardvechten, de nodige humor en energie, en hier en daar wat grof geweld.

Dit zijn drie seizoenen van Robin Hood, de heerlijke BBC-serie waarin de klassieke legende op een eigentijdse manier wordt verteld. Misstanden worden rechtgezet met behulp van veel boogschieten en zwaardvechten, de nodige humor en energie, en hier en daar wat grof geweld.

 

– Het Vaderlandse Geschiedenis boek

nieuws brief 107 41600, Slag bij Nieuwpoort. Elke Nederlander kent deze gebeurtenis. In ons geheugen zitten meer van deze feiten. Maar hebt u de hele vaderlandse geschiedenis nog op een rij? En kunt u zich de achtergronden en verhalen herinneren?  In Het Vaderlandse Geschiedenis Boek kunt u uw geheugen opfrissen. Aan de hand van meer den 400 afbeeldingen leidt het Nationaal Archief u langs de hoogte- en dieptepunten in de vaderlandse geschiedenis.

Vaderlandse geschiedenis om nooit meer te vergeten.

Bonifatius (754), beeldenstorm (1566), Zilvervloot (1628), Goejanverwellesluis (1787), watersnoodramp (1953). Deze en andere bekende ‘hoogtepunten’ uit de vaderlandse geschiedenis staan erin, maar ook: de eerste aardappel in Nederland (1588), de winkel van Sinkel (1822), de oprichting van de Nederlandse Voetbalbond (1889) en het eerste dodelijke auto-ongeluk (1901). In totaal worden zo’n vierhonderd gebeurtenissen beschreven, onderverdeeld in acht tijdvakken (te beginnen met 500-1000 en eindigend met 1950-2003), die telkens een korte inleiding krijgen, waarna de chronologisch gerangschikte onderwerpen volgen.

 

– De canon van Nederland

nieuws brief 107 5Wat moet elke Nederlander weten van de vaderlandse geschiedenis? In 2006 werd deze vraag beantwoord door de commissie-Van Oostrom, die een lijst van vijftig historische thema’s opstelde die werd aangeboden aan de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Maria van der Hoeven. In De canon van Nederland worden deze vijftig gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland onder de loep genomen door een gezelschap prominente deskundigen. Samen vertellen ze hoe Nederland zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld: van de hunebedden tot de euro en van Karel de Grote tot Annie M.G. Schmidt. De canon van Nederland: een boek dat iedere Nederlander in zijn kast moet hebben staan.

 

– IJzeren Eeuw (DVD)

nieuws brief 107 6De 19e eeuw vormt het begin van het moderne Nederland. Een eeuw die traag op gang komt, maar waarin Nederland volledig op de schop gaat. Ingrijpende politieke, economische en sociale vernieuwingen legden de basis voor het Nederland zoals dat we nu kennen: van koningshuis tot grondwet, van parlementaire democratie tot verzuiling. Hier liggen de wortels van multinationals als Unilever en Heineken, massaproductie, massaconsumptie en massacultuur. In ‘De IJzeren Eeuw’ worden bruggen, sporen, wegen en kanalen aangelegd, ontwikkelen Amsterdam en Rotterdam zich stormachtig en verrijzen overal in het land industrieën met moderne stoommachines. De overzeese handel bloeit op en aan het eind van de eeuw komen Nederlandse wetenschappers met vijf Nobelprijzen thuis.

Afleveringen: De allereerste koning – Lodewijk Napoleon , Een machtige weduwe – Johanna Borski, Land zonder paupers – Johannes van den Bosch, Arme grond, rijke man – Willem Albert Scholten, Vrouwen voorwaarts – Betsy Perk, Het geheim van Rotterdam – Lodewijk Pincoffs,Amsterdam, een kolerestad – Samuel Sarphati, Een vreemde kerk in de straat – Pierre Cuypers, Twente op stoom – Gerrit Jan van Heek, Een nieuwe wereld – Hendrik Lorentz, Abraham de geweldige – Abraham Kuyper ,Ten oorlog! – Generaal Van Heutsz, De ijzeren kooi – Frederik van Eeden

 

– De Bosatlas van Amsterdam

nieuws brief 107 7Aan de hand van honderden kaarten en grafieken maakt de lezer met deze atlas een spectaculaire reis door onze hoofdstad. Tal van onderwerpen passeren de revue, zoals de stad en haar bewoners, bestuur en onderwijs, pontjes en trams, oude en nieuwe geloven, het Leidseplein en de tuindorpen, het Concertgebouw en de dancescene enzovoort. Kortom, de atlas toont de hoofdstad van Nederland in al haar facetten.   De hoofdstad van Nederland in al haar facetten

De Bosatlas van Amsterdam staat stil bij de wording van de stad en de bijzonderheden van de verschillende stadsdelen. Het toont ook prachtige historische doorkijkjes, zoals de VOC, de Stelling van Amsterdam en de Amsterdamse School. Bovendien bevat het paginavullende infographics over het museumplein, Artis, het Centraal Station, Oude Kerk en de zuidas. Een complete topografische kaart van Amsterdam en omgeving én informatie over de stadsdelen. Sfeervolle foto’s van onder meer Karel Tomeï maken het geheel af.

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl