Nieuwsbrief Nr. 81 – September 2013

Nieuwsbrief Nr. 81 – September 2013

Het Europees Platform laat leerlingen over grenzen heen kijken. Als centrum voor internationalisering van het Nederlandse onderwijs stellen ze leerlingen in staat Europa en de rest van de wereld te ontdekken. Maar internationaliseren heeft niet alleen voordelen voor leerlingen: internationale ervaringen geven leraren nieuwe inspiratie en een grotere motivatie voor hun werk. Daarnaast geeft het ook scholen de mogelijkheid zich positief van anderen te onderscheiden. Het Europees Platform biedt diverse instapniveaus en helpt u kiezen uit de verschillende mogelijkheden. Ze kunnen uw organisatie adviseren, ondersteunen én uw mensen trainen; of u nu beginnend, gevorderd of ervaren bent op het gebied van internationale projecten
http://www.europeesplatform.nl/sf.mcgi?313

– buurtleren.nl

In iedere buurt wonen mensen, die niet op de hoogte zijn van de expertise en drives van de mede-buurtbewoners. De diversiteit aan mensen in verschillende leeftijden, nationaliteiten beschikken over schatten aan kennis, vaardigheden, hobby’s en specialismen. En wie legt niet graag uit, demonstreert niet graag waar hij vol van is? Buurtleren is een marktplaats, waar buurtbewoners een account aanmaken en gratis een cursus, opleiding, leeractiviteit kunnen aanbieden. Maar ook kunnen aanvragen. Van iedere actie ontvangt de maker/vrager een emailbericht, waarin de ingevoerde actie wordt bevestigd. De aangeboden en gevraagde cursussen worden met Buurtleren iconen weergegeven in 2 kleuren. http://www.buurtleren.nl/

– pazzup.nl

Een website die de gevaren rondom het spoor aan de orde wil stellen. Dat doet deze website door de bezoeker een interactieve spoorkaart te laten zien. U moet de 15 gevaarlijke situaties ontdekken. Eerst krijgt u een interactieve zoekplaat te zien, wanneer u op een figuurtje in de plaatje klikt, verschijnt er een animatie. De filmpjes zijn grappig om te zien, maar tegelijk ook serieus. Voor scholieren op het middelbaar onderwijs is er een andere site gemaakt. Deze site is wat formeler, maar bevat ook leuke spelletjes zoals een quiz, filmpjes en informatie voor het maken van werkstukken. http://www.pazzup.nl/

In geen land ter wereld is de strijd tegen het water zo eeuwenoud en tegelijkertijd nog steeds zo actueel, als in Nederland. Een groot deel ligt namelijk beneden zeeniveau. Door de klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met hoog water. De strijd tegen het water is nog niet gestreden.

Nieuw in de Infotheek

– Beeld van Nederland; strijd tegen water

Deze unieke DVD-box bevat 6 dvd’s:

– De watersnoodramp van 1953. Naast authentieke, ook nooit vertoonde beelden over de reddingswerken en de hulpacties.

– Bert Haanstra: “De stem van het water”. De film laat de veelzijdige en veelvoudige fascinatie van de Nederlander voor het water zien.

– De Deltawerken. 5 jaar na de ramp (ontwerp Deltawerken), Delta Phase 1 van Bert Haanstra (aanleg van de dijk bij Veere), Delta Ypsilon (aanleg van de dammen), Delta Finale (gereedkomen zeeweringen, Oosterscheldekering + feestelijke opening vanaf Neeltje Jans).

– Inpoldering en Zuiderzeewerken. Een DVD met daarop het werk van bekende cineasten: Bert Haanstra, Anton van Munster en Herman van der Horst. Voor liefhebbers van historische documentaires.

– 75 jaar Afsluitdijk. Een tweeluik van de NOS. Een reportage met een historische terugblik en een toekomstbeeld. De Afsluitdijk moet verhoogd worden. Dat geeft nieuwe kansen en mogelijkheden.

– Overstromingen van de rivieren. Het doem- en nieuwe doendenken. Compilatie van overstromingen vanaf 1920 t/m de evacuaties in 1995. Nooit meer 1953 (NOS). Helikoptervlucht van Prins Willem Alexander over de Deltawerken en de Maeslantkering. Mede door de klimaatverandering vragen de rivieren voldoende ruimte. Ook is er aandacht voor de zwakste schakels in onze kustlijn: van Ouddorp tot Noordwijk.

– The Life op Pi

Beleef het bijzondere levensverhaal van de Indiase jongen Pi in dit werkelijk visuele meesterwerk van Oscar winnaar Ang Lee.Na een schipbreuk belandt Pi op een reddingsboot met een gevaarlijke Bengaalse tijger. Samen worden ze geconfronteerd met tegelijk de schoonheid en wreedheid van de natuur. Life of Pi is gebaseerd op het verhaal van de Canadese schrijver Yann Martel die hiervoor de MAN Booker Prize won.

 

 

 

– Graceland

Paul Simon ging in de jaren 80, na het niet al te succesvolle album Hearts And Bones, op zoek naar nieuwe inspiratie – en vond deze in Zuid Afrika; een land wat op dat moment verscheurd werd door het apartheid regime. Ondanks kritieken dat hij de Westerse boycot op het Afrikaanse land zou doorbreken; deinsde Simon niet terug: en nam met talentvolle lokale muzikanten een fusie van vele stijlen op; de klassieker Graceland. Het album viert zijn 25e verjaardag in stijl; met hernieuwde uitgaves en een gloednieuwe dvd Under African Skies, waarin de opnames en impact van het album uitgebreid in beeld gebracht word

 

– De val van de Muur

13 AUGUSTUS 1961 – 9 NOVEMBER 1989

Ontsnapping naar de vrijheid

24 jaar geleden viel het IJzeren Gordijn. Een spectaculaire gebeurtenis in de geschiedenis verteld door middel van dramatische en gewaagde ontsnappingen en verbazingwekkende animaties.

28 Jaar lang verdeelde de 45,3 km lange Berlijnse muur niet alleen een stad in tweeën maar ook een volledige natie. Dit alles dankzij twee miljoen ton beton, 700.000 ton staal, waakhonden, grenswachters, dodelijke vallen en struikeldraden. Hoewel de meeste DDR-burgers zich hierdoor op afstand lieten houden, liet niet iedereen zich tegenhouden. Er werden tunnels onder de muur doorgegraven, mensen verstopten zich in vrachtwagens, sommigen vluchtten zelfs via de Baltische zee. Beroemd is het verhaal van de succesvolle ontsnapping met de heteluchtballon…

Deze documentaire doet verslag van de meest gedurfde ontsnappingen en interviewt voormalige grenswachters, politici, spionnen en ontsnapte personen .

 

– Het Bombardement;

Rotterdam, mei 1940. Bakkersknecht Vincent de Graaf (Jan Smit) ontmoet bij toeval de welgestelde Eva von Heerle (Roos van Erkel). Zij is de dochter van uit Duitsland gevluchte notabelen, hij een volksjongen die werk vond in Rotterdam. Zij staat op het punt een verstandshuwelijk aan te gaan met een rijke industrieel. Hij wil naar Amerika om zijn zieke broer Chris (Mike Weerts) een toekomst te geven. Vincent raakt halsoverkop verliefd op Eva, maar alleen een wonder kan hen bij elkaar brengen. Of het noodlot…

Dan trekken Hitlers troepen de grens over. Terwijl het Nederlands leger dapper weerstand biedt, ziet Vincent zijn kans schoon om een centje bij te verdienen Hij biedt Dirk aan de ouders van Eva naar Rotterdam te halen. Tot Vincents eigen verbazing vergezelt Eva hem op de gevaarlijke tocht dwars door de frontlinie. Terwijl de twee zowel avontuurlijke als romantische momenten beleven, komt er een waarschuwing uit Berlijn. Als het Nederlandse leger zich niet direct overgeeft, zal Rotterdam gebombardeerd worden.

De legerleiding negeert het Duitse ultimatum; de bommenwerpers vliegen volgeladen naar de Maasstad. 14 mei zal de levens van alle Rotterdammers voorgoed veranderen. Ook die van Vincent en Eva.

 

– Alles is Famillie

In Alles Is Familie is iedereen binnen de familie De Roover op een punt in zijn leven beland waarin het maken van cruciale keuzes onvermijdelijk is. Zo wil Winnie een baby, haar man Rutmer wil dichter bij zijn gevoel komen, zijn broer Charlie wil vooral geen verantwoordelijkheid en hun zwager Dick wil zijn overleden vrouw terug. Pater familias Arend wil gelukkig zijn. En zijn vrouw Jeanette wil dat iemand haar wil. Opnieuw een romantische komedie, met andere personages en dezelfde humor. Je kunt niet kiezen wie je ouders zijn. Je kunt wél kiezen hoe je ouder wordt.

 

 

– Lincoln

Spielberg regisseert biografie Abraham Lincoln.
Lincoln is een onthullende drama dat zich richt op de laatste roerige maanden van de 16e President van de Verenigde Staten. In een natie die verdeeld is door oorlog en de sterke veranderingen, streeft Lincoln naar een manier om de oorlog te beëindigen, een land te herenigen en de slavernij af te schaffen. Met morele moed en felle vastberadenheid om te slagen, zullen zijn keuzes tijdens deze kritieke moment het lot van de komende generaties veranderen.

 

 

– Django

Django Unchained speelt zich af in het Zuiden van Amerika, 2 jaar voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog. Django (Jamie Foxx) is een slaaf wiens brute geschiedenis hem in contact brengt met Dr. King Schultz (Christoph Waltz), een Duitse premiejager. Schultz heeft net de jacht geopend op de moordlustige Brittle Brothers, een premie die hij alleen kan bemachtigen met de hulp van Django. Schultz koopt Django en belooft hem vrij te laten zodra de Brittle Brothers gevangen zijn, levend of dood.

 

 

– Once upon the Time in the West:

Dit monumentale epos behoort tot de vijf allerbeste Western-meesterstukken ooit gemaakt. De film is weids zoals de monumentale valleien waar het is opgenomen, groots als de fantastische acteurs en zo ruig en wild als ieder kind zich het Wilde Westen voorstelt. Claudia Cardinale als de hoer die in een Madonna verandert. Henry Fonda als het duisterste karakter uit zijn lange carrière, erg overtuigend… Hij speelt Frank, een moordzuchtige psychopaat die totaal geen last heeft van zijn geweten wanneer hij een complete familie uitmoordt. Jason Robards als de halfbloed die vals beschuldigd wordt van de vreselijke slachtpartij. Charles Bronson in de rol van De Man, die zich de wrede martelingen die zijn broer heeft doorstaan herinnert. Brilliant geregisseerd door Sergio Leone. Deze prachtige film -met memorabele muziek van Ennio Morricone herstelde de significante rol die de Western speelt in de kunst van het filmmaken.

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016