Nieuwsbrief Nr. 74 – December 2012

Nieuwsbrief Nr. 74 – December 2012

– Veelzijdiger door nieuwe technologie

Voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar is de opkomst van de (mobiele) communicatietechnologie zowel een vloek als een zegen. Zo zegt 63% van de jongeren in vergelijking met drie jaar geleden een stuk veelzijdiger te zijn, maar hebben zij tegelijkertijd (59%) het gevoel dat ze sneller afgeleid worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Leefritme Kenniscentrum onder bijna 2000 Nederlanders naar de impact van mobiele  technologie op ons leef- en werkritme. Het onderzoek laat zien dat het individu meer dan ooit aan zet is om zijn grenzen te bewaken in een wereld waar werk, studie en privé door elkaar lopen. Zie onderzoek  http://www.leefritme.nl/onderzoeken/lrkc-onderzoek-ix-inzicht-in-de-verandering-van-het-leef-werk-en-speelritme-van-nederland

 

– Nieuwe app: ‘Spelling in beeld’

De app ‘Spelling in beeld’ is gebaseerd op de gelijknamige schoolmethode van Uitgeverij Zwijsen, waarmee je doelgericht kunt werken aan het verbeteren van je spelling. Zwijsen brengt de app uit voor iOS en Android-toestellen en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.
http://www.taalinbeeld.nl/web/Spellingapp.htm

 

– Website Mediawijsheid.nl gelanceerd

Project X Haren, online pesten, dreigtweets, mediaopvoeding, privacy… Mediawijzer.net heeft de nieuwe site Mediawijsheid.nl gelanceerd. De site biedt een online overzicht van de actualiteiten rondom mediawijsheid. Mediawijsheid.nl is bedoeld voor iedereen die snel een overzicht wil hebben van actuele thema’s, het laatste nieuws en organisaties die zich met dat onderwerp bezig houden. http://www.mediawijsheid.nl/

 

– New Kids on the Web

Wat maken jongeren mee op internet? Voor New Kids on the Web vertellen acht tieners over hun digitale leven. Daarnaast geven deskundigen advies over internetopvoeding. Hoe voer je een goed gesprek met je kind over internetliefde, digitaal pesten, gamen of het gebruik van een smartphone? New Kids on the Web is een samenwerking tussen Digibewust en stichting Mijn Kind Online. De reportages van de kinderen zijn erg interessant om te zien. Maar op de website is meer te vinden. Denk bijvoorbeeld aan grappige columns van ouders die beschrijven hoe internet de kindertijd verandert heeft. http://www.newkidsontheweb.nl/

 

 

– Nieuw in de Infotheek:

 

Het Nederlandse Kunstboek:

Het Nederlandse Kunstboek biedt een alfabetisch overzicht van 500 Nederlandse kunstenaars van de middeleeuwen tot vandaag die bepalend zijn voor het gezicht van de Nederlandse kunst. Richard Fernhout en Colin Huizing selecteerden de 500 interessantste beeldhouwers, schilders, fotografen en anderen die binnen de grenzen van het huidige Nederland gewerkt hebben. Het resultaat is deze verrassende bloemlezing van 500 jaar Nederlandse kunst in 500 kleurenafbeeldingen, waarin alle grote namen vertegenwoordigd zijn, maar waarin ook plaats is voor verrassingen en ontdekkingen.
In Het Nederlandse Kunstboek wordt iedere kunstwerk toegelicht, en er wordt per kunstenaar verwezen naar een drietal verwante kunstenaars of kunstwerken. Het Nederlandse Kunstboek stelt de lezer zo in staat om geheel naar eigen inzicht kriskras een reis door de kunstgeschiedenis te maken.

 

In this World:

Een eigentijdse overlevingsgeschiedenis, tegen de achtergrond van de miljoenen vluchtelingen die jaarlijks hun lot in handen leggen van mensensmokkelaars. De jonge Afghanen Jamal en Enayatullah wonen in de Pakistaanse stad Peshawar, vlakbij de Afghaanse grens. De familie van Enayatullah besluit om hem naar Engeland te sturen om daar een beter bestaan op te bouwen. Jamal overtuigt de familie dat hij ook naar Engeland moet en Enayatullah onderweg kan helpen. De tocht gaat van Pakistan, via Iran, naar de onherbergzame Koerdische bergstreek en zo naar Turkije. Daar begint het gevaarlijkste deel van de reis: veertig uur opeengepakt in een afgesloten container op een zeeschip met Italië als einddoel. Alleen Jamal overleeft dit en hij houdt zich in Italië schooiend in leven. Na een straatroof neemt hij de trein naar Sangatte. Daar vandaan is de oversteek, verborgen in een vrachtwagen op de Eurostar, de laatste etappe. Eenmaal in Engeland belt hij de familie, en laat weten dat Enayatullah niet meer in deze wereld is. In This World is gebaseerd op de ervaringen van echte vluchtelingen, die hun leven op het spel zetten in de hoop op een beter bestaan. Veel van hen overleven de tocht niet, anderen hebben meer geluk. De film geeft een gezicht en een stem aan deze miljoenen anonieme mensen.

 

– Together:

Together is een verhaal over een opgroeiende jongen verweven met de harmonie en intensiteit van een ingewikkelde muziek compositie. Xiaochun is 13 jaar oud, een getalenteerd violist die samen met zijn vader in een kleine provinciale stad woont. Hij is verlegen en gevoelig en muziek is zijn manier om zijn gevoelens te uiten. Xiaochun’s zachtaardige vader wil het beste voor hem en ze verhuizen naar het immens groet Beijing waar Xiaochun auditie kan doen voor een prestigieuze muziek school dat waar zijn talent beter tot zijn recht zal komen. Maar de wereld daar is anders dan waar ze vandaan komen. Xiaochun ontmoet veeleisende leraren, ontdekt wat ware vriendschap is, wordt voor het eerst verliefd, leert hoe pijnlijk liefde kan zijn en leert de ware aard van muziek. Nu zijn wereld zich in tweeën splits en iedereen hem vertelt wat ze van hem willen, moet Xiaochun uitvinden wat hij zelf wil.

 

– Grave of the fireflies:

Grave of the fireflies wordt beschouwd als een van de mooiste animatie films ooit geproduceerd. Deze indrukwekkende film van Studio Ghibli is gebasserd op het waargebeurde verhaal achter Akiyuki Nosaka. Seita en Setsuko zijn broer en zus tijdens de tweede wereldoorlog in Japan. Nadat hun vader is gestorven tijdens een overzees gevecht en hun moeder is gedood door een luchtaanval, moeten ze naar andere familieleden toe om gesteund te worden. Als die steun op een gegeven moment ook bij hen weggenomen wordt zijn ze alleen nog afhankelijk van elkaar om te zorgen voor onderdak en eten.

 

 

 

– Afterschool

Robert studeert aan een elite-kostschool in de buurt van New York, volgens zijn ouders de beste voorbereiding op een succesvolle maatschappelijke carrière. Robert en zijn medeleerlingen spenderen hun tijd echter vooral aan internet, drugs, geweld en seks. De emotionele leegte wordt bestreden met psychotherapie of medicijnen. Per ongeluk filmt Robert de dood van twee populaire en ogenschijnlijk ideale tweelingzusjes, een gebeurtenis die een grote schok teweegbrengt op de school. Na een gesprek met de schoolpsycholoog besluit Robert een herdenkingsvideo te maken. Tijdens interviews met mede-leerlingen, leerkrachten en ouders, treft hij overal hypocrisie, verraad en manipulatie aan.

 

 

 

– La Vita e Bella:

Italië, 1939. Guido, een grote levensoptimist is verliefd op Dora, die als bruid beloofd is aan een fascistische bureaucraat. Zoals in een sprookje ontvoert Guido zijn geliefde op de dag van haar verloving. Vijf jaar later krijgen ze een zoon. Intussen is in Italië de rassenwet in werking getreden en wordt Guido – omdat hij een jood is – samen met z’n zoon naar een concentratiekamp gedeporteerd. Omdat de levens omstandigheden in het kamp erbarmelijk zijn, is Guido vastbesloten zijn zoon tegen alles en iedereen te beschermen. Hij slaagt erin zijn angst te overwinnen en zijn gevoel voor humor te laten zegevieren. Tegen iedereen die hiet wil horen vertelt hij dat het leven, ondanks alles, wondermooi is! Een prachtig verhaal over de kracht van liefde in een wereld vol waanzin.

 

 

-Thirteen:

Thirteen is een realistisch verhaal over de soms harde wereld van tieners. Voor de 13-jarige studente Tracy (Evan Rachel Woods) verandert haar leven totaal, wanneer Evie (Nikkie reed), het mooiste en populairste meisje van de school, haar meetrekt in de wereld van sex, geweld en drugs.

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016