Nieuwsbrief Nr. 72 – Oktober 2012

Nieuwsbrief Nr. 72 – Oktober 2012

– Project “Ik en Geld”

Nederlandse jongeren hebben steeds meer geld te besteden. Maar ze hebben ook steeds vaker schulden, en hoe ouder je wordt hoe meer financiële verantwoordelijkheid je krijgt. Maar waar, wanneer en hoe doe je de benodigde kennis en vaardigheden op? Het project Ik en Geld biedt scholen de mogelijkheid om jongeren op uitdagende wijze te leren omgaan met geld. Het project bestaat uit vijf interactieve lessen van circa 50 minuten. In de lessen is gebruik gemaakt van interactieve opdrachten, filmfragmenten en artikelen op internet gerelateerd aan bestedingen en activiteiten die voor jongeren belangrijk zijn. Het lespakket Ik en Geld bestaat uit vijf interactieve lessen van vijftig minuten. Via de computer en door middel van klassikale werkvormen worden jongeren bewust gemaakt van hun gedrag rondom geld.  Interesse? U kunt nog dit schooljaar starten met Ik en Geld! Neem voor meer informatie contact op met Martijn Spekman via 070-302 47 70 of mail martijn@codenamefuture.nl.

 

opschool.amnesty.nl

Amnesty International heeft op zijn website een groot aantal pagina’s ingedeeld met informatie voor scholieren en leerkrachten. Amnesty International zet zich in voor de rechten van de mens, een onderwerp dat op de website uitgebreid aan bod komt. De website wil niet alleen informeren, maar biedt bezoekers ook de gelegenheid om mee te doen met verschillende acties. Er zijn handtekeningenacties en het is mogelijk om protestbrieven op te sturen. Leerlingen die informatie nodig hebben voor een werkstuk zitten op de website helemaal goed. Allerlei informatie over kindsoldaten, kinderarbeid en verschillende andere thema’s is makkelijk te downloaden. Leerkrachten kunnen eens kijken in het menu met lesmateriaal. Er is daar een videoserie te vinden over de familie Muthuku, een gezin dat leeft in een sloppenwijk van Kenia. http://opschool.amnesty.nl/

 

– newkidsontheweb.nl

Wat maken jongeren mee op internet? Voor New Kids on the Web vertellen acht tieners over hun digitale leven. Daarnaast geven deskundigen advies over internetopvoeding. Hoe voer je een goed gesprek met je kind over internetliefde, digitaal pesten, gamen of het gebruik van een smartphone? New Kids on the Web is een samenwerking tussen Digibewust en stichting Mijn Kind Online. De reportages van de kinderen zijn erg interessant om te zien. Maar op de website is meer te vinden. Denk bijvoorbeeld aan grappige columns van ouders die beschrijven hoe internet de kindertijd verandert heeft. http://www.newkidsontheweb.nl/

 

Nieuw in de Infotheek:

– Het Nederlandse fotoboek

Het Nederlandse fotoboek beschrijft voor het eerst de jonge geschiedenis van het fameuze Nederlandse fotoboek. Samenstellers Rik Suermondt en Frits Gierstberg kozen ruim 120 van de belangrijkste Nederlandse fotoboeken en plaatsten ze in de context van fotografische en maatschappelijke ontwikkelingen. Het naoorlogse Nederlandse fotoboek is uniek vanwege een lange traditie waarin grafisch vormgevers en fotografen nauw samenwerken. Het wordt internationaal hoog gewaardeerd en veel fotoboeken zijn opgenomen in verzamelingen van musea en privéverzamelaars. Dit boek toont de enorme rijkdom en allure van het Nederlandse fotoboek en maakt het voor een breed publiek toegankelijk. Zes thematisch-chronologische hoofdstukken behandelen bedrijfsfotoboeken, fotoboeken over jeugdcultuur, landschapsboeken, stedenboeken, reisboeken en autonome fotoboeken. Per thema worden de twintig opmerkelijkste fotoboeken beschreven en geïllustreerd met prachtige afbeeldingen van de covers en delen van het binnenwerk.

 

– 1000 jaar Amsterdam

1000 jaar Amsterdam is een onmisbaar naslagwerk opgebouwd uit een snoer van rijk geïllustreerde verhalen over de ruimtelijke geschiedenis van Amsterdam. U ontdekt hoe het gebied er uitzag voor de stad ontstond en hoe de eerste ontginners te werk gingen. U ziet de stad groeien, eerst langzaam en organisch, maar al in de vijftiende eeuw moet het stadsbestuur oplossingen verzinnen voor chronische verkeersverstoppingen rond de Dam. U verkent de eerste voorsteden, nu bekend als de grachtengordel, en ziet de stad weer indutten, tot in de negentiende eeuw een tweede groeistuip begint die zich zowel naar buiten als naar binnen richt, met onder meer een drastische herschikking van het gebied rond de Dam. En dan voort naar de twintigste eeuw, met de idylle die de Bijlmer had moeten zijn, de herontwikkeling van het oostelijk havengebied en natuurlijk ook de ontelbare plannen die nooit werden uitgevoerd, vanwege geldgebrek of omdat de Amsterdammers zich verzetten. Kortom, een schatkamer vol fascinerende verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

 

– A Knight’s Tale,

Dit stoere ridderverhaal speelt zich af in de Middeleeuwen, maar met een knipoog naar de moderne tijd. De jonge William Thatcher droomt ervan om ridder te worden en aan steekgevechten mee te doen. Maar hij is niet van adel en mag dus niet deelnemen. Als hij onder een adellijke schuilnaam toch meedoet, blijkt hij talent te hebben en al snel wordt hij een geliefde en populaire ridder. Dit is een doorn in het oog van de beste ridder uit de competitie, de arrogante Adhemar. Als William dan ook nog verliefd wordt op de jonkvrouw die eigenlijk bestemd is voor Adhemar, vraagt hij natuurlijk om moeilijkheden…

 

– Body language

Net als de vijf beste Nederlandse danscrews naar een wedstrijd in New York vertrekken, wordt hun subsidie ingetrokken. De reis lijkt definitief niet door te gaan. Vijf diehards, allen uit totaal verschillende danscrews, besluiten als enige toch te gaan. Pas in New York beseffen ze wat ze hebben gedaan. Ze zitten zonder geld, zonder plan en zonder eigen crew. Ze zijn natuurlijk gekomen om te dansen, dus er zit maar één ding op…

 

 

– 9(nine)

In deze unieke animatiefilm, een produktie van Tim Burton (Corpse Bride, The Nightmare Before Christmas) komt een kleine lappenpop, 9, tot leven in een verwoeste wereld. Na een wereldramp is de mensheid uitgestorven. Bij toeval ontdekt 9 een kleine gemeenschap poppen. Zij verschuilen zich voor angstaanjagende machines die rondzwerven over het landschap om alle poppen te vernietigen. De poppen moeten in opstand komen om te kunnen overleven, 9 overtuigt hen ervan dat verstoppen geen oplossing is en dat ze moeten uitzoeken waarom de machines uit zijn op hun vernietiging.

 

– Molière

In 1644 is Molière 22 jaar. Zijn theater is failliet. Hij wordt door zijn schuldeisers vervolgd en belandt achter de tralies. Na zijn vrijlating verdwijnt hij in het niets. Tenminste, dat is wat de historici beweren. Maandenlang is er geen spoor van Molière te vinden, tot hij ergens in de provincie opduikt. Met zijn toneelgezelschap trekt hij daarna door heel Frankrijk voordat hij in triomf terugkeert naar Parijs. Wat is er gebeurd in de periode dat Molière verdwenen is?

 

 

– Slumdog Millionaire

De 18 jarige Jamal, een weesjongen uit de sloppenwijken van Mumbai, staat op het punt om 20 miljoen rupies te winnen in de Indische versie van het programma ‘Weekend Miljonairs’? Hij is nog maar één vraag verwijderd van de overwinning, wanneer de politie hem aanhoudt omdat ze hem verdenken van vals spel. Jamal vertelt hen over zijn leven op straat, zijn familieperikelen en zelfs over het meisje waarop hij verliefd werd en dat hij uit het oog verloren is. Maar hoe is deze jongen die niet in geld geïnteresseerd is in de finale van ‘Weekend Miljonairs’ beland? En hoe komt het dat hij het antwoord weet op alle vragen?

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016