Nieuwsbrief Nr. 71 – September 2012

Nieuwsbrief Nr. 71 – September 2012

 

– Vives Academie van start!

De Vives Academie is een initiatief van Vives in samenwerking met o.a. de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. De Academie zal een breed aanbod van  oeiende, verrassende en deskundige Masterclasses gaan bieden over media, onderwijs en ict, speciaal voor Vives-lezers!

De Vives Academie wil met dit aanbod graag een bijdrage leveren aan de deskundigheidsbevordering in en innovatie van het onderwijs in deze wereld vol snelle mediaontwikkelingen. Het doel van de Masterclasses is dat u, na deelname aan één van de sessies, in staat bent het behandelde thema pragmatisch en concreet in te zetten voor uw eigen persoonlijke en professionele doelstellingen binnen uw eigen werkomgeving. Graag willen we u nu al informeren over het eerste aanbod voor het schooljaar 2012/2013 i.s.m. de Nationale Academie voor Media en Maatschappij.
Welkom bij Mediawijsheid! (3 oktober)
Cyberpesten 2.0: van bangalijsten tot social media(10 oktober)
24/7 mobiel online: de WIFI-Generatie (14 november)
Ben jij je eigen Databaas?; online privacy in de sociale media (21 november)
Ict’er van de toekomst (9 januari)
Hoe overleef ik een Sociale Media storm? (23 januari)
Sociale Media op school (6 februari)
iPad in de klas (13 maart)
Inschrijven kan via: www.vivesacademie.nl

 

Infotheek APP voor Iphone  en Android:

Voor het Schooljaar 2012/2013 is de APP ( voor Iphone en Andoied telefoon) van de Infotheek beschikbaar. Via de App kunt u de complete digitale Boeken collectie en DVD collectie online raadplegen,  ook algemene info van de  Infotheek Website , alle films van DNN en actuele foto’s van VMBO en MBO activiteiten ( zoals o.a. Diploma uitreiking 2012) ook is er een agenda te raadplegen voor reservering en planning van de Infotheek.

De App van de Infotheek is te download via Media Fire en via de Infotheek website

 

 

– Prinsjesdag 2012 VO

Elk jaar geeft Nieuws in de klas een geactualiseerde versie van Prinsjesdag uit. De opdrachten gaan in op de Rijksbegroting en de Miljoenennota, maar natuurlijk ook op de Algemene Beschouwingen en het debat met maatschappelijke organisaties

http://www.nieuwsindeklas.nl/index.php/download_file/1576/3974/
Lesuitgave downloaden

– Nieuw in de Infotheek:

 

– Romeo & Juliet (S.E.) (1996)

Bax Lurhmann’s verbluffende en onconventionele bewerking van William Shakespeare’s klassieke liefdesverhaal is fascinerend. Leonardo DiCaprio en Claire Danes spelen Romeo en Juliet, het jeugdige gedoemde liefdeskoppel uit het verleden. Maar de plaats van handeling is verschoven naar het futuristische stadsdeel van Verona Beach. Dit briljante en eigentijdse verhaal over ’s werelds meest tragische liefdesaffaire maakt deze originele bewerking van ‘Romeo en Juliet’ onvergetelijk. ‘Romea & Juliet is een visueel spektakel..’

 

 

– Süskind (Dvd)

1942. In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden. Terwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held. Een even aangrijpende als adembenemende, waargebeurde geschiedenis.

 

 

– Kind van de Holocaust

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn moest als 4-jarig Joods jongetje onderduiken. De traumatische scheiding van zijn moeder kleurde zijn leven. Als grafisch ontwerper kwam hij in contact met de Anne Frank stichting. Hij maakte een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en hij ontwierp het eerste fotoboek over Anne Frank. Dit dwong hem om zich te verdiepen in de archieven met de meest afschuwelijke beelden. Voor het eerst werd hij geconfronteerd met de mensonterende foto’s van de Shoah. Hij werd zich zeer bewust van het feit dat hij zelf behoort tot het Joodse volk. Na een reis naar Polen waar hij Auschwitz bezocht en op de plek stond waar zijn grootouders vergast zijn, veranderde dit definitief zijn leven.

 

-In Memoriam – Herinnering aan een vermoord kind (DVD)

Herinnering aan een vermoord kind is een indringende documentaire gebaseerd op het boek en de tentoonstelling In Memoriam van Guus Luijters waarin vroegere klasgenoten, buurkinderen en vriendjes vertellen over hun vermoorde Joodse vriendje of vriendinnetje. Het zijn kinderherinneringen over een strik in het haar, een kikker in een put of het stelen van een appel. Voormalig minister Frits Korthals Altes vertelt over zijn klasgenootje Riekje Teixeira de Mattos die op 13-jarige leeftijd in Auschwitz werd vermoord. Actrice Nelly Frijda herinnert zich de kleine Edje van Sijes (op 4-jarige leeftijd vermoord in Sobibor) wiens babysit ze was in de beginjaren van de bezetting. Fotograaf Eddy Posthuma de Boer vertelt over de tweeling Harold en Paul Duizend, die hij op het Olympiaplein in Amsterdam stond ‘uit te zwaaien’ toen ze in lijn 24 zaten, op weg naar Westerbork en Auschwitz. Van de elfjarige Sientje Abram uit de Rapenburgerstraat in Amsterdam is alleen bekend dat ze in Auschwitz werd vermoord. Guus Luijters reconstrueert op basis van de summiere gegevens haar korte leven in de oude Joodse buurt van Amsterdam.

 

– ChaCha

De film Cha Cha (1979) heeft inmiddels cultstatus verworven. Herman Brood op het toppunt van zijn roem (één jaar na de enorme hit ‘Saturday Night’) speelt min of meer zichzelf, een rockster die onbekommerd door het gistende en gonzende Amsterdam van de late jaren ’70 dwaalt, in contact komt met een mysterieuze activiste (Lene Lovich) die kantoor houdt in een luxueuze hotelbar, trouwt met Nina Hagen (op het filmhuwelijk kwamen busladingen journalisten af) en allerlei bizarre avonturen beleeft. In de bijrollen: Ramses Shaffy, Sjef van Oekel, Jules Deelder, Simon Vinkenoog en de Hell’s Angels.

 

 

 

– Zaal over de vloer (2-DVD)

Vanaf de herfst van 1993 tot de zomer van 1998 maakte Rik Zaal samen met cameraman Frans Bromet voor AT5 het programma Zaal over de vloer, waarin ze bekende Amsterdammers thuis opzochten. Terwijl Frans Bromet met zijn camera rondkeek, interviewde Rik Zaal. Het leverde prachtige televisie op. Op deze dvd verzamelde Rik Zaal 14 gedenkwaardige interviews met inmiddels overleden Amsterdammers onder wie Ischa Meijer, Gerard Thoolen, Bram Vermeulen en Herman Brood en, naar aanleiding van een uitstapje bij TV Rijnmond, Rotterdammer Pim Fortuyn.

 

 

 

– Een eeuw Amsterdam (DVD)

Het Stadsarchief Amsterdam stelde een prachtige DVD-box samen met unieke filmbeelden afkomstig van onder meer het Eye Filminstituut, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en talloze particulieren. Wat komt u zoal tegen? De inhuldiging van Wilhelmina in 1898, de paardentram op de Dam rond 1900, hilarische speelfilmopnames  uit 1910, wanhopige automobilisten die in 1950 geen parkeerplek kunnen vinden, de roes die Ajax’ winst van de Europa Cup I veroorzaakte, reclames van vroeger en nog veel meer. Het commentaar wordt verzorgd door Hans Goedkoop (Andere Tijden).

 

 

 

– Slagveld

‘Ik ben de eerste om toe te geven dat ik niet altijd het goede voorbeeld heb gegeven. Ik heb de wet overtreden. Ik heb geweld gebruikt. Ik heb ook gepest. Ik weet hoe iemand zo wordt. Daarom wil ik dit verhaal vertellen: om een jongen te laten zien die een pestkop is geworden – hoe dat zo gekomen is en of hij het achter zich kan laten.’ Curtis ’50 Cent’ Jackson III
In Slagveld vertelt 50 Cent het verhaal van de dertienjarige Burton. Sinds zijn ouders zijn gescheiden woont Burton met zijn moeder in een piepklein flatje in een saaie buitenwijk van New York. Tijdens de eerste dag op zijn nieuwe school krijgt hij meteen de bijnaam ‘Dikzak’. Het liefst zou hij bij zijn vader in Harlem wonen, ook al heeft die nooit echt tijd voor hem. Nadat Dikzak een klasgenoot in elkaar heeft geramd met een sok vol batterijen, wordt hij naar maatschappelijk werkster Liz gestuurd. Maar Dikzak is niet van plan ook maar iets te zeggen over de reden van zijn daad. Sommige verhalen willen echter verteld worden. En dit is er een van.

-Patatje Oorlog (Dvd)

De negenjarige Kiek maakt zich zorgen wanneer haar vader als arts naar een oorlogsgebied vertrekt. Hij kan een ziekte krijgen, of een ongeluk en er zijn zelfs verdwaalde kogels! Om de kans te verkleinen dat er iets met hem gebeurt, wringt ze zich in de vreemdste bochten…
Patatje Oorlog is een spannende, humoristische en originele kinderfilm met verrassende invalshoeken en een actuele thematiek.
In Patatje Oorlog wordt de fantasie van de hoofdpersoon met stop-motion animatie verbeeld.

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016