Nieuwsbrief Nr. 112 – Oktober 2016

– Bizzerd

nieuwsbrief 112Beeldvorming en gebruik van sociale media staan centraal. Onderdeel is het leren maken en gebruiken van een digitaal visitekaartje; een bizzerd. Op de eigen bizzerd plaatst iedere leerling openbare gegevens, zoals: de eigen skills, links naar eigen video’s, blogpagina’s of werkstukken (pdf’s). Jouw digitale  visitekaartje •Papierloos, duurzaam  Kijk http://www.bizzerd.com/#organisatie

– Jonatan academie:

nieuwsbrief 112 1De Jonatan Academie is een zogenaamd “flipped classroom” project. Flipping the Classroom is een organisatievorm van onderwijs waarbij je klassikale ‘kennisoverdracht’ vervangt door video’s en eventuele andere vormen van online instructie. In de Jonatan Academie kijken de leerlingen niet enkel naar educatieve filmpjes, ze maken ze ook zelf! De jonatan-academie is een idee van Bram Faems, de ict-coördinator van Jonatan Berkenboom in Sint-Niklaas. Het idee groeide tot een innovatief onderwijsproject. Hij raakte geïnspireerd na ‘t bekijken van dit filmpje van een zogenaamde TED-talk van Salman Kahn. Hij legt er in uit hoe de wiskunde-fimpjes die hij maakte voor z’n neefjes uitgroeiden tot een wereldwijd project.  http://www.jonatan.be/academie/

– historien.nl

nieuwsbrief 112 2Historiën is een snelgroeiende, kritische en onafhankelijke Nederlandse geschiedeniswebsite, die niet gebonden is aan een ideologie, religie of politieke overtuiging. De website voorziet geïnteresseerden dagelijks van het laatste nieuws op historisch gebied. Naast nieuwsberichten heeft de site ook een uitgebreid aanbod van geschiedenisartikelen, recensies, interviews en beeldmateriaal over de meest uiteenlopende onderwerpen. Elke dag komen er nieuwe publicaties bij, dus regelmatig een bezoek brengen aan Historiën loont de moeite! De artikelen zijn geschreven door professionals: historici, docenten en experts op bepaalde thema’s. De auteurs richten zich op geïnteresseerde leken, geschiedenisstudenten en alle niveaus van het voortgezet onderwijs. Op de site treft u dan ook artikelen aan op wetenschappelijk en populairwetenschappelijk niveau, maar ook artikelen die bedoeld zijn voor het voortgezet onderwijs. http://www.historien.nl/

Nieuw in de Infotheek:

– Het Nederlandse Kunstboek

nieuwsbrief 112 3Zes eeuwen aan Nederlandse kunst. Din Pieters, oud-hoofdredacteur van Museumtijdschrift, selecteerde uit Nederlandse museumcollecties topwerken van ruim 300 schilders, beeldhouwers en fotografen. De kunstwerken, voorzien van uitgebreide toelichtingen, bieden de lezer een onmisbaar overzicht van de Nederlandse kunst in haar volledigheid. Van Karel Appel tot Jeroen Bosch, van Hendrick de Keyser tot Joep van Lieshout – het zijn allemaal hoogtepunten uit de beeldende kunst die door de auteur voor dit boek werden geselecteerd

– Prins

nieuwsbrief 112 4PRINS vertelt het duistere verhaal van Ayoub (17) die tot over zijn oren verliefd is op Laura. Helaas is Laura al bezet. Terwijl hij op verschillende manieren probeert haar hart te veroveren, komt hij Kalpa tegen – een zware crimineel met een paarse Lamborghini Diablo. Door Kalpa’s invloed begint Ayoubs wereld uit elkaar te vallen: zijn vrienden vermijden hem, zijn moeder zet hem het huis uit en zijn zus wil hem niet meer zien. Zijn vader is vanwege ernstige drugsproblemen niet in staat hem te helpen. Ayoub moet een man worden om zijn problemen op te kunnen lossen en uiteindelijk komt hij voor de ultieme keuze te staan: de liefde, of de criminaliteit.

Kruistochten:

nieuwsbrief 112 5De geschiedenis van de grootste religieuze oorlog;De kruistochten zijn vaak geromantiseerd en daarmee een verkeerd begrepen deel van de geschiedenis. Het doel van deze door Paus Urbanus II gestarte religieuze oorlogen was alle andere oorlogen te beëindigen. Dit doel werd helaas nooit bereikt… In deze boeiende BBC-serie werpt Dr. Thomas Asbridge nieuw licht op deze legendarische, wrede en onmenselijke oorlogen, onderzoekt hij de romantische en geïdealiseerde geschiedenis en stelt hij vast wat er werkelijk gebeurde acht eeuwen geleden. Afl1: Holy War: Onderzoek naar de eerste kruisvaarders.  Afl2: The Clash of Titans: Onderzoek naar het leven van en de mythevorming rondom Richard Leeuwenhart en Saladin. Afl3: Victory & Defeat: Onderzoek naar de beslissing in de heilige oorlogen in Egypte.

BBC Earth – Nature’s Secrets:

nieuwsbrief 112 6Naar schatting is 99 procent van alle dieren die ooit op aarde leefden uitgestorven. En er zijn momenten geweest in de geschiedenis van onze planeet waarop het leven zelf aan een zijden draadje hing. En toch waren er altijd dieren die overleefden. Hoe deden ze dat? Een fascinerende boxset bestaande uit drie BBC Earth documentaires: Survivors, Nature’s Events #1 en Natural Curiosities #2. In Survivors zien we hoe sommige dieren overleven terwijl om hen heen alles uitsterft. Sommige dieren bestaan al miljoenen jaren en overleven elke ramp. Nature’s Weirdest Events gaat op zoek naar de wetenschap achter een op hol geslagen natuur. Hoe verklaar je een stadje in Zwitserland dat volledig werd ingekapseld door ijs? Een storm die de Australische stad Sidney bloedrood kleurde? In de tweede reeks van Natural Curiosities neemt niemand minder dan Sir David Attenborough ons mee op een bijzondere reis langs de meest fascinerende dieren op onze planeet. Zo zien we ondermeer hoe een kikker bevriest om de winter te overleven en een komodovaraan zich kan voortplanten zonder mannetje.

– De Spaanse Inquisitie:

nieuwsbrief 112 7Europa kende eeuwen geleden ‘De Inquisitie’. Een door de katholieken ontketende ‘Holy War’. Een oorlog waarbij alles geoorloofd was uit de naam van God: honderdduizenden zogenaamde ‘Ketters’ belandden op de brandstapel of werden doodgemarteld. Door de eeuwen heen zijn de details van deze gruwelijke daden verborgen gebleven in de archieven van het Vaticaan. Mythevorming en legendes ontstonden.  Onlangs werden voor het eerst de verborgen Inquisitie archieven van het Vaticaan geopend. Hierin vond men een schat aan informatie en ontstond er een duidelijk beeld van deze tijd.

In deze documentaire krijgt u een volledig beeld van ‘De Inquisitie’ waaronder uiteraard de Spaanse Inquisitie. Aan de hand van de in archieven opgetekende verhalen ontstaat een duidelijk beeld van één van Europa’s meest gewelddadige periodes ontketend door Christelijke Fanatici.

– Tijdlijn

nieuwsbrief 112 8Een adembenemende reis door de wereldgeschiedenis

Ontdek de wereldgeschiedenis van de oerknal tot het heden in een beeldverhaal: van de dinosauriërs tot de Vikingen, van de Egyptenaren tot de Romeinen, van de ridders tot de ontdekkingsreizigers. Boordevol interessante weetjes over: de grote krijgers en kunstenaars de Griekse wijsgeren het eerste schrift de oude Chinese dynastieën het Wilde Westen de Wereldoorlogen de flowerpower en zoveel meer. Prachtige kijkplaten voor groot en klein.

 

– Tijdlijn doeboek

nieuwsbrief 112 9Een creatief doeboek bij de bestseller Tijdlijn Werk de Vikingschepen af en versier ze. Geef de Hunnen kleren en een wapenuitrusting. Byzantium was een drukke wereldstad, zoek de tien verschillen. Maak van je eigen naam een monogram. Vlucht uit het middeleeuwse doolhof zonder dat de ratten je te pakken krijgen. Gebruik de code om een geheime boodschap van een spion uit de Koude Oorlog te lezen. Versier de Berlijnse muur met graffiti.