Infotheek Nieuwsbrief Nr. 104 December 2015

image005-De Schoolwebwinkel

Een eigen webshop met je klas .Hoe cool is het om een eigen webshop te hebben of er zelf een te maken? Het uitdagende onderwijsproject ‘De Schoolwebwinkel’ biedt leerlingen in het voortgezet onderwijs de theorie maar bovenal de praktijk van het maken en beheren van een echte webwinkel voor school. Ze leren niet alleen hoe je een webshop bouwt, maar ook hoe je reclame maakt, hoe je samenwerkt, hoe je geld kunt verdienen, hoe je producten kunt verkopen, wat mediawijsheid is, wat programmeertalen doen en hoe het CMS (Content Mangement Systeem) werkt. Een deel van de winst die de eigen schoolwebwinkel maakt gaat naar een goed doel dat de leerlingen zelf kiezen!

image007De Schoolwebwinkel is een praktijk- en leerproject waarbij leerlingen zelf een echte webwinkel voor school opzetten en beheren. De op school gemaakte keuzen van producten en/of diensten worden online verkocht. 50% van de winst gaat naar school, 50% naar een door de leerlingen gekozen goed doel ten gunste van een andere jongere. Ieder jaar is een groep leerlingen of een klas eindverantwoordelijk voor het beheer van de webshop.

De Schoolwebwinkel voldoet aan de SLO kerndoelen. Bijbehorende leermodules sluiten 100% aan bij de 21st Century Skills. Accenten van de Schoolwebwinkel zijn ondernemerschap en talentontwikkeling. http://www.deschoolwebwinkel.nl/

 image009 –  PLOT26

PLOT26 is een nieuwe, 100% digitale en interactieve lesmethode Nederlands die opleidt van 1F naar 4F. De vier verhalen zijn de ankerpunten van PLOT26. Ze worden afgewisseld met cursussen: lezen, schrijven en fictie. Deze complete methode biedt nog meer: Gratis 24 lessen proberen . Je hebt de mogelijkheid om maar liefst 24 lessen van PLOT26 te proberen. De lessen zijn voor het eerste leerjaar en beschikbaar op elk niveau. We hebben een verhaal en twee cursussen voor je klaargezet.  het verhaal Verdacht (negen lessen): een van de vier spannende verhalen waarin leerlingen nut en noodzaak ondervinden van een goede taalbeheersing als ze bezig zijn met het oplossen van een moord. LET OP: per januari wijzigt dit verhaal in De kooi en is dan niet langer beschikbaar. cursus Lezen (negen lessen): leerlingen denken na over teksten, over hoe zij zelf lezen en wat een tekst moeilijk of juist gemakkelijk maakt. Leerlingen stellen vast op welk niveau zij lezen als jonge VO-leerling.   cursus Fictie (zes lessen): samen een heel mooi boek lezen, zelf bedenken hoe de hoofdpersoon eruit ziet met een collage, fantaseren over een ver land en discussiëren over het einde. Lezen en genieten! http://www.plot26.nl/

– Nieuw in de Infotheek:

-Vietnam Oorlog – Ooggetuigen

image013

Deze driedelige serie van Isabelle Clarke en Daniel Costelle (bekend van Apocalypse World War I en II) brengt de Vietnam Oorlog op basis van vergeten of niet eerder vrijgegeven archiefmateriaal tot leven. De ongebruikelijke, rauwe en soms schokkende beelden laten de belangrijke fases van deze gruwelijke oorlog van binnenuit zien.

Afl.1: Secrets of War: Het begin van de oorlog, de omstandigheden waaronder de VS in betrokken raakten en de escalatie van 1965-1968.

Afl.2: Secrets of Weapons: Als in de loop van de oorlog de onzichtbare vijand niet te verslaan blijkt, grijpen de VS naar steeds onconventionelere wapens.

Afl.3: Secrets of Men: Het leven van de mannen in de laatste jaren van de oorlog: de moed, de drugs, de totale uitputting en de dood.

-Jobs

image014

Ashton Kutcher kruipt in de huid van de iconische ondernemer Steve Jobs, de man achter het succesvolle Apple. In JOBS volgen we het leven van Steve vanaf het moment dat hij stopt met de universiteit en uitgroeit tot de oprichter van één van de grootste en bekendste technologiemerken van de wereld.

Jobs (Kutcher) groeit op in San Francisco en is vanaf kleins af aan gek van technologie. Na de middelbare school leert hij Steve Wozniak kennen. De mannen delen de liefde voor innovaties en computers en besluiten gezamenlijk Apple Computer op te richten. Dankzij een investering van Mike Markkula maakt het bedrijf grote sprongen. Apple maakt echter moeilijke tijden door en de drie lopen tegen diverse problemen aan. Steve laat zich echter niet gek maken en besluit iets geheel nieuws te proberen. Het is de start van een technologische revolutie. Steve Jobs overleed oktober 2011 op 56-jarige leeftijd. Jobs behaalde met Apple wereldwijd succes met producten als de iPod, iPhone en iPad.

– De gierenclub

image016

Vranckx en Strzelecki verrassen met een striproman op het scherpst van de snee. De waarheid is het eerste slachtoffer van de oorlog. Terwijl de revolutie de Arabische wereld in vuur en vlam zet, proberen oorlogsjournalisten te tonen wat er gebeurt. Maar wat ze hebben gezien en meegemaakt, gaat vaak ons bevattingsvermogen te boven. In De Gierenclub vertellen Rudi Vranckx en Caryl Strzelecki hoe oorlog, geweld en omwenteling de levens van gewone mensen verwoesten. Deze autobiografische striproman toont op adembenemende wijze wat we niet gezien hebben op het scherm, niet gelezen hebben in de krant. We reizen, in het spoor van de revolutie, van Tunesië, Egypte en Libië tot in Syrië waar ieders leven in gevaar is en de nieuwsjager uiteindelijk zelf het wild wordt. Het leven van een reporter is er een van ontmoetingen met mensen die hoop en wanhoop delen. Uiteindelijk komt De Gierenclub in Gaza terecht, jammer genoeg. Stopt het dan nooit?

Autobiografische, journalistieke graphic novel over de belevenissen en observaties van VRT-journalist Rudi Franckx tijdens de Arabische Lente in combinatie met beeld (in zwart-wit en kleur) van striptekenaar Caryl Strzelecki. Achtereenvolgens komen de gebeurtenissen in Tunesië, Egypte, Libië en Syrië aan bod. Verhalen over chaos, geweld, onderdrukking en verzet, moord en martelingen, de ontwrichting van het dagelijks leven, ooggetuigenverslagen, interviews met slachtoffers en hun familie, maar vooral over de positie van oorlogsjournalisten (de ‘gieren’) in dit alles, die hun leven vaak niet zeker zijn. Op een aantal zwarte bladzijdes wordt de lynchpartij op de Libische dictator Kadhafi uitgebeeld. Indrukwekkend, vaak gruwelijk en actueel verslag dat sterk doet denken aan het werk van de beroemde journalist/striptekenaar Joe Sacco wiens niveau echter noch in woord noch in beeld gehaald wordt. De titel is ontleend aan een besloten Facebookgroep van oorlogsverslaggevers en mensenrechtenactivisten. Achterin een kaartje van het gebied en een lijst van omgekomen journalisten.

– Cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen

image019

‘Middeleeuws’ staat vaak synoniem voor achterlijk, simpel en primitief. Deze waardering van de periode 500-1500 n.Chr. voert terug op humanistische opvattingen over het begrip ‘middeleeuwen’ als een tijd van achteruitgang en stagnatie. Aan de andere kant zijn de middeleeuwen ook een grote bewondering ten deel gevallen. Zo vond men in deze periode de basis van de moderne Europese naties. Katholieken zagen de middeleeuwen als de periode waarin Europa echt christelijk was, terwijl anderen juist spraken van een tijd vol van bijgeloof. Dergelijke oordelen over de middeleeuwen leven in de huidige samenleving nog volop. Dit handboek wil deze (voor)oordelen als uitgangspunt gebruiken voor een kennismaking met de cultuur van de middeleeuwen. Het boek laat zien waar dergelijke oordelen vandaan komen en hoe historici tegenwoordig over dit tijdperk denken. Het boek biedt zowel kennis van de middeleeuwse cultuur als een reflectie op het denken over de middeleeuwen.

-De oorlog in kleur      

image021   Vanaf 1938 reisde fotograaf en cineast Alphons Hustinx door Nederland om in theaters en filmzalen zijn documentairefilms over Zuid-Afrika (1931), Perzië en Nederlands-Indië te vertonen. Hij doorkruiste het land tot hij op 10 mei 1940, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, strandde in Hilversum. Even later ging hij weer aan de slag, net zoals de ijscoman in Rotterdam, die hij op 23 mei 1940 te midden van de oorlogsruïnes fotografeerde. Onderweg door Nederland legde hij gewone en ongewone gebeurtenissen op straat op dia vast. Hustinx bleef zijn reizende voorstellingen volhouden tot eind 1943. Toen moest ook hij onderduiken om niet in Duitse handen te vallen. Op 18 januari 1945 lukte het hem om de Maas over te steken en zo door de Duitse linies in bevrijd gebied te komen. Wat restte waren 2000 kleurendia’s uit de vijf oorlogsjaren. Over de auteur: Hustinx’ neef Lodewijk Imkamp selecteerde de meest intrigerende foto’s voor dit boek over de oorlog in kleur.

– Boyhood

image023

Een uniek project dat zijn weerga in de filmgeschiedenis niet kent.

Richard Linklater vertelt met BOYHOOD een intiem verhaal van epische omvang.

Gefilmd over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs, vangt Richard Linklater met BOYHOOD tot in verbazingwekkend detail de jongensjaren van Mason (Ellar Coltrane). In een ontroerend coming-of-age verhaal zien we Mason letterlijk voor onze ogen opgroeien van jongen tot man. We volgen ook zijn zus Samantha (Lorelei Linklater) en hun gescheiden ouders, Olivia (Patricia Arquette) en Mason Sr. (Ethan Hawke). Terwijl de jaren voorbij glijden, zien we hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen. Een prachtig, herkenbaar en hartverwarmend portret over opgroeien, het vormen van een eigen identiteit, het familieleven en het genadeloze verstrijken van de tijd.

– The Interview

image025

Dave Skylark en zijn producent Aaron Rapoport maken elke avond het populaire entertainment TV programma Skylark Tonight. Wanneer zij er achter komen dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un fan is van de show regelen zij een interview met hem om te bewijzen dat ze ook serieuze journalisten zijn. Echter wanneer Dave en Aaron zich voorbereiden om naar Pyongyang te reizen worden de twee gerekruteerd door de CIA om Kim Jong-un te vermoorden.

 

 

– Theory Of Everything

image027

Begin jaren zestig studeert de briljante wetenschapper Stephen Hawking aan de universiteit van Cambridge wanneer hij een liefdesrelatie begint met literatuurstudente Jane Wilde. Terwijl Stephen werkt aan zijn doctoraalscriptie, merkt hij dat zijn lichaam hem langzaam maar zeker in de steek begint te laten. Stephen blijkt te lijden aan de vernietigende zenuwziekte ALS, die gedurende zijn huwelijk met Jane steeds ernstiger vormen aanneemt.

 

 

– Quaco

image029“Quaco. Leven in slavernij” is het eerste grote stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden. Quaco, de hoofdpersoon, heeft werkelijk geleefd. Hij was een Akan en kwam uit een gebied dat nu in Ghana of Ivoorkust zou liggen. Na zijn ontvoering leefde hij eerst in West-Afrika in slavernij, daarna in Suriname en Nederland. Quaco was een van de miljoenen Afrikanen die slachtoffer werden van de trans-Atlantische mensenhandel, waarbij ook Nederlanders betrokken waren. Quaco is acht of negen jaar als hij rond 1770 wordt ontvoerd door mensenhandelaren. Terwijl zijn broer achterblijft in het fort aan de kust van West-Afrika, wordt Quaco verkocht aan de kapitein van een slavenschip. Ziet Quaco zijn broer ooit nog terug? Met het meisje Afua weet hij de ontberingen aan boord te doorstaan. Ze komen in Paramaribo terecht, bij de rijke planter en bestuurder Walter Kennedy.Daar ontfermt de oudere slavin Olijf zich over hen. Quaco wordt Kennedy’s futuboi (lijfknecht). Dan leent Kennedy

Quaco uit aan legerkapitein John Gabriel Stedman, die ten strijde trekt tegen de marrons (gevluchte slaven). Quaco moet mee. Onderweg wordt hij geconfronteerd met het harde leven op de plantages. De militaire missies brengen Quaco in gewetensnood. Bovendien dreigt hij Afua te verliezen….

– Star wars 7… 16 december in de bioscopen! http://www.starwars.com/

image031image033

image035image037

 

 

image039

 

 

 

 

Prettige Kerstvakanties!