Infotheek Specials: Special Nederland van Boven

  Special Nederland van Boven  

De omroep VPRO heeft op 28 maart de 10-delige serie Nederland van boven met ruim 3 uur ruw videomateriaal gratis beschikbaar gemaakt voor niet-commercieel gebruik. De VPRO laat met de serie vanuit de lucht zien hoe we in Nederland werken, hoe we ons ontspannen, hoe we onze steden bouwen en hoe we ons landschap inrichten. Het materiaal is vanaf nu ook vindbaar via Wikiwijs.
Het videomateriaal kan afzonderlijk gebruikt worden, maar ook in combinatie met bijbehorende lesbrieven die het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) eerder maakte. (de Dvd Nederland van Boven is beschikbaar in de Infotheek)
Ook te bekijken via: http://nederlandvanboven.vpro.nl/bekijk-alle-afleveringen.html

Videomateriaal in thema’s

Het videomateriaal is onderverdeeld in tien pakketten en gaat in op onderwerpen als verkeersstromen, handel en industrie, Hollands landschap, ontspanning, dieren, water, bebouwd gebied, kunst en abstractie, energie en luchtruim. De onderwerpen bevatten ieder tussen de 16 en 20 minuten aan videomateriaal in mp4 formaat.
Zie: http://winkel.vpro.nl/download-nl-van-boven

Met het vrijgeven van het materiaal wil de VPRO ”creatief hergebruik van de helikopterbeelden door de mensen thuis stimuleren”. Docenten kunnen het materiaal bijvoorbeeld gebruiken in hun lessen of bij het maken of samenstellen van eigen leermateriaal.


Bijbehorende lesbrieven
Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) maakte tijdens het uitzenden van de serie, enkele bijbehorende lesbrieven. Het gaat om korte opdrachten die in één lesuur gemaakt kunnen worden. De opdrachten zijn gemaakt voor 3 havo/vwo, en 4 vmbo-t, maar zijn ook in andere leerjaren of niveaus goed bruikbaar. Bij het maken van de opdrachten is in veel gevallen de Grote Bosatlas (53e druk) nodig en een enkele keer de Bosatlas van Ondergronds Nederland of de Bosatlas van Nederland Waterland.
Het KNAG maakt af en toe ook lesmateriaal. Die projecten zijn hieronder te vinden. Lesmateriaal dat gemaakt is bij artikelen in Geografie vindt u op de webpagina van Geografie.

Neemt u ook eens een kijkje in de leermiddelendatabase van het vaklokaal aardrijkskunde van de Digischool !!!

Nederland van boven in de les
Een aardrijkskundig getint programma als dit leent zich natuurlijk fantastisch om ook in de aardrijkskundeles gebruikt te worden. Het programma biedt dan ook tal van aanknopingspunten voor gebruik in de les. Om dit te stimuleren heeft het KNAG bij elk van de 10 afleveringen lesmateriaal gemaakt dat eenvoudig te gebruiken is in de les. Het gaat om korte opdrachten die in één lesuur gemaakt kunnen worden, waarbij vaak de Grote Bosatlas (53e druk) nodig is en een enkele keer de Bosatlas van Ondergronds Nederland of de Bosatlas van Nederland Waterland. De opdrachten zijn gemaakt voor het niveau 3h/v, 4 tl, maar ook in de aanliggende niveaus goed bruikbaar.

 

Aflevering 1: 24 uur NL (6-12-2011)

Aflevering 2: Handel/Rotterdam (13-12-2011)

Aflevering 3: Knutsel/Boer (20-12-2011)

Aflevering 4: Vrije tijd (27-12-2011)

Aflevering 5: Natuur (3-1-2012)

Aflevering 6: Water (10-1-2012)

Aflevering 7: Wonen/stad (17-1-2012)

Aflevering 8: Gevaar/veiligheid (24-1-2012)

Aflevering 9: Ondergrond (31-1-2012)

Aflevering 10: Luchtruim (7-2-2012)

De antwoorden bij de opdrachten zijn op te vragen via: info@remove-this.knag.nl