Infotheek Special: Soldaat van Oranje….. meer dan een musical

Infotheek Special: Soldaat van Oranje….. meer dan een musical

 

soldaat oranjeUit recent onderzoek van het Ministerie van VWS  ’Jongeren over oorlog herdenken’, blijkt de blijvende grote interesse van scholieren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij geven aan vooral gegrepen te worden door persoonlijke verhalen, gekoppeld aan inzet van hedendaagse middelen. Een bezoek aan deze musical sluit hier uitstekend op aan. http://www.soldaatvanoranje.nl/

Kijk video: http://www.youtube.com/watch?v=jRoTPpAeLaU

 

soldaat oranje 1 soldaat oranje 2

Vanaf de start van het ontwikkelen van deze musical is er aandacht geweest voor het educatieve aspect en scholenbezoek. Zowel in de musical als in de gratis toegankelijke tentoonstelling in de Theaterhangaar ‘Morgen is vandaag. Kun jij kiezen in oorlogstijd?’ staan reële dilemma’s uit oorlogstijd centraal en wordt op een aansprekende manier achtergrondinformatie geven over de Tweede Wereldoorlog en Engelandvaarders.

Het thema van de voorstelling leent zich goed voor een vakoverstijgend lesproject op school in het kader van bijvoorbeeld de vakken geschiedenis, Nederlands en CKV. Speciaal voor het onderwijs is de website www.alswijnietsdoen.nl ontwikkeld. Op deze website kunt u onder andere het lesmateriaal downloaden. ( zie bijlage) Heeft u interesse om met uw school de voorstelling te bezoeken? Dat kan! U kunt via de reguliere verkoop kaarten bestellen vanaf 35 euro (3e rang).

Er hebben inmiddels twee scholenvoorstellingen plaatsgevonden tegen een speciaal tarief speciaal voor het onderwijs. Wilt u geïnformeerd worden over de schoolvoorstellingen, stuur dan een e-mail naar educatie@soldaatvanoranje.nl .

 

– Beschikbaar in de infotheek:

soldaat oranje 3Soldaat van Oranje is niet alleen een spannend verhaal maar ook een historisch document over de Tweede Wereldoorlog. Prins Bernhard schreef niet voor niets over dit boek: ‘Ik ben erbij geweest, en zo was het.’

Soldaat van Oranje is een van de beroemdste boeken over de Tweede Wereldoorlog. Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007) beschrijft hierin zijn persoonlijke belevenissen tijdens de bezetting en ten tijde van de bevrijding. De Soldaat van Oranje vertelt hoe hij als jongeman in 1941 de oversteek naar Engeland waagt, in Londen in allerlei intriges verwikkeld raakt, kennismaakt met de geheime diensten, nachtelijke landingen uitvoert in Scheveningen en als RAF-piloot meedoet aan een luchtaanval op Berlijn. Nadat het zuiden van Nederland is bevrijd, werkt hij daar als adjudant van koningin Wilhelmina. In 1977 werd Soldaat van Oranje verfilmd onder regie van Paul Verhoeven met in de hoofdrollen Jeroen Krabbé en Rutger Hauer.

 

– Soldaat Van Oranje – Biografie Erik Hazelhoff Roelfzema (DVD)

soldaat oranje 4Erik Hazelhoff Roelfzema is een icoon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeit hij uit tot de verzetsheld van Nederland. Vanuit Engeland waar hij in direct contact staat met Koningin Wilhelmina worden zijn gewaagde acties gepland. Zijn onderscheidingen zijn er teveel om op te noemen. Deze documentaire toont, aan de hand van origineel en uitzonderlijk materiaal, wie hij was en wat hij heeft gedaan voor zijn vaderland. Daarnaast vertelt hij zelf hoe hij deze tijd heeft ervaren. Zijn strijdbaarheid, doorzettingsvermogen en moed maken hem een held welke we nooit mogen vergeten!

 

-Soldaat Van Oranje: de Film ( DVD)

soldaat oranje 5Soldaat van Oranje, de film naar de gelijknamige bestseller van Erik Hazelhoff Roelfzema, geeft een dynamisch beeld van Nederlands verzet tijdens de tweede wereldoorlog. Student Erik Lanshof, gespeeld ddor Rutger Hauer, is in 1939 aanvankelijk onbezorgd over de toekomst. De ellende in de wereld gaat aan hem voorbij. Als op 10 mei 1940 in Nederland de oorlog uitbreekt, vlucht de avontuurlijke Erik naar Engeland, waar hij zich aansluit bij het verzet. In Londen zetelt inmiddels ook de Nederlandse regering. Ver weg van de werkelijkheid in eigen land, dringt de ernst van de Duitse onderdrukking nauwelijks tot hen door. Voor Erik is dit de reden om over te gaan tot actie. Zich bewust van de noodzaak om in Nederland een nieuw inlichtingennet op te zetten, brengt hij hiervoor geheimagenten met zendinstallaties aan land. Daarnaast krijgt hij van koningin Wilhelmina de opdracht belangrijke politici en militairen veilig over te brengen naar Londen. Als Nederland in mei1945 eindelijk wordt bevrijd, blijken slechts enkele vrienden van de groep uit 1939 het einde van de oorlog te hebben gehaald.

Soldaat van oranje werd destijds de grootste en duurste Nederlandse speelfilm. Voor miljoenen filmliefhebbers maakten producent Rob Houwer en regisseur Paul Verhoeven een indrukwekkend epos over de meest dramatische periode uit onze vaderlandse geschiedenis.

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016