Infotheek Special: Onmisbare opruimers

Infotheek Special: Onmisbare opruimers    

Onmisbare opruimers 1

Innovatief museum toont als eerste het effect van afbraak door microben

Onmisbare opruimers 2Micropia heeft nu ook de onmisbare rol van microben bij de dood zichtbaar gemaakt. In ‘onmisbare opruimers’ is het afbraakwerk van microben te zien.

De cirkel van het leven:  Wanneer een dier sterft, breken microben het dier af en geven fundamentele bouwstoffen terug aan het ecosysteem. Zo maken microben de cirkel van het leven rond.

Kijk: http://www.micropia.nl/nl/ontdek/ontdek-onzichtbare-wereld/onmisbare-opruimers/#gref

– De een zijn dood, is de ander zijn brood Wanneer een dier sterft, gaan de zichtbare opruimers aan het werk zoals gieren, vliegen- en keverlarven. Maar microben spelen een veel grotere rol bij het opruimen van organisch materiaal, zoals kadavers. Ieder jaar sterft per vierkante kilometer alleen al 5.000 kilo aan dieren op natuurlijke wijze. Deze resten worden hoofdzakelijk door microben, zoals bacteriën en schimmels opgeruimd.  Ze zetten dode organische overblijfselen ook om in primaire bouwstoffen en stellen deze weer ter beschikking aan de rest van het ecosysteem. Het leven op aarde zit vol met dit soort bouwstoffen. Maar omdat er geen van deze natuurlijke stoffen meer bij komen, is de voorraad gelimiteerd. Microben zijn als recyclers voor de kringloop dus onmisbaar.

– Giraffe

Onmisbare opruimers 3Micropia laat een in Artis gestorven giraffe zien om de functie van microben als onmisbare opruimers in beeld te brengen. Het giraffeveulen is drie dagen na de geboorte in 2014 een natuurlijke dood gestorven. Zo toont Micropia als eerste het effect van afbraak door microben.

 

 

–  Meest innovatieve museum:  Micropia is op 9 april 2016 bekroond door de EMYA als Onmisbare opruimers 4meest innovatieve en baanbrekende museum van Europa. De jury over Micropia: “Het is een uniek, origineel en baanbrekend museum dat de wereld van microben op een aantrekkelijke en boeiende manier zichtbaar maakt.”          Micropia is een onderdeel van Natura Artis Magistra.