Infotheek Special: Mandela

 Infotheek Special: Mandela

 

– Nelson Mandela – In Memoriam(DVD):

Synopsis: Hij was bij leven al een legende. Nelson Mandela, geboren op 18 juli 1918, leidde de strijd tegen de Apartheid in Zuid-Afrika en groeide uit tot een icoon. In 1944 deed hij voor het eerst van zich spreken als mede-oprichter van de jeugdbond van het ANC (African National Congress), de politieke groepering die in 1912 in het leven werd geroepen om de belangen van de zwarten in Zuid-Afrika te behartigen. In 1952 gaf Mandela leiding aan een landelijke campagne tegen discriminerende wetgeving. Voor zijn aandeel in dit initiatief kreeg hij een voorwaardelijke straf. Sindsdien kwam hij steeds vaker in conflict met de overheid, onder meer als gevolg van het beruchte bloedbad van Sharpeville. In 1962 was er geen ontkomen meer aan: Mandela belandde in de cel. Daar kreeg hij meerdere keren strafvermindering aangeboden. Maar de prijs − het verloochenen van zijn principes − vond hij te hoog. Uiteindelijk zou de deur van de gevangenis op Robbeneiland pas in 1990 voor Mandela openzwaaien. Vier jaar later, op 10 mei 1994, werd hij ingehuldigd als president van Zuid-Afrika. Zijn presidentschap zou duren tot 1999. In 2012 verruilde hij, op dat moment bijna 94 jaar oud en geplaagd door gezondheidsproblemen, de drukte van Johannesburg voor de rust van zijn geboortedorp Qunu. Met het overlijden van Nelson Mandela is een einde gekomen aan een lang en welbesteed leven. Deze documentaire is een eerbetoon aan een man die onder alle omstandighedenstond voor wat hij vond − en daarmee een inspiratiebron vormde voor velen.

 

– Nelson Mandela. 15 lessen over leven, liefde en leiderschap (Boek) :

Nelson Mandela. 15 lessen over leven, liefde en leiderschap bevat 15 inspirerende levenslessen van Nelson Mandela over moed, leidinggeven, zelfvertrouwen, omgaan met je rivalen, besluitvaardigheid en de liefde. Het bevat persoonlijk ervaringen, in de politiek en in zijn huwelijk. Het boek is tot stand gekomen op basis van vele, intieme gesprekken die Richard Stengel met Mandela heeft gevoerd.

Hoewel de auteur Mandela beschrijft als ‘wellicht de laatste werkelijke held van deze planeet’, heeft hij hem niet gespaard en wist hij hem ook zijn diepste zielenroerselen te onttrekken. Dat maakt het boek bijzonder sterk. Het resultaat is een uniek en waardevol document.

 

– In gesprek met mijzelf ( Boek) : In gesprek met mijzelf is samengesteld uit Mandela’s persoonlijke archief. Dit materiaal is nog nooit eerder gepubliceerd: het omvat logboeken van tijdens de strijd tegen de apartheid, dagboeken en brieven uit de tijd van zijn gevangenschap, kladblokjes uit de overgangsperiode na de apartheid, opgenomen privégesprekken en correspondentie uit zijn jaren als president. Een persoonlijke reis van Mandela’s eerste politieke bewustwording tot zijn betoverende rol op het toneel van de wereldpolitiek. Het boek verhaalt over een heldhaftig leven aan het front van het gevecht voor vrijheid en gerechtigheid.

 

 

 

– Madiba ( Boek ):  Nelson Mandela is wereldwijd symbool van vrijheid, rechtvaardigheid en verzoening. Van herdersjongen klom hij op tot president van Zuid-Afrika; van ‘terrorist’ werd hij eregast van koningen en presidenten over de hele wereld. In 1993 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Mandela streefde naar een land waarin alle mensen ongeacht hun huidskleur zouden kunnen samenleven: een ‘regenboognatie’. Daarom zat hij 27 jaar gevangen, waarvan ruim achttien op Robbeneiland. Daar verloor Mandela een deel van het licht in zijn ogen maar niet zijn mildheid, volharding en menselijkheid. Nelson Mandela schreef zelf zijn levensverhaal, tijdens de lange jaren achter de tralies. Een vriend smokkelde de dichtbeschreven velletjes papier de gevangenis uit. Pas veel later ontstond daaruit zijn boek: ‘De lange weg naar de vrijheid’.

In deze historische jeugdroman, die in grote lijnen de autobiografie volgt, leren we Mandela kennen als kind, als actievoerder, als advocaat, als gevangene, als president, en als held.

Natuurlijk kun je dit boek zelf lezen. Samen lezen of voorlezen kan ook. Veel gebeurtenissen kunnen aanleiding zijn voor waardevolle gesprekken tussen ouder en kind, of tussen leerkracht en klas. Ook voor volwassenen die de autobiografie te omvangrijk vinden, geeft dit boek een goed beeld van Mandela’s leven en werk.

 

De lange weg naar de vrijheid (Boek):

De lange weg naar de vrijheid is de beroemde autobiografie van een van de grootste mannen van de twintigste eeuw. Nelson Mandela beschrijft de lange weg die hij heeft moeten afleggen van onwetende jongen tot charismatisch staatsman. Dit is het verhaal van misschien wel de wonderbaarlijkste omwenteling in de geschiedenis, verteld door de man die het allemaal heeft meegemaakt en in gang gezet. Het verhaal van Mandela, door Mandela.

 

 

 

– Nelson Mandela – The Legend (DVD): Met ongekende medewerking van Nelson Mandela, zijn dierbaren en de wereldleiders om hem heen, is dit hét verhaal over het leven van Mandela, bezien door zijn eigen ogen en verteld door zowel wereldberoemde als gewone mensen die een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld. Van de man die in hem een grote leider zag, zijn persoonlijke gevangenbewaarder op Robbeneiland, zijn vriend Bill Clinton tot F.W. De Klerk, de Zuid-Afrikaanse president die hij omver wierp. Verder bevat deze intrigerende documentaire interviews met Fidel Castro, die lange tijd Mandela’s bondgenoot was, Aartsbisschop Desmond Tutu en supermodel Naomi Campbell. We volgen Mandela tijdens zijn bezoeken aan Europa, Azië, Afrika en de Verenigde Staten waarbij hij zich inzet voor diverse goede doelen en met regelmaat fungeert als onafhankelijk politiek adviseur. De
BBC brengt u een prachtig, historisch document over een zeer bijzondere en veelzijdige man.

 

– Leaving Mandela Park (DVD):

Leaving Mandela Park is een caleidoscopische documentaire over kinderdromen in de townships van Kaapstad, Zuid- Afrika. Het vertelt het verhaal van een aantal kinderen met een bijzondere drive om te ontsnappen uit hun grauwe werkelijkheid. Muziek en dans blijkt voor deze kinderen het middel om te overleven. Hun dromen staan niet op zichzelf. Ze vormen een metafoor voor de hoopvolle toekomst van een generatie die zichzelf uit een moeras van armoede en geweld probeert te trekken. Leaving Mandela Park laat de wonderbaarlijke veerkracht en levenslust zien van deze kinderen.

 

– Projek Mandela (DVD):

Nelson Mandela: Eén van de grootste en beroemdste persoonlijkheden uit de moderne geschiedenis. Anti-apartheidsstrijder, gevangene, bevrijder, Nobelprijswinnaar, president. Het lange leven van ‘Madiba’ kent vele gezichten. Deze DVD geeft een uitgebreide kijk op de man Mandela en Zuid-Afrika voor en na de val van het apartheidsregime met nooit eerder vertoonde beelden van Mandela tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland en interviews met vele betrokkenen van zowel het ANC als de blanke minderheidsregering van die tijd. – Projek Mandela (53 min.) In deze biografie volgen we de strijd van Mandela tegen het apartheidsregime, zijn arrestatie en gevangenschap, de politieke onrust in Zuid-Afrika in de jaren 80 en eindelijk, na 27 jaar gevangenschap, de vrijlating van Nelson Mandela.

The Last Mile (26 min.) Na ruim 27 jaar komt Mandela eindelijk vrij. Maar het apartheidsregime is nog steeds aan de macht en Mandela’s werk is nog lang niet gedaan. Onderhandelingen met president De Klerk moeten een einde aan apartheid maken zonder bloedvergieten en wraakacties van de zwarte bevolking. In deze film volgen we Mandela in de periode tussen zijn vrijlating en het einde van de apartheid, waarbij Mandela zelf zijn visie geeft op de gebeurtenissen.                                  – Mandela’s Birthday at Houghton (26 min.) President Mandela van Zuid-Afrika ontvangt op zijn verjaardag een buslading Zuid-Afrikaanse kinderen van allerlei komaf. Hij beantwoordt openhartig hun vragen over zijn jeugd, zijn gevangenschap, apartheid, zijn moeder en vele andere onderwerpen. De vragen die de kinderen stellen zijn soms ontwapenend en soms confronterend, maar ‘Madiba’ beantwoordt uitvoerig alle vragen…  – Extra: Mandela en Pavarotti: In dit korte bonusfilmpje voglen we een ontmoeting tussen Mandela en Luciano Pavarotti.

 

– Nelson Mandela – Journey to Freedom (DVD):  De man die een internationale held werd, die offers heeft gebracht in zijn gevecht tegen Apartheid. Na 27 achtereenvolgende jaren in de gevangenis te hebben gezeten, kwam hij op 11 februari 1990 vrij. Hij werd de eerste zwarte president van zijn land, Zuid Afrika. NELSON MANDELA is een van de meest aansprekende figuren geweest van de twintigste eeuw. In deze documentaire blikken we terug op het ongelofelijke verhaal van zijn leven. Langs zijn jeugd, de jaren van opsluiting op Robbeneiland tot en met zijn verkiezingsoverwinning waarmee hij president van Zuid Afrika werd. Interviews met collega´s, medegevangenen en vrienden zoals aartsbisschop Desmond Tutu laten zien welke strijd hij heeft moeten leveren en welke donkere tijden hij heeft moeten doormaken in het belang van vrede, vrijheid en de menselijkheid. Speelduur: 45 minuten

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016