Infotheek Special: Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel


Infotheek Special:
Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel
Een zwarte bladzijde in ons Vaderlands verleden


Op 1 juli 2013 is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en Nederlandse Antillen werd afgeschaft. In het kader van dit jubileum verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel van Leo Balai. Dit rijk geïllustreerde boek maakt duidelijk hoe een stad, die enerzijds als tolerant en vrijheidslievend bekend staat, gedurende meer dan een eeuw een belangrijke rol speelde in de trans-Atlantische slavenhandel.

In de geschiedschrijving van Amsterdam is tot nu toe weinig geschreven over de periode waarin de stad en haar bestuurders zich intensief met slavernij en slavenhandel hebben beziggehouden. Vanaf de oprichting van de West-Indische Compagnie in 1621 en de Sociëteit van Suriname in 1683 waren Amsterdamse bestuurders echter nauw betrokken bij de transatlantische slavenhandel. Zij waren weliswaar bestuurders op afstand maar profiteerden toch op verschillende manieren van deze handel in mensen. Ze werden ook nauwkeurig op de hoogte gehouden van het vervoer van de gevangen genomen Afrikanen naar de plantages in Amerika. Zij wisten welke mensonterende omstandigheden er in de koloniën heerste en de meedogenloze manier waarop de slaven werden onderdrukt en mishandeld. Aangetoond wordt dat er, anders dan vaak wordt verondersteld, al in de zeventiende eeuw zowel vrije zwarten uit West-Afrika alsook slaven uit die gebieden in Amsterdam verbleven. Ook wordt ingegaan op het feit, dat de slavernij van West-Afrikanen in Europa, vanaf de eerste helft van de vijftiende eeuw in Portugal begon.Een belangrijk gegeven in de transatlantische slavenhandel was ook, dat de slaven altijd zwarte mensen uit West-Afrika waren. Men probeerde vaak door middel van Bijbelse en andere argumenten de slavernij van zwarte mensen te rechtvaardigen.

Het boek bestaat uit twee delen: het eerste deel beschrijft de aanwezigheid van West-Afrikaanse slaven in Europa vanaf de tweede helft van de vijftiende eeuw. Deel II beslaat meer dan de helft van het boek en gaat geheel in op de Amsterdamse betrokkenheid en deelname aan de trans-Atlantische slavenhandel. De rol van de WIC en de Sociëteit van Suriname en de rol van machthebbers en regenten uit de grachtengordel komen aan bod. Naast een inleiding, nabeschouwing en een bronnen- en literatuurlijst zijn er een lijst van tabellen en een register opgenomen; tevens bevat het boek een plattegrond van bij de slavenhandel betrokken eigenaren van panden aan de Amsterdamse grachtengordel.

Bij het boek zijn vijf bijlagen gevoegd waaronder een chronologisch overzicht van de slavenschepen vanaf 1674, een overzicht van de slavenschepen van de tweede WIC (kamer Amsterdam), een overzicht met namen van de particuliere eigenaren van plantages en een memorie betreffende de kolonie Suriname. De auteur heeft reeds eerdere publicaties op zijn naam staan over slavernij. Een rijk geïllustreerd boek met ruim honderd kleuren- en zwart-witafbeeldingen.  Te lenen bij de Infotheek

Website van het Stadsarchief: Amsterdam en slavernij:

De stad Amsterdam was vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot met de afschaffing van slavernij in 1863 nauw betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij in West-Indië. Als belangrijkste zetel van de West-Indische Compagnie (WIC) en mede-eigenaar van de Sociëteit Suriname was Amsterdam actief betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel. Daarnaast waren talloze Amsterdammers direct of indirect bij deze handel betrokken. De weerslag van deze betrokkenheid vind je in de Amsterdamse archieven. De archieven van de stad, van handelshuizen, familiearchieven en niet in de laatste plaats in de notariële archieven.

 

Met Amsterdam en slavernij wil het Stadsarchief Amsterdam laten zien wat voor type bronnen er over de slavenhandel en slavernij te vinden zijn. Van plantage-inventarissen, ongepubliceerde manuscripten tot ooggetuigen van mishandeling aan boord van slavenschepen.
Naast een overzicht is deze website tevens bedoeld als startpunt voor verder onderzoek naar de slavenhandel en slavernij in de Amsterdamse archieven.

http://www.amsterdam-slavernij.nl/

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016