Infotheek Special: Before the flood

Kijken: Leonardo DiCaprio’s documentaire over klimaatverandering

infotheek Before the floodIn de film – gemaakt in opdracht van National Geographic, gefilmd door Fisher Stevens – volgen we DiCaprio drie jaar lang terwijl hij de wereld over reist. Hij bezoekt onder meer India en de Noordpool om de menselijke verslaving aan fossiele brandstoffen te onderzoeken en om te zien wat klimaatverandering met de aarde doet. Hij spreekt over het onderwerp met de Amerikaanse president Obama, de paus en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.

infotheek Before the flood 1Ondanks het omineuze begin van de film, dient DiCaprio’s zoektocht niet alleen maar om de jammerlijke staat van planeet aarde te beschrijven. Hij wil vooral ook een antwoord formuleren op de vraag hoe we kunnen voorkomen dat de wereld vervalt in bosbranden, overstromingen en dodelijke droogtes. Of: hoe voorkomen we dat we in het derde panel van Bosch terechtkomen?  https://www.beforetheflood.com/

infotheek Before the flood 2Het is geen nieuwe boodschap, die Before the flood uitdraagt. Maar volgens DiCaprio en Stevens nog altijd even belangrijk. Vooral met het oog op de Amerikaanse verkiezingen van volgende week. Klimaatverandering zou volgens DiCaprio het belangrijkste onderwerp van de verkiezingen moeten zijn: “Er is geen grotere bedreiging voor onze maatschappij.” Op filmvertoningen die de acteur in de VS organiseert, kunnen bezoekers zich dan ook als kiezer laten registreren.

infotheek Before the flood 3De toch al behoorlijk onheilspellende documentaire over klimaatverandering Before the flood met acteur Leonardo DiCaprio als presentator begint met een mogelijk nog onheilspellender beeld: het vijftiende-eeuwse schilderij ‘De Tuin der Lusten’, van Jheronimus Bosch.

Op het eerste panel van het apocalyptische drieluik, horen we DiCaprio vertellen, is het aards paradijs te zien, met Adam, Eva, mens en natuur in vredige harmonie. Op het tweede panel zijn Adam en Eva reeds uit het paradijs verbannen, en zien we beelden van overpopulatie, ontluikende chaos en losbandigheid. En, uiteindelijk, in het derde en laatste panel: de hel, als de wereld werkelijk niet meer te redden valt. DiCaprio: “Een onteerd en vernietigd paradijs.”

infotheek Before the flood 4Het schilderij, wil de acteur maar zeggen, dient als metafoor voor de richting waar de aarde zich op dit moment heen beweegt. En dat hebben we aan onszelf te danken, is de boodschap van de film Before the flood die nu online te zien is. Door onder meer het overmatige gebruik van fossiele brandstoffen, de ongebreidelde CO2-uitstoot en de klimaatverandering die dat tot gevolg heeft, gaat de wereld eraan.

infotheek Before the flood 5

Hier is de film te bekijken:
http://www.natgeotv.com/nl/programmas/natgeo/before-the-flood#videos

Living Planet Report 2016

infotheek Before the flood 6De 11e editie van het WNF Living Planet Report laat zien dat de populatiegrootte van gewervelde dieren in 40 jaar tijd met bijna 60 procent is gedaald. Als het wereldwijde natuurverlies in het huidige tempo doorgaat kan de omvang van populaties zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën in 2020 met 67 procent zijn afgenomen.
https://www.wnf.nl/living-planet-report/home-lpr.htm