Nieuwsbrief Nr. 99 – Mei 2015

Nieuwsbrief Nr. 99 – Mei 2015 

 

– Ben jij een schermzombie?

99 1Kan jij geen minuut zonder laptop, PC, tablet, smartphone of televisiescherm? En check jij net voor je gaat slapen nog even het nieuws, Instagram en WhatsApp? Dan heb jij waarschijnlijk moeite met in slaap komen én lijd je aan slaaptekort. Ochtendhumeurtje iemand?  Onderzoek:Uit een groot Noors onderzoek onder ruim tienduizend jongeren van 16 tot en met 19 jaar blijkt dat gadgets een negatieve invloed hebben op het slaappatroon van deze tieners. Dat heeft nogal wat gevolgen voor je gezondheid. Maar welke precies? We hebben de belangrijkste punten even op een rijtje gezet voor je:

 • Kijk je langer dan vier uur per dan naar een scherm? Dan val jij onder de categorie die moeilijker in slaap valt. Bijna de helft van de onderzochte jongeren deed er meer dan een uur over doen terwijl dertig minuten of minder normaal is.
 • Val je in de bovenstaande categorie? Dan is de kans 3,5 keer zo groot op een totale nachtrust van vijf uur of minder. De jongeren gaven over het algemeen aan zich na acht tot negen uur slaap uitgerust te voelen.
 • Naast het totaal aantal uur gebruik van gadgets bleek ook dat het kijken naar een scherm vlak voor het slapen een negatief effect heeft. De helft van de ondervraagde jongeren die in het uur voor het naar bed gaan een computer of smartphone gebruikten, had langer dan een uur nodig om in slaap te komen. Ook hadden zij kans op een kortere nachtrust.

Lichtgevend scherm: Het was natuurlijk te verwachten, maar ook het felle licht van je scherm zou van invloed zijn. Zo zou het onder andere je biologische ritme verstoren omdat je hersenen denken dat het weer licht wordt. Ook kan gamen negatieve invloed hebben op je slaapritme doordat je er spierpijn, spanning of hoofdpijn van kan krijgen.

Richtlijnen voor jongeren?

Oké, so what? Maar denk er eens over na. Ben jij een stuk chagrijniger dan vroeger en ben je er niet helemaal bij? Laat dit onderzoek je in ieder geval wat food for thought geven. Misschien kan je alle elektronische gadget weren uit je slaapkamer en in plaats van de wekker op je telefoon, weer een oude vertrouwde radiowekker gebruiken.De onderzoekers nemen het in ieder geval wel erg serieus: zij vinden het bewijs zo ernstig dat ze adviseren om extra richtlijnen op te stellen om het gebruik van elektronische apparaten onder jongeren te beperken. IEH! Bron: Nu.nl

-in bijlage: De treurige mythe van hyperonline, multitaskende kinderen doorTheo Compernolle: “Ontketen je brein. Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen

gijzelen en hoe je eraan kan ontsnappen”

99 2De Stichting FabLab.nl heeft als doel het introduceren, propageren en verspreiden van het FabLab concept in Nederland. Dit doet zij door de website fablab.nl te faciliteren en door periodiek een fabtafel te organiseren, waar de labs elkaar kunnen treffen. Ook zorgt zij dat vragen beantwoord worden. Tevens beschikt zij over model-statuten voor het oprichten van een stichting voor een fablab.

Een essentieel onderdeel van een fablab is de open inloop: mensen, die iets willen maken, zonder drempel de gelegenheid kennis te maken met digitale machines om dat te doen. Om hen op de leeA fab lab (fabrication laboratory) is a small-scale workshop offering (personal) digital fabrication.

A fab lab is generally equipped with an array of flexible computer controlled tools that cover several different length scales and various materials, with the aim to make “almost anything”.This includes technology-enabled products generally perceived as limited to mass production.  (Wikipedia)Fablabs together form a worldwide community.rcurve te helpen zie http://fablab.nl/

 

Nieuw in de infotheek:

 

99 3Aarde Vanuit De Hemel 2

Dit is het tweede seizoen van de adembenemende documentairereeks De Aarde vanuit de Hemel. Opnieuw geeft de beroemde Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand ons een uniek perspectief op onze planeet, in haarscherpe high definition-kwaliteit. We bekijken moeder aarde vanuit de lucht en zien naast haar verbluffende schoonheid ook de schade die de mens in de loop der tijden heeft aangericht; een proces dat tot op de dag van vandaag voortduurt. De Aarde vanuit de Hemel is niet zomaar een documentaire.

Het is ook een indringende waarschuwing om zuinig te zijn op de planeet waar wij als mensen te gast mogen zijn. Om met Yann Arthus Bertrand zelf te spreken: “In 30 jaar tijd is bijna 30% van het leven op aarde verloren gegaan. We moeten daar dringend iets aan doen.”

 

– Devils and Angels

99 7Fotograaf Friso Spoelstra bezocht in de afgelopen tien jaar talloze traditionele volksfeesten in zestien verschillende Europese landen en legde de tradities vast op foto. Het fotoboek ‘Devils and Angels, Ritual Feasts in Europe’ gaat voorbij de politiek van Brussel. Het brengt verhalen samen en toont eigenheid én verrassende overeenkomsten in de verschillende culturen van het groter wordende Europa. Speerpunt vormt het immaterieel cultureel erfgoed van Europa, waarin lokale cultuur en traditie zichtbaar blijven. Fotograaf Friso Spoelstra (1968) studeerde in 1997 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sindsdien werkt hij als freelance fotograaf voor diverse opdrachtgevers. Vorig jaar maakte hij met auteur Jowi Schmitz het fotoboek Nooit Nooit Nooit Meer Aan De Wal over de bootbewoners van Amsterdam (uitgeverij Lemniscaat).

 

– Malcom X:

99 4Malcom X noemde zichzelf de kwaadste neger van het land. In tegenstelling tot Martin Luther King, predikte hij als militante zwarte moslimleider de radicale bevrijding van de zwarte bevolking. En dus was Malcom X levensgevaarlijk en staatvijand nr. 1. Zijn gangen werden nagegaan door de FBI, de CIA en diverse andere inlichtingdiensten. Malcom X haatte blanken, totdat hij op de bedevaart naar Mekka ging. Een jaar later, in 1965 werd hij tijdens een toespraak voor de ogen van zijn vrouw en kinderen neergeschoten. Beeld: 16:9 (Aspect Ratio 1,85 : 1)Ondertiteling: Nederlands Geluid: Engels (Dolby Digital 5.1)

 

 

 

– 11 september

99 5Op 11 september 2001 ’s morgens waren de gebroeders Jules en Gedeon Naudet bezig met een documentaire over een Newyorkse brandweerman. Toen Jules in de lucht geraas hoorde, richtte hij zijn camera naar boven – juist op tijd om de enige bestaande beelden te filmen van het eerste vliegtuig dat zich in het World Trade Center boorde. In een beslissend moment werden Jules en Gedeon ooggetuigen van het meest schokkende en bepalende moment van onze tijd. Met draaiende camera’s volgden de Naudets de Newyorkse brandweerlieden tot in het hart van wat als Ground Zero bekend zou worden. Hieruit ontstond een onvergetelijk krachtig visueel document en een inspirerend eerbewijs aan helden van vlees en bloed die in de donkerste uren van hun stad tot buitengewone daden van moed en medeleven kwamen.

 

– Fruit

99 6 Fruit. The word itself conjures up mouthwatering memories of crunchy apples, luscious strawberries, sweet bananas, succulent melons, and juicy pineapples, to which we can now add the splendid cornucopia of tropical fruits that have conquered supermarket shelves around the world. They are one of nature’s most wonderful gifts, but providing us with a healthy source of food is not the reason that plants produce such delicious fruits. We all know that many fruits are not edible and that some are even poisonous. It is therefore quite legitimate to ask what fruits are, and why they exist.In this pioneering collaboration, visual artists Rob Kesseler and seed morphologist Wolfgang Stuppy use scanning electron microscopy to obtain astonishing images of astonishing images of a variety of fruits and the seeds they protect. Razor-sharp cross sections reveal intricate interiors, berries and pods, nuts and other examples of botanical architecture and reproductive ingenuity. The black-and-white microscope images have been sumptuously colored by Rob Kesseler, highlighting the structure and functioning of the minuscule fruit and seeds – some almost invisible to the naked eye – and in so doing creating a work of art.

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl

Meest recente berichten

 1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
 2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
 3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
 4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
 5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
 6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
 7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
 8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
 9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016