Nieuwsbrief Nr. 95 – Januari 2015

nr 95

Nieuwsbrief Nr. 95 – Januari 2015

 

 

nr 95 1

 

Bijzondere boeken en dvd’s  in de Infotheek:

-Hoe duur was de suiker?

nr 95 2Na de VARA TV serie Hoe Duur Was De Suiker  nu ook  de historische roman . Het speelt zich af in Suriname ten tijde van de slavenopstanden en de Boni-oorlogen. Het is de bloeitijd van de suikercultuur, in de tweede helft van de achttiende eeuw. Langs het verhaal van het leven van twee halfzusjes zien we de pijnlijke onderdrukking van slaven, en de gevolgen hiervan voor iedereen.

Cynthia McLeod vindt dat iedereen moet weten van het onrecht, dat slaven in Suriname is aangedaan, en geeft daarom graag haar toestemming voor deze uitgave in Leeslicht.

 

-Hoe Duur Was De Suiker – De serie

nr 95 3Na een succesvolle film, is er nu de gelijknamige serie. Suriname, 1765. Het is de bloeitijd van de suikercultuur en ook de periode van de slavenopstanden. Tegen dit decor speelt zich het leven af van Elza en Sarith, dochters uit een joodse plantersfamilie, en hun lijfslavinnen Mini-Mini en Maisa. De levens van deze jonge mensen staan in schril contrast met elkaar, maar allen worstelen ze met de liefde, die extra wordt gecompliceerd door de ingewikkelde verhoudingen tussen slaven en planters, rijken en puissant rijken, marrons en Hollandse soldaten

 

Enkele reis Europa:

nr 95 4De meeste migrantenboeken gaan over migranten, maar Enkele reis Europa is anders. In dit boek vertellen migranten zélf hun verhaal. Bovendien is het geschreven in makkelijke taal, zodat migranten het ook zelf kunnen lezen. Enkele reis Europa bevat openhartige interviews met nieuwkomers uit verschillende landen. Iedereen heeft zijn eigen reden om naar een vreemd land te komen. De een is op de vlucht, de ander komt voor de liefde en nog een ander wil ‘gewoon’ een betere toekomst. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze beginnen opnieuw. Vaak zonder familie en vrienden. Hoe bouw je een nieuw leven op? Hoe leer je een vreemde taal en cultuur? En hoe maak je nieuwe contacten?

 

– De Holocaust; het verhaal van een overlevende:

nr 95 5Sara en haar familie worden tijdens een razzia opgepakt. Het plein staat vol mensen, zal zij Jacob nog ooit terug zien? Ze pakten mijn kleren af.  Ze schoren mijn hoofd kaal.  Ik kreeg een nummer.  Ik was geen mens meer.

nr 95 6

 

– De ontsnapping :

nr 95 7 Een jonge vrouw ontsnapt aan haar meester: Ik loop de hele nacht door.  Opeens zie ik een huis.  Een kaars brandt achter het raam.  Dat is het geheime teken. Hier wonen mensen die slaven helpen.

nr 95 8

 

– De stilte van het ongesproken woord + DVD

nr 95 9De stilte van het ongesproken woord
Tiri fu den wortu di no taki
Trefossa Shrinivási Dobru

Drie Surinaamse dichters op muziek gezet.
[ Boek en dvd ]

Trefossa, Dobru en Shrinivasi zijn dichters die, elk op zijn eigen manier, een plaats hebben ingenomen in het collectieve geheugen van Surinamers.

Dit op zich maakt hen al de moeite van aandacht waard. Deze mannen hebben veel meer te bieden. Hun poëzie is de uitdrukking van hun levensgang en hun zijn. Ken hen, en je zal de diepgang in hun poëzie vinden.

De poëzie van Suriname heeft zich nooit beperkt tot het papier. Integendeel. Gedichten waren er om gehoord te worden. Hun werk is al eerder in muzikale vertolking verschenen. Componisten Dave MacDonald en Robin van Geerke bouwen met de IKO Foundation voort op deze lijn. Hindi, Nederlands, Sranan, Sarnami en Engels wisselen elkaar af op een kleurrijk palet van muziekstijlen.

Jazz, blues, gospel en rap gaan hand in hand met klanken van de tabla, kaseko en Caraïbische patronen. MacDonald en Van Geerke hebben gezocht naar de stilte tussen de woorden.

In die stilte hebben zij het recht opgeëist om het dichterlijk erfgoed van hun cultuur te vermengen met andere culturen, om te experimenteren en nieuwe dimensies te zoeken.

 

Nieuw in de Infotheek:

-Light & Dark:

nr 95 10Alles wat we (niet) weten van het universum In de tweedelige BBC-serie Light & Dark gaat professor Jim Al-Khalili op zoek naar de geschiedenis van het universum. Licht is gebruikt om te ontdekken wat we weten over het universum, maar de laatste jaren wordt steeds duidelijker dat er veel meer is dan met het oog waarneembaar. Wetenschappers schatten dat 99 procent van het universum verscholen is in het donker…Een boeiende serie over alles wat we weten en niet weten van het universum.

Jim Al-Khalili is een Britse wetenschapper, schrijver en programmamaker. Hij is professor natuurkunde aan de Universiteit van Surrey en richt zich daar onder andere op de publieke betrokkenheid bij wetenschap.

 

– Shakespeare And Us:

nr 95 11De Engelse dichter en toneelschrijver William Shakespeare behoeft weinig introductie; velen zien in hem grootste schrijver in de Engelse taal en ’s werelds grootste toneelschrijver. In deze tweedelige BBC serie onderzoekt Simon Schama (o.a. ‘The Power of Art’) het leven, het werk en de betekenis van Shakespeare. In de serie laten vele topacteurs als Judi Dench (Skyfall), Simon Russell Beale, Tobias Menzies, Roger Allam en Harriet Walter het beste van Shakespeare zien en onderweg wordt duidelijk waarom de invloed van Shakespeare vandaag de dag nog steeds zo groot is.

Deel 1: This England
Simon Schama onderzoekt hoe Shakespeare in zijn historische toneelstukken een rijke visie op Engeland creëerde. Een visie die vandaag de dag nog steeds invloed heeft en inspireert…

Deel 2: Hollow Crowns
Koningen zijn het onderwerp van Shakespeare’s grote tragedies: Hamlet, Macbeth en King Lear. Shakespeare neemt de koninklijke maskers weg en laat een waarheid zien die niet alleen betrekking heeft op koningen en koninginnen, maar op ons allemaal…

 

– Photo – Belangrijke Stromingen In De Fotografie

nr 95 12Deze bijzondere 12-delige serie brengt fotografie van het begin tot nu in beeld. Elk deel beschrijft een specifiek onderdeel van de geschiedenis en ontwikkeling van de fotokunst aan de hand van foto’s uit die periode.

 

Surrealistic Photography: Man Ray, Dora Maar, Alvarez Bravo, Brassaï, André Kertesz, Henri Cartier-Bresson

The Primitives of Photography: Nadar, Le Gray, Baldus, Robison, Rejlander, Fenton

New German Objectivity: Andreas Gursky, Bernd and Hilla Bescher, Petra Wunderlich, Candida Höfer, Thomas Struth, Thomas Ruff

Staged Photography: Julia Cameron, Bayard, Eugene Meatyard, Duane Michals, Mac Adams, Cindy Sherman, Jeff Wall, Bernard Faucon, David Levinthal, Thomas Demand

New Vision: Experimental photography of the 1920s: Umbo, Rodtchenko, El Lissitzky, Werner Graff, Funke, Moholy Nagy, Knud Lonberg-Holm, Albert Renger Patzsch, Germaine Krull, Lux Reininger, Raoul Haussmann, Hans Richter, Jaroslav Rossler, Moï Ver, Paul Citroen

Press Photography: Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Brassaï, Weegee, Roland Seymour

Pictorialism: Robert Demachy, Alvin Langdon Coburn, Frank Eugene, Edward Steichen, Alfred Stieglitz

The Inventors: Daguerre, Niépce, Talbot, Bayard

Intimate Photography: Jacques Henry Lartigue, Peter Beard, Nobuyoshi Araki, Nan Goldin, Antoine d’Agata, Raymond Depardon, Hervé Guibert, John Coplans, Lee Friedlander

Found Images: Larry Sultan, Mike Mandel, Thomas Ruff, Akram Zaatari, Walid Raad, Joachim Schmid, Luciano Rigolini, Hannach Höch, Linder Sterling, Robert Heinecken, Wallace Berman, Peter Piller, Martin Parr, Pavel Smejkal, Richard Prince, Sherrie Levine, Martin Crawl, Corinne Vionnet

Conceptual Photography: Louis Darget, Yves Klein, Harry Shunk, Mel Bochner, Robert Smithson, Edward Ruscha, John Baldessari, Bruce Nauman, Peter Fischli, David Weiss, Mel Bochner, Ugo Mulas, Joseph Kosuth, Viktor Burgin, Jan Dibbets, Liu Bolin

After the Photo: Michel Campeau, Kerry Skarbakkha, Andreas Gursky, Loretta Lux, Oleg Dou, Christian Marclay, Adam Fuss, Frédéric Lebain, Tom Friedman, Thomas Ruff, Juan Fontcuberta

 

– Nederland Van Boven – Seizoen 2

nr 95 13Nederland van boven laat ons land zien vanuit een spectaculair perspectief. Door middel van datavisualisaties, indrukwekkende luchtbeelden en portretten van mensen op de grond laten we zien wie we zijn en hoe de tijd ons land verandert en veranderd heeft.

Vanuit de lucht zien we Nederland veranderen door de jaargetijden heen, en zien we alle bepalende momenten van onze eigen levenscyclus. In alles wat we zien wordt onze mentaliteit weerspiegeld, de manier waarop wij van dag tot dag, en van generatie op generatie, leven in dit land. Het is een verhaal van vallen en weer opstaan, van kansen zien en nemen, van steeds weer opnieuw het wiel uitvinden en soms van genadeloos op ons gezicht gaan. Een cyclus die steeds hetzelfde lijkt maar tegelijk telkens weer een andere gedaante aanneemt. Waar de eerste serie van Nederland van Boven een ode was aan het maakbare Nederland, is deze tweede serie daardoor vooral een ode aan onze veerkracht.

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016