Nieuwsbrief Nr. 69 – Mei 2012

Nieuwsbrief Nr. 69 – Mei 2012

— Gebruik de ict-leer-kracht van leerlingen!

Veel jongeren zijn erg behendig met ict en vinden ‘op de tast’ het juiste knopje of kabeltje. Waarom niet gebruik maken van hun kennis en nieuwsgierige houding? Leerlingen inzetten op het gebied van ict kan op allerlei manieren. In de brochure ‘Gebruik de ict-leer-kracht van leerlingen’ geven we 7 algemene suggesties om als school leerlingen in te zetten. Hieronder geven we er alvast 3 weg:

1.Laat leerlingen digitale documenten creëren voor gebruik binnen de school. Dit kan in allerlei vormen; de één is een kei in het maken van een videomontage, weer een ander is in zijn vrije tijd aan het programmeren.

2.Laat leerlingen zoeken naar online bronnen die aansluiten bij de lesstof, bijvoorbeeld een filmpje op YouTube of een game.

3.Laat leerlingen actief meepraten over het social media beleid binnen de school en over andere ict-zaken. Ze kunnen zinvolle input leveren en afspraken die leerlingen zelf hebben opgesteld, zullen ze beter naleven dan regels van bovenaf.
(de brochure is in de Infotheek beschikbaar)

 

– BoekTweePuntNul

Benieuwd naar de mogelijkheden van Twitter, Evernote, Blogger, Foursquare en 121 andere sociale media tools? Het antwoord komt van BoekTweePuntNul. Leesbare, praktische beschrijvingen van 125 sociale media tools, geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen in de mogelijkheden van sociale media. Bij elke tool een tip voor het toepassen in het onderwijs. In deze onderwijseditie treft u inleidende hoofdstukken aan over:
– de didactiek van sociale media in de dagelijkse lespraktijk
– het omgaan met sociale media op school en over beter leren met 2.0
– serieus spelen in de klas en lerende netwerken en – het belang van denkvaardigheden.

Dit boek is tot stand gekomen op basis van co-creatie: een groep van 125 auteurs – gecrowdsourced via sociale media – leverde een bijdrage aan de inhoud. Het resultaat is een handzaam naslagwerk, waarin u leest wat leerlingen gebruiken en wat u zelf kunt gebruiken, om bij te blijven, uw werk slimmer te organiseren, maar ook als didactisch middel in de les.(aanwezig in de Infotheek)

 

Dossier Mediawijsheid:

Tegenwoordig zijn leerlingen omringd door verschillende media, zoals televisie, radio, mobiele telefoon, tijdschriften en internet. Hoewel de media een grote rol spelen in het leven van de leerlingen, zijn zij vaak slecht op de hoogte van de waarde, invloed en gevaren hiervan. Veel leerlingen hebben moeite met het kritisch interpreten van de bronnen en kunnen daarom de authenticiteit van internetbronnen, virtuele personen, reclame en mediaboodschappen niet inschatten. http://www.leraar24.nl/zoek/dossier?sector=VO&sorteerVolgorde=relevantie&trefwoord=mediawijsheid

 

– Nieuw in de Infotheek:

 

Freedom Writers
Lerares Erin Gruwell wordt voor de leeuwen geworpen op een school die wordt verscheurd door wapens, geweld en rassenhaat. Om duidelijk te maken dat de haat die ze voor elkaar hebben niet goed is gebruikt ze onder andere het dagboek van Anne Frank. Gruwell inspireert haar leerlingen om het dagboek van Anne Frank te lezen en een eigen dagboek bij te houden. Tieners die als verloren worden beschouwd, vertellen hun eigen verhaal en luisteren naar dat van anderen.

 

 

De Tasjesdief

Alex is een schooljongen van 12 jaar. Z’n ouders hebben beiden een drukke baan. Daarom trekt Alex veel op met z’n oma, Roos. Op een dag ziet Alex dat z’n oma is overvallen. Uit angst dat zijn moeder dat zal aangrijpen om oma in een bejaardenhuis te stoppen, moet Alex aan Roos beloven er met niemand over te praten. De boosdoeners zijn twee jongens, Evert en Lucas.De jongens chanteren Alex. Als hij naar de politie gaat, dan zal z’n oma een ongeluk overkomen. Ze dwingen hem zelfs om tasjes van oude dames testelen. Alex raakt langzaam verstrikt in een web van chantage en getreiter.Het wordt een onhoudbare situatie. Wat moet hij doen om daaruit te ontsnappen?

 

-BBC Earth – Life (EO Versie) 

10 adembenemende afleveringen volledig Nederlands gesproken. Inlcusief boek “Het groene hart van mijn geloof & bijdrage van ds. Arie van der Veer. In het kielzog vna recente BBC megasuccesen als Planet Earth en Nature’s Great Events volgt nu Life: een tiendelige serie van in totaal 600 minuten, geheel in haarscherp HD geschoten. Naast spectaculaire, extreme en ontroerende beelden wordt Life gekenmerkt door een bevlogen manier van vertellen waarbij de makers een kritische blik op ons mensen niet schuwen

 

 

-Briefgeheim

De 11-jarige Eva, heeft genoeg van de spanningen thuis. Ze wil haar ouders laten merken hoe ze zich voelt, en besluit om weg te lopen. Ze verstopt zich bij haar beste vrienden Jackie en Thomas. Maar als ze een geheime brief vindt en betrapt wordt in de tuin van buurman Brandsema, het hoofd van een criminele organisatie, neemt haar plan een onverwachte wending. Brandsema vertelt dat Eva’s vader voor hem werkt. Eva gelooft daar niks van, maar hoe meer ze op onderzoek uitgaat om de onschuld van haar vader te bewijzen, hoe meer bewijzen zich opstapelen dat het wel zo is.

 

-Kuifje

De nieuwsgierige reporter Kuifje en zijn trouwe hondje Bobbie ontdekken dat een model van het prachtige oude zeilschip De Eenhoorn een geheim met zich meedraagt. Meegevoerd in een eeuwenoud mysterie, krijgt hij het aan de stok met de boosaardige Sacharin, die weet dat Kuifje een belangrijke aanwijzing bezit naar de grote schat van de snode piraat Scharlaken Rackham. Geholpen door de moedige Bobbie, de onstuimige kapitein Haddock en de stuntelige detectives Jansen en Janssen, reist Kuifje de halve wereld af, constant op de hielen gezeten door de vijand. Hij moet slimmer en sneller zijn dan de rest om het Geheim van de Eenhoorn te ontrafelen

 

– Happy hours films… nieuw in de Infotheek:

           

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016