Nieuwsbrief Nr. 67 – Maart 2012

Nieuwsbrief Nr. 67 – Maart 2012

-Website Beeld en Geluid vernieuwd:

De Beeld en Geluid website is volledig vernieuwd! De nieuwe visuele opzet is bijzonder geschikt om de collectie zo veel mogelijk open te stellen voor iedereen. De site is in een nieuw beeld- en kleurijk jasje gestoken, de content is aangepakt en nu veel makkelijker te vinden op de site. http://www.beeldengeluid.nl/

 

– De frisse blik presenteert… ‘Wat is Waar?’ Digitaal!

‘Wat is waar’ is een digitale leeromgeving waarbij docenten en leerlingen kunnen inloggen op een beschermde website en daar allerlei mediawijsheidslessen volgen. De klassendocent kan ze vanaf het digitale schoolbord uitvoeren, maar de leerlingen kunnen er ook zelfstandig mee aan de slag gaan.http://www.defrisseblik.nl/home/1

 

– CITO onderzoek: leerlingen die kranten lezen, presteren beter:

Het lezen van kranten heeft een positief effect op de leerprestaties. Dat blijkt uit het peilingsonderzoek Balans Actief Burgerschap en Sociale integratie van CITO.

In het kader van de Periodieke Peiling van het Onderwijsniveau (PPON) heeft CITO onderzocht in hoeverre lesactiviteiten een rol spelen bij burgerschapsvorming en de effectiviteit daarvan. Daarbij is ook gekeken naar activiteiten buiten school, zoals sociale contacten, media, deelname aan verenigingen, goede doelenacties etc. Bij al deze kenmerken bleek nauwelijks een verband te bestaan met burgerschapskennis, behalve bij leerlingen die regelmatig het nieuws volgen in de krant. Leerlingen die kranten lezen, scoren hoger op de kennistoetsen. http://www.nuv.nl/nieuws/ndp-nieuws/kik-nieuws/cito-onderzoek-leerlingen-die-kranten-lezen.167095.lynkx

 

-21st century skills:
21st century skills Onder invloed van technologie is de samenleving aanzienlijk veranderd. Om succesvol samen te werken en te leven zijn andere competenties nodig dan voorheen. Dit vraagt om anders leren. Zowel de inhoud als de werkwijze staan ter discussie. We onderzoeken hoe technologie ons leven en daarmee het leren beïnvloedt. De kernvraag is: wat en hoe moeten we leren om in de 21e eeuw succesvol te zijn?
http://innovatie.kennisnet.nl/

 

Nationaal Mediawijsheid Congres 2012

Op 28 maart vindt het jaarlijkse Nationaal Mediawijsheid Congres plaats. Professionals uit onderwijs, bibliotheek, mediatheek en jeugdzorg nemen deel aan het congres. Met de nieuwe kennis verbeteren ze de mediawijsheid van vooral de jeugd. Dit jaar is het thema Mediawijsheid 2.0. De organisatie is in handen van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. U bent van harte welkom om deel te nemen!
http://www.mediawijzer.net/

 

-Nieuw in de Infotheek:

 

– 100 fascinerende Werelwonderen:
100 van de spectaculairste door mensen gemaakte monumenten en door de natuur veroorzaakte fenomenen worden in dit boek beschreven. Raadselachtige megalieten zoals Stonehenge in Engeland en de beelden van Paaseiland in de Stille Oceaan nodigen uit tot speculatie, maar hebben hun eeuwenoude geheimen nog steeds niet prijsgegeven. Verfijnde bouwwerken zoals de St. Pieter in Rome meten zich met de strakke lijnen van de Grote Piramide bij Gizeh. Zowel bouwkundige staaltjes – zoals de Transsiberische spoorweg, de langste spoorlijn ter wereld – zijn opgenomen, als natuurlijke fenomenen, zoals de Everglades in Florida, de enorme Saharawoestijn en de actieve vulkanen van Antarctica. Bij elk onderwerp bevinden zich een kaartje, een aantal feiten en kleurenfoto’s. Speciale artikelen zoals Grote Beschavingen en Prachtige Landschappen, geven meer informatie over enkele van de meest buitengewone wonderen van de wereld. Door het beste van overal ter wereld in een band te brengen, is dit boek fascinerend om te lezen, handig als naslagwerk en verleidelijk om meer te weten te komen.

 

De Bosatlas van de geschiedenis van Nederland:Een monumentaal naslagwerk:

576 pagina’s met meer dan 1500 kaarten en afbeeldingen chronologische opbouw: een reis van de prehistorie naar het heden over hunebedden, terpen, het Romeinse Rijk, Karel de Grote, Vikingen, kloosters en kastelen, Beeldenstorm, ontdekkingsreizen, de Opstand, VOC, vestingsteden, Napoleon, Suriname, Eerste en Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, watersnoodramp, vredesoperaties en nog honderden andere onderwerpen. speciale aandacht voor cultureel erfgoed: ca. 1000 historische plekken in kaart gebracht met schitterende foto’s van Karel Tomeï. http://www.bosatlasgeschiedenis.nl/index.html en http://www.bosatlasgeschiedenis.nl/bekijk-de-atlas.html

 

 

Handboek Herkennen Fotografische Procedés:

Dit boek beschrijft op een begrijpelijke manier hoe men de meest voorkomende fotografische en fotomechanische procedés van 1839 tot heden kan herkennen. Het is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met historische foto´s: werknemers van archieven en musea, kunsthistorici, verzamelaars en ook degenen die oude familiefoto´s op een verantwoorde wijze willen bewaren. Kennis van deze procedés is van belang voor het herkennen, dateren, conserveren, rubriceren en eventueel exposeren van allerlei soorten fotomateriaal. Fotograaf en fotohistoricus Jan van Dijk beschrijft niet alleen wanneer en hoe historische procedés, zoals de daguerreotypie, de autochroom, de albuminedruk en vele andere, tot stand zijn gekomen maar hij laat tevens zien hoe men deze procedés kan herkennen en dateren zonder de originele afdruk aan te tasten. Opnamen op glas en kunststofdragers, afdrukken op verschillende soorten fotopapieren maar ook foto´s op materialen als keramiek en glas passeren de revue.

 

– Grote Schilders:
Elk schilderij vertelt een verhaal. Maar de schilders zelf hebben vaak ook een fascinerende geschiedenis. Deze serie dvd’s vertelt de levensverhalen van drie van de meest legendarische kunstschilders aller tijden.
Vincent van Gogh was een geplaagd genie dat tijdens zijn leven grotendeels werd genegeerd. Maar wat dreef hem tot waanzin? Het leven van Rembrandt bevat alle ingrediënten voor een spectaculaire tragedie waarin de kunstenaar die alles had – rijkdom, aanzien en ware liefde – ook weer alles verloor. De Spanjaard Salvador Dalí is de laatste van dit illustere gezelschap; een werkelijk merkwaardige figuur wiens verslaving aan controverse en schandaal alleen overtroffen werd door zijn vermogen om zijn bizarre visie te uiten in elke kunstvorm.

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016