Nieuwsbrief Nr. 55 – Januari 2011

Nieuwsbrief Nr. 55 – Januari 2011

Beste wensen voor 2011!

  

 

– Metropolis: de wereld door lokale ogen

Metropolis is een uniek en bekroond project van de VPRO. De manier waarop buitenlandjournalistiek bedreven wordt verschilt radicaal van wat we gewend zijn: alle verhalen worden door lokale videojournalisten gemaakt. Het Metropolis team bestaat uit een wereldwijk netwerk van meer dan 60 documentaire makers en videojournalisten, afkomstig van 6 continenten. Zij zijn in hun directe omgeving constant op zoek naar opmerkelijke verhalen uit het dagelijks leven. Iedere week beginnen we vanuit een thema met wereldwijde betekenis en onze correspondenten gaan op zoek naar antwoorden op gedeelde vragen, zoals: hoe is het om buitenstaander te zijn, om 15 jaar oud te zijn, homo, Elvis-imitator of bejaard? Dit resulteert in een zoektocht naar de overeenkomsten en verschillen tussen culturen in onze steeds kleiner wordende wereld. Zie website http://www.metropolistv.nl/en/

 

– Mediawijsheid:
Mediawijsheid in het onderwijs wordt steeds belangrijker. Tijdens de week van de mediawijsheid zijn er allerlei activiteiten rond dit thema. In deze clip zit in elk geval een gezonde dosis mediawijsheid:
spektakel in de internationale beeldcultuur.


 

 

– Webquests op Schooltv-beeldbank Plus:
 Met webquests zet u leerlingen zelfstandig aan het werk met een uitdagende opdracht. Op Schooltv-beeldbank Plus vindt u links naar diverse webquests van Webkwestie, bijvoorbeeld over evolutie, de jaren ’60 en sociale zekerheid.

 

 

-Gastarbeiders:

Gastarbeiders: zelfs het woord lijkt uit de taal verdwenen. Maar ooit kwamen ze met duizenden tegelijk en ze werden doodgeknuffeld. Eindelijk werd het smerige werk waar geen Nederlander zich voor leende voor een prikkie gedaan door een gastarbeider. Probleem opgelost! Of toch niet? Want over de consequenties van het beleid maakte niemand zich druk. Andere Tijden reconstrueert de komst van de eerste Turkse gastarbeiders in 1965 naar machinefabriek Thomassen&Drijver: ze werden in de watten gelegd en iedereen leek tevreden.

 • Bijlage op de website: bekijk de komst van Spaanse en Italiaanse gastarbeiders en de problemen die dat al veel eerder gaf.
 • Deze week gelanceerd: website vijfeeuwenmigratie

 

– Conferentie ‘Jong geleerd is oud gedaan’:

Op 5 februari 2011 organiseert Amnesty International de gratis conferentie ‘Jong geleerd is oud gedaan: mensenrechten in de klas’, waar Movies that Matter twee workshops zal verzorgen. Amnesty’s Educatie afdeling biedt u een gevarieerd programma met lezingen, workshops en vele verrassende activiteiten. U kunt met deskundigen, ervaren scholenwerkers en nieuwe enthousiastelingen van gedachten wisselen.
Meld u hier gratis aan of kijk voor meer informatie op de site van Amnesty International.

 

 

– Young Amnesty Film Days:

U kunt zich nog steeds aanmelden voor de Young Amnesty Film Days!
Van 24 tot en met 30 maart 2011 organiseert Movies that Matter het jaarlijkse film- en debatfestival rond het thema mensenrechten. Speciaal voor scholieren van het voortgezet onderwijs en het MBO worden in het centrum van Amsterdam en in Filmhuis Den Haag educatievertoningen georganiseerd. De filmvertoningen en het lesmateriaal sluiten aan bij diverse vakken. Na alle films volgt een gesprek met een maker van de film en/of deskundige en kunnen leerlingen vragen stellen. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website, aanmelden kan via educatie@moviesthatmatter.nl of 020 7733624

 

– Wie is wie en wat doet ‘ie?

In de nieuwe Leraar24 serie ‘wie is wie en wat doet ‘ie’ staan alle schoolondersteunende diensten en medewerkers centraal. Niet alleen leraren sieren het personeelsbestand van scholen. Een greep uit het bestand leert dat er veel partijen betrokken zijn. Allemaal dragen ze bij aan een prettige werk- en leeromgeving in en rondom een school. Ben jij een IB’er, conciërge, directeur of heb je een andere functie in een school en vind je het leuk om gefilmd te worden, mail dan nu naar redactieL24@lerarenweb.nl. » Lees meer

 

– Canon van Nederland op tv vanaf oktober 2011:

Het Nationaal Historisch Museum en het jeugdtelevisieprogramma Het Klokhuis gaan vijftig afleveringen maken over de canon van Nederland. De eerste reeks van zestien afleveringen is vanaf de Maand van de Geschiedenis in oktober 2011 wekelijks te zien in Het Klokhuis. De volgende twee reeksen verschijnen in 2012 en 2013. Lees meer over deze samenwerking op www.innl.nl/7491

 

 

– Nieuw in de Infotheek:

 

Invictus

Zijn heroïsche gevecht tegen de apartheid zorgde ervoor dat hij 27 jaar lang in de gevangenis zat. Dus wat doet Nelson Mandela als hij tot president van Zuid-Afrika is gekozen? Hij weigert wraak te nemen, vergeeft zijn onderdrukkers en gaat op zoek naar nationale eenheid. Dit doet hij op een onverwachte plek: het rugbyveld. Clint Eastwood (de beste regisseur van 2009 volgens de National Board of Review) is de regisseur van een indrukwekkende, hoopgevende film over een team en een volk die tot grote daden worden geïnspireerd. Morgan Freeman ontving de prijs voor Beste Acteur van NBR en een Oscar nominatie voor zijn vertolking van Mandela, die de aanvoerder van het nationale rugbyteam (Matt Damon, die een Oscar nominatie voor Beste Mannelijke Bijrol ontving) en zijn team van underdogs vraagt om het onmogelijke te presteren door de wereldbeker te winnen. Eén team, één land. De universele taal van de sport heeft nog nooit zo aangrijpend gesproken als in Eastwoods Invictus.

 

– Ice Age 3
Onze ijskoude helden uit de populaire Ice Age reeks zijn terug in een geweldig nieuw avontuur! Scrat probeert zich nog steeds een weg te knagen naar zijn ongrijpbare noot en wordt verliefd. Manny en Ellie zijn in blijde verwachting van een mini-mammoet, terwijl Sid probeert zijn eigen famillie te creëren met een paar dinosaurus-eieren. Tijdens een missie om Sid te redden komt de groep in een mysterieuze ondergrondse wereld terecht, waar ze allerlei spannende avonturen meemaken. Ice Age 3 bevat nog meer actie, hilarische grappen en spectaculaire avonturen dan ooit tevoren !

 

– Quest Historie: Muziek

Stop de oorlog in Vietnam! Weg met de gevestigde orde! Gelijke rechten voor zwart en wit! Weg met het verschil tussen arm en rijk! En die boodschap zing je op muziek….Niemand heeft Jim Morrison ooit zien optreden in Nederland met The Doors. Er was een kans, op 15 september 1968, ware het niet dat de flamboyante zanger nog voor het optreden met een overdosis drank en drugs naar het ziekenhuis werd gebracht. Van speeldoos tot mp3. 1968: The Doors in Amsterdam. Flamenco is vuur , Woodstock…etc. met een DVD van alle optredens.

 

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl

Meest recente berichten

 1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
 2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
 3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
 4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
 5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
 6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
 7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
 8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
 9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016