Nieuwsbrief Nr. 44 – December 2009

 Nieuwsbrief Nr. 44 – December 2009

– DNN – Ma-Infotheek – Dintel News Network – You Tube dintelinfo’s Channel: Kijk naar de Updates: http://www.youtube.com/user/dintelinfo

 

– De Qi van China

t/m voorjaar 2012 in Tropenmuseum Junior
Jump into China!
Qi (spreek uit: tsjie) is de energie die door alles en iedereen stroomt. Door mensen en dingen, dieren en gebouwen. De Qi van China’ is een tentoonstelling in Tropenmuseum Junior die je kunt bezoeken door mee te gaan met één van de verschillende Chinatours. Ontdek tijdens deze actieve tour hoe jij je eigen qi kunt laten stromen. Met koken, karaoke, soldaten, kalligrafie, paraplu’s en kungfu. Heb je genoeg qi verzameld? Maak dan samen met de draak een eigen clip met supersprongen! Deze Qi clip vind je na afloop van je bezoek online op www.qigame.nl en kun je naar iedereen sturen.

 

– Marroncultuur uit Suriname

Marrons zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers onder dwang naar Suriname zijn gebracht. Daar bevrijdden zij zichzelf uit de slavernij en vestigden zich in het oerwoud. Langs de rivieren bouwden ze een nieuw leven op, met een eigen cultuur: de Marroncultuur. Het Tropenmuseum is het eerste museum dat een grootschalige tentoonstelling wijdt aan deze rijke cultuur.
6 november 2009 t/m 9 mei 2010 in de Lichthal

 

 

Dvd ‘Een grap gaat op reis’ beschikbaar in de Infotheek

De dvd ‘Een grap gaat op reis en andere verhalen’ is in de Art.1-shop. Wanneer voelt iemand zich gediscrimineerd? Wat doe je als een collega een racistische mop vertelt? Wat kun je doen tegen racistische opmerkingen op het werk of op school? De vijf filmpjes op de dvd roepen allerlei vragen op. De dvd is een hulpmiddel om vrijuit met elkaar over discriminatie, misverstanden en vooroordelen te praten en naar rechtvaardige oplossingen te zoeken. Met uitgebreide handleiding voor begeleiders op de Art.1-site. http://www.art1.nl/

 

– Een tijdlijn met beeldbankclips

Een leuke manier om gebeurtenissen inzichtelijk te maken is een tijdlijn. Helemaal leuk is het om in die tijdlijn foto’s en filmpjes te gebruiken. In de online tijdlijnapplicatie Timerime kunt u nu ook beeldbankclips embedden. Bijvoorbeeld over de Nederlandse democratie.
http://timerime.com/timeline/126875/

 

– De bètacanon

Geschiedenis is niet het enige vak met een canon: ook de bètawetenschappen hebben een lijst met onderwerpen die iedereen zou moeten kennen. Op de SchoolTV-beeldbank staan 10 nieuwe clips over bijvoorbeeld Albert Einstein en Isaac Newton. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20090623_newton01

 

– Mundo media

Markt voor vrede gaat van start
Op 16 november start een nieuwe ronde van de educatieve game ‘Markt voor vrede’. In deze game handelen leerlingen online in virtuele vredesaandelen.
Zij moeten voorspellen hoe de media reageren op gebeurtenissen. De game combineert economie met maatschappelijke onderwerpen.

Onder welke omstandigheden worden mobieltjes gemaakt?
MakeITfair maakte een webquest over de productie van mobieltjes met werkblad en docentenhandleiding. De webquest is gratis te gebruiken.

Geoclips en Histoclips
Dit schooljaar startte school-tv met een nieuwe serie GeoClips. De laatste aflevering was op 1 oktober, maar de afleveringen zijn online beschikbaar en te bestellen op dvd. Op 17 december zendt school-tv maar liefst drie afleveringen van de geschiedenisreeks HistoClips uit. Zowel GeoClips als HistoClips zijn korte, aansprekende uitzendingen voor het vmbo over uiteenlopende onderwerpen binnen Mens & Maatschappij.

 

Wedstrijd ‘Nieuwsmakers’

De Stichting Krant in de Klas organiseert ook in 2010 weer een editie van de wedstrijd ‘nieuwsmakers’. Welke leerling schrijft het beste krantenbericht? Docenten kunnen zich nu al opgeven voor informatie en deelname. Het materiaal bij de wedstrijd is gratis te downloaden.

 

 

 

 

 

-Nieuw in de Infotheek :

 

– National Geographic DVD
Deze schitterende verzameling van 20 dvd’s uit het indrukwekkende archief van National Geographic voert langs alle uithoeken van de wereld en geeft een uitgebreide blik in de natuur, de verschillende wereldculturen, expedities en de mens.
Best of National Geographic bevat:
– 20 DVD’s met de beste documentaires van National Geographic
– Het beroemde boek “De Foto’s” van National Geographic

 

DVD-serie ‘De Verdieping’:

Deel 3 van de succesvolle DVD-serie ‘De Verdieping’ van Movies that Matter. Deze DVD-box bevat vijf nieuwe, internationaal onderscheiden films met aangrijpende én inspirerende verhalen over mensen met idealen, van bevlogen regisseurs:
Aleksandra – van Aleksander Sokurov
Bamako – van Abderrahmane Sissako
Born into Brothels: Calcutta’s Red Light Kids – van Zana Briski en Ross Kauffman
The Secret Life of Words – van Isabela Coixet
In the Valley of Elah – van Paul Haggis

 

 

 

 

– RIGHT ON!:

Na het succes van de serie DE VERDIEPING VAN MOVIES THAT MATTER, nu een dvd-box voor jongeren. Voor deze box, getiteld RIGHT ON!, selecteerden Amnesty International, Dagblad Trouw en Stichting Movies that Matter twee speelfilms en vier korte documentaires waarin kinderrechten centraal staan. Bijzondere jongeren spelen de hoofdrol in deze op internationale festivals bekroonde films.
THE WOODEN CAMERA van Ntshaveni Wa Luruli
THE WAY I SPENT THE END OF THE WORLD van Cãtãlin Mitulescu LIVING RIGHTS van Duco Tellegen

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016