Nieuwsbrief Nr. 35 – Januari 2009

Nieuwsbrief Nr. 35 – Januari 2009 

… en de Beste wensen voor 2009!

– In Europa opnieuw gestart
Hoe komt een uitzending van In Europa eigenlijk tot stand? Werp hier een blik achter de schermen en zie hoe Geert Mak zijn intro’s inspreekt op station Haarlem, hoe een OVT In Europa-Salon in zijn werk gaat, hoe in Vlaanderen de voice-over van Geert Mak vervangen wordt, hoe er wordt gebakkeleid om archiefmateriaal en nog veel meer. website http://www.ineuropa.nl/

Teleblik
de makers van Teleblik lanceren dan twee spectaculaire nieuwe en innovatieve portals voor het basis- en voortgezet onderwijs.
Met deze portals wordt digitaal onderwijs op een verantwoorde manier leuk en gemakkelijk voor docenten en leerlingen.
Op de platforms wordt een enorme schat aan materiaal uit musea en archieven eenvoudig online vindbaar. Maar er is meer: gebruikers kunnen het materiaal direct online bewerken en er eigen content aan toe voegen.
De bronnen voor deze platforms zijn afkomstig van:
– Publieke Omroep
– Schooltv
– Beeld en Geluid
– Naturalis
– Nationaal Archief
– Kennislink
– Rijksmuseum van Oudheden
– Rijksmuseum voor Volkenkunde
– Filmmuseum
De platforms maken het docenten mogelijk op een laagdrempelige wijze digitale lessen te maken en stelt leerlingen van alle niveaus in staat digitale werkstukken te maken en te presenteren. Op een leuke manier, passend bij hun belevingswereld.
Dat de platforms mede zijn ontwikkeld voor gebruik met digitale schoolborden, mag ook niet onvermeld blijven.

Dossier ‘Kunstlicht Next’ voor CKV/ Beeldende vakken/ Kunst
De leerlingen maken in de Schooltv-serie ‘Kunstlicht Next’ kennis met verschillende kunstvormen. In het Teleblikdossier vindt u extra beeldmateriaal bij de onderwerpen uit de afleveringen. Praat in de klas verder over onderwerpen of laat de leerlingen de fragmenten gebruiken bij het maken van de opdrachten bij de afleveringen.

Dossier ‘De bodem leeft!’ voor Biologie/ NLT
De bodem is meer dan de grond waarop wij dagelijks lopen en bevat meer dan essentiële voedingsstoffen voor planten: de bodem leeft. In het Teleblik-dossier ‘De bodem leeft’ vindt u fragmenten over de structuur, ecologie en het beheer van de bodem.

– Doe mee met ThinkIdee 2009 en win!
Vives en Oracle slaan de handen in elkaar. Samen organiseren we de wedstrijd ThinkIdee 2009. Voor de tweede keer dagen wij alle leerkrachten uit om met originele, inspirerende en verrassende projectideeën te komen die binnen de online projectomgeving ThinkQuest Projects in de klas kunnen worden uitgevoerd. Geen idee is ons te gek! Integendeel. En het hoeft ook niet voor de computerles te zijn. Rekenen, taal, geschiedenis, het mag allemaal! Klim dus snel in de pen en laat ons weten hoe een online projectomgeving in uw klas het verschil kan maken. Misschien wint u er wel een digitaal schoolbord of een van de andere razend interessante prijzen mee die in elke klas van pas komen! Wil u er meer over weten: 

Online lesmateriaal over electronica producten
Scholieren zijn elke dag urenlang in de weer met hun nieuwste elektronische aanwinsten, zoals mobiele telefoons, MP3-spelers of computerspelletjes. Jongeren in ontwikkelingslanden werken iedere dag urenlang – onder slechte omstandigheden en voor een hongerloontje – om al deze gadgets te maken.
De make IT fair campagne maakt jongeren uit heel Europa bekend met de arbeids- en milieuomstandigheden in de toeleveringsketen van de elektronica-industrie. De make IT fair webquest nodigt leerlingen uit hun eigen mobiele telefoonwinkel te beginnen.
Voor wie is de webquest?
De webquest is geschikt voor 3 en 4 vmbo-kgt en 2 en 3 havo. De quest duurt drie lesuren (inclusief aanvullende opdrachten) en is geschikt voor maatschappijleer, aardrijkskunde en economie.
Waar vind ik de webquest?
De webquest is gratis te gebruiken en u vindt deze op: http://makeitfair.org/webquest/nl/
Hier kunt u een werkblad voor de leerlingen, de docentenhandleiding en vier verschillende brochures downloaden.

– Internet en President Obama :
Obama is er in geslaagd die kiezers te bereiken die niet langer van kranten en televisie afhankelijk willen zijn om zich te informeren. Zijn platform varieerde van YouTube, dat in 2004 niet eens bestond, tot sms-berichten waarin kiezers er maandag aan werden herinnerd dat ze dinsdag moesten stemmen.Op 21 januari is het zover…even een kijkje op de website : http://www.barackobama.com/index.php
En op de TVchannel: http://www.barackobama.com/tv/

– Nieuwe Boeken in de Infotheek:
Hier inkijkenHier inkijken Hier inkijken Hier Inkijken

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016