Nieuwsbrief Nr. 31 – September 2008

Nieuwsbrief Nr. 31 – September 2008

Welkom bij de Oncyclopædia Neerlandica, Of Het Groot Onwoordenboek der Nederlandsche Taal”Stelt u zich eens een wereld voor, waarin de som van alle onzin voor iedereen toegankelijk is…”een wereld waaraan U kunt bijdragen! Kijk naar http://oncyclopedia.net/wiki/Hoofdpagina

– Atlas van de aarde: Vooral de voorbije decennia evolueerde de menselijke ennis in sneltreinvaart, ook die over onze eigen planeet. Dit boek helpt de geïnteresseerde lezer om zijn of haar kennis hier en daar wat bij te spijkeren. De auteur maakt daarvoor veelvuldig gebruik van prachtig fotomateriaal en andere illustraties. Omdat de meeste pagina’s verticaal en of horizontaal uitklapbaar zijn krijgt de lezer vaak mooie panoramische foto’s aangeboden. Netjes opgeteld zijn er 55 uitklapbare pagina’s, die tot een dubbele of een viervoudige pagina uitdijen.

 

– Nieuwe Boeken in de Infotheek:

nr 31 nr 31 1

 

_ Nieuwe Films: Unieke box mensenrechten-films samengesteld door Movies that Matter, uitgebracht door Trouw en Amnesty International. Box 1:

Hotel Rwanda:Het indrukwekkende, waargebeurde verhaal van een man die de moed, kracht en het vermogen had om zijn eigen leven op het spel te zetten om tal van onschuldige mensen te kunnen redden… Hutu Paul Rusesabagina (Don Cheadle) is hotelmanager van het luxe vijf-sterren hotel “Hotel des Milles Collines” in Rwanda.

Darwin’s Nightmare: Ergens in Afrika sterven mensen van honger, getroffen door armoede. De landende vliegtuigen brengen wapens, prostitutie, AIDS maar soms ook voedselhue noemt. Via de persoonlijke geschiedenissen en de dromen van de mensen openbaart zich een gruwelijk aspect van de betrekkingen tussen de culturen en de werelddelen…lp van de UNO. Dit alles gebeurt in Mwanza, een klein stadje in Tanzania, een van de armste landen van de planeet. Stilletjes aan toont zich een ironische metafoor van wat men de nieuwe wereldord

Promises: In Promises volgen we een groep negen- tot dertienjarigen uit Jeruzalem: kinderen van zowel gematigde als extremistische Palestijnse en Israëlische ouders. Schokkend is te zien hoe sommigen van hen al hopeloos verstrikt zijn geraakt in de haat van de regio. Hoopgevend is dat andere kinderen door persoonlijk contact ondervinden dat vooroordelen vaak voortkomen uit gebrek aan kennis van andermans cultuur.

Turtles Can Fly:In een dorpje in het Irakese deel van Koerdistan, op de grens van Iran en Turkije, proberen de dorpelingen wanhopig een een satellietontvanger te bemachtigen om op de hoogte te blijven van de op handen zijnde aanval van het Amerikaanse leger op Irak. Maar de komst van een ernstige verminkte jongen met zijn jongere zus en haar kind brengen slecht nieuws: de oorlog is aantocht en komt steeds dichterbij…

Osama:Een 12-jarig meisje, haar moeder en haar jonge zoontje hebben de onderdrukte demonstraties overleefd die door de Afghaanse vrouwen waren begonnen tegen het Taliban regime. Het meisje en haar moeder werken in een ziekenhuis en komen er op een dag achter dat de Taliban al het personeel ontslagen heeft en de deuren van het ziekenhuis gesloten heeft. De Taliban zorgt er ook voor dat vrouwen niet zonder een wettelijke begeleider (een lid van de familie) op straat komen. Doen ze dat wel dan worden ze gestraft. Omdat haar man en broer beide overleden zijn is er niemand die in het levensonderhoud van het gezin kan voorzien. De moeder van het meisje, die ook haar baan verloren heeft, besluit samen met de grootmoeder om het uiterlijk van de dochter zodanig te veranderen dat ze eruit ziet als een jongen.

Oorlog in Georgië Geopolitiek:, olie en onlogische grenzen:De Kaukasus wordt steeds meer de broeikas van een nieuwe Koude Oorlog. Alle ingrediënten zijn er aanwezig: olie en gas, etnische conflicten en criminaliteit. Over de historische achtergronden van het geweld in Georgië hebben we enkele diepgravende documentaires online gezet. Ook kunt u de bijdrages beluisteren die de Georgische “first lady” Sandra Roelofs jarenlang vanuit Georgië leverde aan het radioprogramma Wereldnet. Klik HIER om e.e.a. te bekijken en te beluisteren.

-22 September 08: NFFS: De Nationale Film Festival voor Scholieren :

3 films van het VMBO doen er aan mee:
– Het DNN Journaal: eind redactie Reza Bozman ( V3Cb)
Boeke !: Regie: Nicolai van Runen( V4Cb)
Linda: Regie: Boyd van Groesen ( V4Ba)

De festivaldag vindt op 22 september 2008 plaats in Lelystad. Overdag zullen de deelnemende films bekeken worden in Erfgoedcentrum Nieuw Land en de prijsuitreiking vindt plaats in de avond in het vernieuwde Agora-theater in het centrum van Lelystad.
Zie : http://www.nffs.nl/

Spelregels Festivaldag: Alle films worden op de festivaldag minstens één keer vertoond. De makers presenteren hun film één keer. De deelnemers beoordelen de films die zij zien en met de beoordelingen wordt een gewogen berekening uitgevoerd om de publieksprijs te bepalen. De groepjes van 5 scholieren per film krijgen een eigen dagprogramma en volgen dat nauwgezet, omdat daarmee de presentaties van alle films gespreid gegeven worden en de workshops een evenwichtig aantal bezoekers krijgen.

Spelregels Prijzen: Een beperkt aantal films wordt naar de jury gezonden. De jury bepaalt de prijzen in de verschillende categorieën (en de leeftijdsgroepen daarbinnen) De nummers 1, 2 en 3 in de verschillende categorieën worden genoemd. De scholen winnen de prijzen met bepaalde films. De scholen zijn ook verantwoordelijk voor de begeleiding bij de uitvoering van of deelname aan de prijzen. In overleg met de NFFS organisatie wordt de begeleiding naar Griekenland geregeld.

De prijzen zijn nooit geldbedragen, maar altijd deelname aan andere festivals of film(educatieve) activiteiten.

NFFS biedt als prijzen een uitnodiging en reiskostenvergoeding voor deelname aan het internationale jongeren filmfestival ‘Camera Zizanio’ in Pyrgos, Griekenland . Ook het bezoeken van Nederlandse festivals en filmeducatieve activiteiten kan als prijs dienen.

 

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016