Nieuwsbrief Nr. 23 – November 2007

Nieuwsbrief Nr. 23 – November 2007 

Deze documentaire laat u het leven zien van Gandhi, de Pelgrim van de VredeZijn
pacifistische filosofie bracht één van de grootste wereldmachten op de knieeen. Hij bewees dat geweld niet de enige oplossing voor verandering was. Mahatma GANDHI zag zichzelf God’s werk doen. Hij was een charismatische leider van miljoenen mensen. Hij leefde lange tijd celibatair maar toen hij ouder werd, deelde hij met jongere vrouwen het bed. Deze documentaire van The Biography Channel schetst het beeld van een kleine man die een groot land op de schouders nam en de wereld veranderde. Hoe kwam hij aan de macht? Waarom wees hij iedere vorm van geweld af? En hoe kreeg hij het Britse Koninkrijk op de knieeen. De documentaire bevat onder andere een zeldzaam interview met de Dalai Lama en zijn kleinzoon, Arun Gandhi. Van de vorming van zijn filosofie tot en met het veranderen van het aanzicht van de wereld is dit de complete sage van de pelgrim voor de vrede, Mahatma Gandhi.

De wereld zal steeds vaker opgeschrikt worden door stille aanslagen: digitaal
Zie hoe bijv. Al Qaeda hierdoor geheime boodschappen achterlaat op bijvoorbeeld pornografische sites. Aanslagen op het World Trade Center, die in Madrid en Londen hadden zonder deze structuren nooit hebben kunnen plaatsvinden.

De legendarische Dr. Who (Tom Baker) presenteert de internationale Top Tien onder de grote superhelden uit de geschiedenis van het stripboek
Hij vertelt de verhalen achter de maskers en capes die zo bepalend zijn voor het image van de karakters. Hij onderzoekt ook waardoor mensen gefascineerd raken door een stripfiguur. Het verklaart waarom de karakters door de massa soms worden geadoreerd als een levend wezen.’

nr. 23Terry Jones, ooit lid van het roemruchte Monty Python-team, is ook een erkend deskundige op het gebied van de Middeleeuwen. In deze achtdelige serie neemt hij ons mee op een historische verkenningstocht door heel Europa. Onderweg komt hij een hele reeks typische ?Middeleeuwers’ tegen, zoals vrome monniken, jonkvrouwen in nood en nobele ridders.

 

Nieuwe Boeken:

In de 20ste eeuw Kwestie serie : In Oorzaak en Gevolg serie:

Alles over: infotheek Actueel

Polarisatie in de Polder: wat is “Identiteit” ?
Ad Verbrugge in Buitenhof Wat zijn de historische wortels van de huidige spanningen in samenleving en politiek? Filosoof Ad Verbrugge, de auteur van Tijd van Onbehagen, buigt zich over die vraag in de zevende aflevering van de serie Polarisatie in de Polder.
http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/36096717/media/37167989

Tijd van Onbehagen : Ad Verbrugge hakt in zeven opeenvolgende essays ongenadig in op de nefaste gevolgen van het individualisme, het consumentisme, het liberale kapitalisme, het universalisme en zelfs de ganse Verlichting waarvan de huidige Westerse samenleving doordesemd is. Dat leidt de auteur af uit het stijgend aantal geweldsdelicten, de toenemende onverschilligheid, de groeiende onverantwoordelijkheid en de tendens naar solipsisme. De oorzaak is volgens Ad Verbrugge de ‘verabsolutering van de individuele vrijheid’ die tendeert naar calculerend consumentisme en een asociale samenleving.
http://www.boomerang.nl/

 

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016