Nieuwsbrief Nr. 11 – September 2006

Nieuwsbrief Nr. 11 – September 2006

Voor het nieuwe Schooljaar….. XXL editie!
enkele bijzondere sites, suggesties en nieuws:

– Het verhaal van Koning Arthur: http://www.koningartur.nl/
Op deze website staan de legendarische koning Artur en zijn ridders van de Ronde Tafel centraal. In zes hoofdstukken kom je alles over hen te weten. Daarnaast zijn er verschillende opdrachten en fragmenten uit middeleeuwse Arturverhalen opgenomen, evenals strips en filmfragmenten. Tenslotte biedt de site in de vorm van een quiz, woordpuzzel en een aantal spelletjes ook educatieve interactiviteit.

– Kunst in de klas:
Stichting Plint, ruim 25 jaar geleden opgericht door een groep leraren Nederlands en Handenarbeid, heeft als doel poezie en beeldende kunst onder de aandacht te brengen ( zie Lessuggesties: http://plint.nl/ )

– Leuke tips voor studenten:
Welkom op FNV Workpower. Dé site met uitgebreide info over alles wat te maken heeft met werk en geld. Je vindt hier, naast nieuws en tips, antwoord op vragen als:
Verdien ik wel genoeg?
Wat voor werk mag ik eigenlijk doen?
Hoe krijg ik geld terug van de belasting?
Hoe vind ik een leuke baan?
Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?
Zo ben je goed voorbeid en haal je het meeste uit je baan of stage.
Workpower. Jouw kracht! http://www.fnv.nl/bijbaan/

– Uitgebreid zoeken met Davindi
Davindi is een zoekmachine speciaal voor het onderwijs. Davindi is geen gewone internetzoekmachine. Davindi zoekt zijn resultaten namelijk niet op het wereldwijde internet, maar binnen een speciale samengestelde, unieke onderwijscollectie.
Daarin zijn webpagina’s te vinden, maar bijvoorbeeld ook video’s of geluidsopnamen. Bovendien is via Davindi ook informatie te vinden die níet via andere zoekmachines bereikbaar is, zoals artikelen van KennisLink of filmpjes van SchoolTV.De Davindi zoekmachine is een initiatief van Kennisnet en Bibliotheek.nl. De informatie die via Davindi te vinden is, is verzameld, op kwaliteit beoordeeld en gerubriceerd door leraren en medewerkers van de Bibliotheken. Dat betekent niet alleen dat er geen zaken als sex, geweld en racistische uitlatingen te vinden zijn, maar ook dat alle treffers in de zoekmachine zijn voorzien van een duidelijke beschrijving en een waardering. Juist daardoor is Davindi zo goed bruikbaar binnen het onderwijs. Voor bijvoorbeeld het maken van een werkstuk of het voorbereiden van een les.

– Bijzonder voor BIOLOGIE: welkom op http://www.soortenbank.nl/
Deze site bevat informatie over duizenden verschillende soorten dieren, planten en paddenstoelen die in Nederland voorkomen.

– Eikeltest voor de klas?
http://www.watvooreikelbenjij.nl/
Dát ontdek je op deze site, samen met Yes-R en de Cock. Je krijgt bijvoorbeeld tips over wat je kunt doen om jouw omgeving veiliger te maken en wat er gebeurt als je gepakt wordt.Te serieus? Speel dan de game, chat mee over de stelling, of doe de eikeltest.

– Altijd handig: Nieuws 100 
NIEUWS100 verzamelt berichten van ruim 700 lokale, regionale, nationale en internationale nieuwsbronnen. NIEUWS100 is hiermee uniek, geen enkele nieuwsdienst biedt zo’n compleet overzicht van lokaal, regionaal, nationaal en internationaal nieuws.

– Land in zicht http://www.zwijsenlandinzicht.nl/zwijsen/show/id=126348
Land in zicht brengt de wereld in kaart.
Hoogwaardig beeldmateriaal, doordachte didactiek en structurele aandacht voor kaartvaardigheden en topografie zorgen ervoor dat uw leerlingen goed leren kaartlezen en specifieke kennis verwerven van regio’s. Zo krijgen zij daadwerkelijk landinzicht!

– Kind kracht van Plan voor onderwijs:
Docenten handleidingen en leerlingen materialen aanwezig in de Infotheek:

– Kindkracht Latijns Amerika:
Het lespakket ‘Kindkracht 10 in Latijns-Amerika’ gaat over kinderrechten in Boliva, El Salvador en Nederland. Het lespakket gaat ook over de manier waarop Boliviaanse en El Salvadoriaanse kinderen opkomen voor hun eigen rechten.

– Kindkracht Azie
Het nieuwe lespakket Kindkracht 10 in Azië van Plan Nederland is in september 2006 klaar! Het lespakket gaat over manier waarop Indiase kinderen opkomen voor hun eigen rechten. Uitgangspunt in het lespakket is de kracht van kinderen om het hoofd te bieden aan moeilijke omstandigheden en hun leven een positieve draai te geve

– Kindkracht Africa
Het lespakket ‘Kindkracht 10 in Afrika’ gaat over kinderrechten in Segenal, Uganda en Nederland. De levenssituatie van kinderen wordt belicht aan de hand van thema’s als onderwijs, gezondheidszorg en kinderarbeid. De kracht van kinderen en het belang van de mening van kinderen staan hierbij centraal.

En verder:

Rap voor rights:
In het lespakket Rap4Rights bezoeken bekende rappers (Lange Frans en Baas B, Opgezwolle en Raymzter) jongeren in de ontwikkelingslanden Honduras, Indonesië en Sierra Leone. En ze rappen er voor hun rechten. In het lespakket zitten hun raps, hun videoclips en de zines (krantjes) die Nederlandse jongerenjournalisten hebben gemaakt over de reizen van de rappers. De problematiek over jeugdbendes, kinderarbeid en kindsoldaten komt naar voren, maar ook de kracht van kinderen staat centraal.

– MediaMonsters:
In MonsterMedia maken kinderen kennis met media-educatie. Deze kinderen hebben al geleerd om de media om hen heen te begrijpen, ze kunnen bijvoorbeeld een film of televisieserie volgen en weten het verschil tussen een reclamespotje en een nieuwsuitzending.

Media-educatie leert kinderen een kritische houding ten opzichte van de media te ontwikkelen en MonsterMedia stelt een aantal belangrijke media-educatieve elementen aan de orde. De belangrijkste onderwerpen die onderwezen worden, zijn de volgende:
· Kinderen leren over de geschiedenis van de belangrijkste media in de huidige maatschappij, zodat ze weten waar deze media vandaan komen.
· Kinderen leren media-uitingen te evalueren met behulp van analysevragen, zodat ze in staat zijn hierover een onderbouwde mening te geven.
· Kinderen leren informatie te verzamelen en te selecteren.
. Kinderen leren actief om te gaan met de media om hen heen, zodat ze een beeld krijgen van de processen die schuilgaan achter de media die hen dagelijks omringen, en zodat ze zelf dingen kunnen publiceren met behulp van (interactieve) media.
De kosten van de benodigde inlogcodes voor leerkracht en leerlingen bedragen € 75,- per groep. Na inschrijving worden de codes toegestuurd waarmee u toegang krijgt tot de leerkrachtenapplicatie, de spelapplicatie waarin de leerlingen werken en de handleiding (pdf ) Zieleerkrachten/lesinhoud: http://www.monstermedia.nl/.

– Serie Ontdekkingsreizigers van National Geographic:
Bijzonder serie boeken met verhalen van Ontdekkingsreizigers: van Marco Polo,… langs de ontdekking van Amerika,… op zoek naar Livingstone tot Neil Amstrong en de mensen op de maan. (in 10 delen)

– Infocheck van Schoolbieb.nl:
Het lijkt alsof op Internet alles te vinden is: je hoeft maar iets in te typen in Google en je krijgt zo meer dan duizenden pagina’s over het onderwerp. Dat doet toch iedereen? Handig? Soms wel, maar heus niet altijd.

Infocheck voor het vmbo
Het kan veel makkelijker! Daarom is er nu een aparte site schoolbieb.nl.
Het verschil zit ‘m in de soort informatie. Vooral als je moeite hebt om “goede” van “slechte” informatie te scheiden. Schoolbieb.nl is betrouwbaar: alle informatie die hier te vinden is, is zorgvuldig gecheckt. Dus weet je dat alles klopt.
Per onderwijsvak zijn op schoolbieb.nl informatiedossiers samengesteld. Die sluiten precies aan bij wat jij nu leert op het VMBO. Je ziet links naar websites, filmpjes, artikelen en full-text te downloaden boeken. Al deze informatie is door redactieteams van bibliothecarissen samengesteld en gecheckt. Verder zijn er leestips te vinden en handige tips om te leren zoeken op Internet. Schoolbieb.nl is nu vooral gevuld met informatie voor het VMBO. En in het najaar kun je als HAVO/VWO-er ook goed terecht op schoolbieb.nl.

 

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016