Nieuwsbrief Nr. 109 – Mei 2016

Nieuwsbrief Nr. 109 – Mei 2016

– Wikiwijsleermiddelenplein:

nieuwsbrief 109Wikiwijsleermiddelenplein is een digitaal platform met leermaterialen voor alle onderwijssectoren, van basis- tot universitair niveau. Je kunt leermaterialen zoeken, gebruiken, eventueel aanpassen en weer delen. Met de ‘arrangeertool’ maak je je eigen leermateriaal in de vorm van ‘arrangementen’. Er is keuze uit  meer dan 100.000 verschillende [digitale] lesmaterialen en 1400 methodes. Het platform is opgebouwd uit drie hoofdactiviteiten:

* Lesmateriaal zoeken. Een overzicht van alle beschikbare lesmaterialen. De meeste digitale lesmaterialen zijn gratis en bovendien vrij in het onderwijs te gebruiken. Daarnaast kan ook worden gezocht naar niet-digitaal materiaal of materiaal met kosten.

* Methodes zoeken. Zoeken naar beschikbare lesmethodes. Via een vergelijkingsmodule kun je de methodes op verschillende kenmerken vergelijken en zo tot de juiste keuze komen.

* Zelf aan de slag. Direct aan de slag om zelfstandig of samen met collega’s lesmateriaal te maken. Ook kun je gemaakte lesmaterialen delen met anderen of een persoonlijke profielpagina aanmaken. Voor deze activiteiten is een account vereist. http://www.wikiwijsleermiddelenplein.nl/

 

Tiptile:

nieuwsbrief 109 1Tiptile is een leuke en eenvoudige manier van presenteren die uitermate geschikt is voor gebruik op apparaten met een touch interface zoals digiborden, tablets en telefoons. De presentatieweergave bestaat uit een raster van diverse afbeeldingen. Wanneer de gebruiker op een afbeelding klikt, wordt de vergroting geopend. Ook de beschrijving kan met een animatie tevoorschijn gehaald worden. Vervolgens kan de foto geroteerd, verkleind of weer gesloten worden. Een tiptile kan handig zijn als ‘handvat’ tijdens een spreekbeurt, of een leuke manier om de les aan te kleden. Omdat Tiptiles worden gedeeld met andere bezoekers, staan er direct een hoop onderwerpen klaar die je kunt gebruiken. http://tiptileonline.com/

 

 

– Start-up : Wizenose:

nieuwsbrief 109 2Junior zoekmachine: de eerste zoekmachine ter wereld die kinderen leeftijdsspecifieke informatie geeft. Meer dan 78% van de Nederlandse kinderen tussen de twee en zes jaar en bijna alle kinderen die ouder zijn dan acht gebruiken internet. 80% van hen gebruikt Google om informatie op te zoeken [Bron: Mijn Kind Online]. Maar als een kind online naar informatie zoekt, vindt het vaak content die veel te moeilijk is. De content is niet gedifferentieerd naar leeftijd. Ook zijn de bronnen vaak volstrekt niet relevant.  De Nederlandse Start-up WizeNoze heeft een innovatie krediet ontvangen van het Ministerie van Economische Zaken om het internet geschikter te maken voor kinderen. Met WizeNoze kunnen kinderen informatie op hun eigen leesniveau kunnen vinden. Deze is nu gratis beschikbaar voor scholen op juniorzoekmachine.nl: http://jouwzoekmachine.nl/

 

Nieuw in de Infotheek:

– The Mill And The Cross

nieuwsbrief 109 3Pieter Bruegel’s epische verbeelding ‘De Kruisdraging’ uit 1564 vormt de basis voor Lech Majewski’s tableau vivant The Mill and the Cross. De drukbevolkte landschapsschildering verhaalt van de onder het kruis bezwijkende Jezus op weg naar de Golgotha, geplaatst in Vlaanderen tijdens de gewelddadige Spaanse onderdrukking in hetzelfde jaar. Majewski hervormt de totstandkoming van het schilderij door de focus op een beperkt aantal van de vele honderden karakters te richten en ze een korte voorgeschiedenis te geven.

De schilder loopt met een stapel vellen door het imposante landschap de scènes met de karakters te schetsen. Centraal staat een hemelshoge steile rotspartij getooid met een windmolen. Binnenin de rots zijn de wanden bekleed met houten trappen waarlangs de molenaar zijn goddelijke allesoverziende positie in de molen bereikt. Vanuit de top van de berg worden de machtige tandwielen aan het draaien gebracht, en Bruegel legt uit dat ‘daar het levensbrood vermalen wordt, en het lot’. De Poolse regisseur en multimediakunstenaar Lech Majewski en de Amerikaanse schrijver en kunstkenner Michael Gibson maken van het schilderij een fascinerende omgeving die een geheel eigen cinematografische dimensie krijgt. Met 2D-achtergrondschilderingen, 3D-animatie en het integreren van bestaande landschappen opgenomen in Europa en Nieuw Zeeland wordt de omgeving voor de acteurs in lagen opgebouwd. Met de hulp van een goddelijke macht worden de verschillende scènes tot stilstand gebracht om zo opgenomen te kunnen worden in het kunstwerk van de onverstoorbaar rondlopende schilder.

 

– Regilaul – Songs From The Ancient Sea

nieuwsbrief 109 4In REGILAUL volgt Ulrike Koch een Estse gemeenschap die in de prachtige ongerepte landschappen hun denkwijzen, rituelen en respect voor de natuur uiten met indrukwekkende statige gezangen. De samenwerking met vaste cameraman Pio Corradi levert onvergetelijke beelden op.  ‘Mijn eerdere films Die Salzmanner von Tibet en Ässhäk – Tales from the Sahara tonen traditionele volkeren die trots aan hun manier van leven en hun archaïsche cultuur vasthouden’, verklaart Koch. ‘Deze films maakte ik uit interesse voor de filosofieën die voorafgingen aan huidige religies, zoals pre-boeddhistische Tibetaanse rituelen of pre-islamitische Tuareg-gebruiken. Beide culturen zijn nauw verbonden met respect voor de natuur. Tot mijn verbazing ontdekte ik parallellen in het moderne Estland.’

 

– The Diary Of A Teenage Girl

nieuwsbrief 109 5San Francisco in de seventies. Tijdens een avondje uit wordt de 15-jarige Minnie voor het eerst overweldigd door haar ontluikende seksualiteit. Ze is even gelukkig als verward. Is het enkel lust, of echte liefde? Wat volgt is een grappige en eerlijke kijk in de geest van een jonge vrouw. Vol humor en intelligentie vangt de film de angst, de passie en het wonder van adolescentie.

‘The Diary of a Teenage Girl’ werd overladen met prijzen en is een wereldwijde publiekslieveling. Geproduceerd door het Belgisch productiehuis Caviar, met steracteurs als Alexander Skarsgård (True Blood) en Kristen Wiig (Bridesmaids), en een fenomenale doorbraakrol van Bel Powley.

 

– Missing Picture:

nieuwsbrief 109 6Op 17 april 1975 bezetten de communistische troepen van de Rode Khmer de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh. Tijdens deze dictatuur werden scholen, banken, horecagelegenheden gesloten. Burgers werden ondergebracht in werkkampen, individuen werden letterlijk nummers, martelingen en executies waren de strafmaat voor iedereen die tegen het partijbeleid inging. In deze film geen gereconstrueerde interviews met daders en slachtoffers, zoals in Panh’s eerdere films over het Pol Pot-regime. Hier zijn het kleifiguurtjes van beeldhouwer Sarith Mang, diorama’s en found footage-archiefbeelden die de ‘missing pictures’ vormen.  Behalve de propaganda van de Khmer, zoals georkestreerde documentaires en slecht geacteerde actiescènes die ze gebruikten om hun overwinningen aan het volk te laten zien, is er geen gefilmd materiaal uit die tijd, waardoor Panh de beelden zelf moest creëren. De Franse voice-over is gebaseerd op teksten uit zijn boek L’Elimination. Deze wonderschone en emotioneel geladen film ’begint met puurheid en eindigt met haat’, zegt de stem. Honderden kleifiguurtjes staan bevroren in landschappen waar de camera overheen dwaalt, stille getuigen bij gebrek aan sprekende.

 

– Het waterboek

nieuwsbrief 109 7‘Uitzonderlijk en verbazingwekkend.’ – ROBBERT DIJKGRAAF Het waterboek laat je kennismaken met de meest fascinerende en mysterieuze vloeistof van ons universum. Water is overal: in de cellen van ons lichaam, in de lucht om ons heen, en in de oceanen, meren en rivieren. Water leeft in onze verhalen, inspireert onze kunstwerken en beïnvloedt onze economie. Water vormt de rode draad in ons bestaan en toch denken we er zelden bewust over na. Water, voor ons zo gewoon en alledaags, blijkt eigenaardig en tegenstrijdige eigenschappen te bezitten. Op kamertemperatuur zou water bijvoorbeeld een gas moeten zijn en ijs zou moeten zinken in plaats van drijven. Water houdt meer warmte vast dan enige andere stof op aarde en er blijken zestien verschillende vormen van ijs te bestaan, waarvan wij er op aarde maar één kennen. Op meeslepende wijze geeft wetenschapsauteur Alok Jha de ene eyeopener na de andere en laat hij zien hoe water niet alleen de verbindende factor is voor alles dat leeft, maar ook voor het ontstaan van de aarde en de geboorte van ons zonnestelsel. ‘Alok Jha is een uitzonderlijke schrijver met een onstilbare nieuwsgierigheid en het vermogen om verbazingwekkende verbanden te leggen. Hij neemt je mee door tijd, ruimte en culturen om het belang van water te laten zien.’ ROBBERT DIJKGRAAF ‘Verrukkelijk om te lezen.’ – THE GUARDIAN ‘Alok Jha is een van de briljantste jonge wetenschapsauteurs.’ – THE INDEPENDENT

 

– Wadden vier seizoenen van boven

nieuwsbrief 109 8Al dertig jaar vliegt maritiem luchtfotograaf Herman IJsseling van Flying Focus regelmatig over de Wadden en is als geen ander in staat het Wad in alle seizoenen en onder alle omstandigheden in vogelperspectief vast te leggen.

128 pagina’s harde kaft 30×30 cm

 

 

 

– De hand van de meester

nieuwsbrief 109 9De meesterhand van een anonieme kunstenaar creëerde rond 1440 een fabelachtig mooi getijdenboek voor de hertogin van Gelre, Katharina van Klee.Omdat we zijn naam niet kennen, wordt hij naar dit gebedenboek de meester van Katharina van Kleef genoemd. Deze rijk geïllustreerde uitgave vormt het kunsthistorische publieksboek bij de unieke tentoonstelling De wereld van Katharina. Devotie, demonen en dagelijks leven in de 15 eeuw, die in het najar 2009 eerst in het Museum Het Valkhof te Nijmegen, en daarna vanaf februari 2010 in de Pierpont Morgan Library te New York te zien is. Aan de hand van vele afbeeldingen en vier toegankelijk geschreven artikelen, wordt de lezer meegevoerd in de wereld van het getijdenboek en de meester van KvK; Aan de orde komen het inventieve illustratieprogramma van het getijdenboek, de uiterst creatieve miniaturen die de Meester ontwierp, zijn ongewoon fantasievolle randversieringen en zijn bijzondere gave om het dagelijks leven in de middeleeuwen weer te geven, vooral dat van kinderen.

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl