Nieuwsbrief Nr. 108 – April 2016

Nieuwsbrief Nr. 108 – April 2016

 

– ikkiestto.nl

nieuwsbrief 108Tweetalig onderwijs [tto] houdt in dat bij niet-talenvakken als bijvoorbeeld geschiedenis en biologie, een andere taal dan de moedertaal als instructie- en communicatietaal wordt gebruikt. In een tweetalige klas spreken docenten en leerlingen in principe dus geen Nederlands, maar de vreemde taal. Tto heeft 2 belangrijke doelen: het vergroten van de taalbeheersing van leerlingen en het verkrijgen van een internationale oriëntatie. Tto bestaat in Nederland sinds 1989. In schooljaar 2009/2010 zijn er 112 scholen met een tweetalig vwo. Hoewel tto nu vooral nog voorkomt als tweetalig vwo, zijn er in 2008  25 scholen met een tweetalige havo.
http://www.ikkiestto.nl/#

 

– gahetna.nl/webexpo

nieuwsbrief 108 1De Webexpo presenteert een keuze van bijzondere, aangrijpende en mooie archiefstukken uit het Nationaal Archief. Hier ontdekt u de rijkdom en variatie van de collectie, waaronder verdragen, verslagen, brieven, kaarten en foto’s. Zoek op thema of trefwoord of laat u verrassen. De Webexpo groeit, verandert en verrast. Als u de website opent, krijgt u direct een overzicht van interessante onderwerpen en objecten. De foto’s zijn van hoge kwaliteit, waardoor u ver kunt inzoomen. De teksten bij de objecten zijn speciaal geschreven voor jongere bezoekers. Deze website is erg leuk om te verwerken in een internetopdracht zoals een webquest.
http://www.gahetna.nl/webexpo

 

– Mediawijsheid.nl

nieuwsbrief 108 2Mediawijsheid.nl is bij misschien al bekend, maar sinds kort is de website helemaal vernieuwd waardoor het makkelijker is om informatie te vinden. Mediawijsheid.nl wijst de weg in het landschap van een groot aantal verschillende soorten media. Op deze website krijg je informatie over veilig en slim gebruik van deze [digitale] media. Mediawijsheid.nl laat zien bij welke organisaties je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp. Mediawijzer.net is een expertisecentrum op het gebied van mediawijsheid en ook een netwerkorganisatie. Meer dan 1000 organisaties uit publieke en private sector hebben zich middels een intentieverklaring bij het expertisecentrum aangesloten.

 

– Nieuw in de Infotheek:

 

– Holland – Natuur In De Delta

nieuwsbrief 108 3Holland, Natuur in de Delta is een (her)ontdekking van Nederland. Een ode aan onze rivieren en kustgebied en de rijke natuur die zij onze delta brengen, in alle kracht, raadselen en schoonheid. Na het overweldigende succes van De Nieuwe Wildernis komen de makers van de film nu met het spectaculaire tweede deel dat wordt verteld door Bram van der Vlugt en Carice van Houten. Het is een film die ons als nooit tevoren de dynamiek en de veerkracht van het land waarin wij leven zal tonen. De film Holland zal fascineren door de hoogste kwaliteit natuurfotografie en gebruik maken van de modernste technieken. Het verhaal van de natuurfilm wordt verteld vanuit een cultuur-historische context en gezien vanuit het perspectief van hoofdpersonages als de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars. Camera- en geluidsmensen uit binnen- en buitenland, van zeer ervaren tot aanstormend talent zullen Holland, net als De Nieuwe Wildernis doen uitblinken door de hoogste kwaliteit van beeld.

 

– Darren Almond. Fullmoon
nieuwsbrief 108 4
Camera lens and lunar light. Darren Almond’s nocturnal nature series. In Fullmoon, the conceptual meets the poetic: British artist Darren Almond catches natural archetypes and silent landscapes in night photographs made under a full moon, with the shutter kept open for over a quarter of an hour. The long exposure time illuminates the landscape almost like daybreak, but the atmosphere is different: a mild glow emanates even from the shadows, star-lines cross the sky, and water blankets the earth like a misty froth. The enhanced moonlight infuses the pictures with a haunted quality, casting the landscapes in an unease, in a sense of the sublime and in a contemplation of time, both in our natural surroundings and in the photographic art. This book collects roughly 250 images which Almond captured following the full moon around the globe. Natural monuments like Yosemite National Park and the German Isle of Rilgen draw links to Romantic paintings by Albert Bierstadt and Caspar David Friedrich, respectively, and the whole series circles around the possibility of Romantic themes today: majestic American mountains, austere Arctic ice fields, picturesque rocks by the seashore in Japan, and, most intimately viewed, the nature of Britain, whose painterly subjects are closest to home.

 

– Prehistoric Art And Civilization

nieuwsbrief 108 5Well-written, loaded with information, and with a rich assortment of illustrations, each Discoveries RM volume is a look at one facet of art, archaeology, music, history, philosophy, popular culture, science, or nature. These innovatively designed, affordably priced, compact paperbacks bring ideas to life and amplify our understanding of civilization in a new way.

 

 

 

 

– Karel Appel – retrospectief

Wie denkt aan het werk van Karel Appel (1921-2006) ziet felle kleuren, sterke contourlijnen en ogenschijnlijke simpele vormen. Toch kent de ontwikkeling van de beroemde en kleurrijke Nederlandse kunstenaar ook een andere kant dan de jaren 50 en CoBrA waar hij vaak mee wordt geassocieerd. Appel experimenteerde, zocht de grenzen op en bleef tot op hoge leeftijd zijn werk vernieuwen. Van vroege speelse en kinderlijke voorstellingen, tot aan de latere sculpturen, waarin hij schilderkunst met gevonden voorwerpen combineerde, zijn stijl en materiaal wisselde vaak. Typerend voor Karel Appel is ook dat hij al vroeg samenwerkte met kunstenaars uit andere disciplines, zoals, dichters, muzikanten en choreografen.

 

– Dingen uitlegger

nieuwsbrief 108 6Randall Munroe, auteur van Wat als? (meer dan 15.000 ex. verkocht), komt weer met een geweldig boek! Aan de hand van zijn welbekende illustraties legt Munroe op hilarische en duidelijke manier uit hoe de meest geweldige wetenschappelijke zaken in elkaar steken. De onderwerpen die aan bod komen? De Iphone, een dierlijke cel, de kernreactor, de lens, de motorkap van een auto, maar ook het menselijk lichaam, de trein, het periodiek systeem en het zonnestelsel. Vaak voor een volwassenen al niet te begrijpen, maar nu op zo’n manier uitgelegd dat zelfs een vijfjarige het snapt!

 

– Ride – dvd

nieuwsbrief 108 8Een redactrice van New Yorker Magazine (Helen Hunt) volgt haar zoon (Brenton Thwaites) naar Los Angeles. De zoon is gestopt met zijn studie om te gaan surfen en erachter te komen wat hij wil met zijn leven. In deze romantische komedie sluit zij vriendschap met een limousinechauffeur (David Zayas), herontdekt ze haar seksualiteit met een jongere surfl eraar (Luke Wilson) en begint ze langzaam weer een band te krijgen met haar zoon – én met zichzelf.

 

 

 

– Broer van Esther Gerritsen: Boekenweekgeschenk 2016

nieuwsbrief 108 9Synopsis: Olivia, financieel directeur van een familiebedrijf Oliva,  krijgt een telefoontje van haar broer Marcus. Zijn been dreigt te worden afgezet. Marcus en Olivia zien elkaar zelden, maar de amputatie raakt Olivia onverwachts, alsof het haar eigen been is dat ze verliest. Ze laat alles uit haar handen vallen in een hopeloze poging haar broer te redden. Maar het is de vraag of hij degene is die redding nodig heeft…

 

 

 

 

Infotheek – Dintel
Jean Lequeux
Tel.: 020 8509635
www.infotheek-dintel.nl