Nieuwsbrief Nr. 84 – December 2013

Nieuwsbrief Nr. 84 – December 2013

– Wikiwijsleermiddelenplein:

Wikiwijsleermiddelenplein is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, vergelijkt, maakt en deelt. Stel zo voor iedere onderwijssituatie de optimale leermiddelenmix samen.

Alle voordelen op een rij:

■Keuze uit ruim 100.000 (digitale) lesmaterialen
■Zoek en vergelijk meer dan 1400 methodes
■Bewerk bestaand en/of maak eigen lesmateriaal
■Combineer niet-digitaal/digitaal en open/gesloten materiaal
■Deel materiaal met collega-docenten

Wikiwijsleermiddelenplein is een gezamenlijk initiatief van Kennisnet, de Open Universiteit en SLO. Het platform biedt een mix van open en gesloten lesmateriaal, informatie over lesmethodes en professionaliseringsmateriaal over het gebruik en de toepassing van leermiddelen. http://www.wikiwijs.nl/sector/vo/home.psml

 

– Emaze:

Emaze is een web-2.0-tool waarmee fraai vormgegeven presentaties gemaakt kunnen worden.

In die presentaties kunnen teksten, illustraties, filmpjes en allerlei vormen worden opgenomen. De opmaakmogelijkheden en vormgevingsmogelijkheden van Emaze zijn vrij uit-gebreid. Presentaties kunnen worden gemaakt op basis van templates (= vooraf vormgegeven pagina’s), waarvan er een zestal aanwezig is, of volledig vanaf de grond worden opgebouwd. Presentaties die met Emaze zijn gemaakt kunnen worden gedeeld met anderen.  Presentaties krijgen daartoe een eigen internetadres dat via bijvoorbeeld email, Facebook of Twitter aan anderen kan worden verstrekt. Wie naar dat adres surft kan de presentatie bekijken. Ook is het mogelijk om presentaties te embedden op eigen website of weblog. Als extra biedt Emaze de mogelijkheid om presentaties te downloaden, zodat presentaties ook gedraaid kunnen worden als er geen internet beschikbaar is. Surf naar http://emaze.com/

 

8 op de 10 ouders volgt kind op sociale media

Ouders van kinderen tussen 10 en 14 jaar oud zijn positief over het gebruik van sociale media door kinderen. Ze vinden dat het gebruik een positief effect kan hebben op de Engelse taalvaardigheid (56%) en op de communicatievaardigheden (48%) van hun kinderen. Daarnaast zien ouders kansen in het delen van informatie (71%) en in het maken en delen van huiswerk (62%). Ouders zien nauwelijks negatieve effecten. Ondanks deze positieve waardering houdt 80% van de ouders het gedrag van hun kinderen op sociale media wel nauwlettend in de gaten. De meeste kinderen weten dat ze door hun ouders worden gevolgd op sociale media (71%). Een op de drie ouders reageert ook op berichten van hun kind op social media.

Dit blijkt uit de gepresenteerd onderzoek onder kinderen van 10-14 jaar en hun ouders dat is uitgevoerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2013 (22 t/m 29 november). De week is een jaarlijks initiatief van Mediawijzer.net waarin kinderen wegwijs worden gemaakt in hun mediagebruik en ze geleerd wordt om te reflecteren op hun mediagedrag waardoor ze optimaal gebruik kunnen maken van alle kansen van nieuwe media. http://www.mediawijzer.net/start-week-mediawijsheid-tienduizenden-kinderen-slag-mediawijsheid/

 

Eeuwig Egypte:

Eeuwig Egypte biedt een handzaam chronologisch overzicht van de Egyptische geschiedenis. Vanaf de prehistorie tot en met de omwenteling van 2011 komen alle perioden aan bod. Van de vondst van vuurstenen werktuigen tot de bouw van de piramides. Van de faraonische dynastieën tot de Romeinse overheersing met het ‘showbizzkoppel’ Caesar en Cleopatra. Bovendien wordt aandacht geschonken aan kopten en de islam in Egypte. Een geschiedenis die tot op de dag van vandaag intrigeert en in Europa leidde tot een ware egyptomanie.  Eeuwig Egypte Experience is te zien van 12 juli 2013 t/m 5 januari 2014 in het Allard Pierson Museum. http://allardpiersonmuseum.nl/tentoonstellingen/

 

 

– Spijt: Boek en DVD in de infotheek

David doet niet mee aan het treiteren van dikke Jochem, maar hij doet ook niets om het te verhinderen. Heel veel spijt krijgen hij en zijn klasgenoten daarvan als het te laat is en Jochem zichzelf heeft verdronken. Verliefdheid, onderlinge machtsverhoudingen, onzekerheid over je uiterlijk, spanning rondom repetities en rapporten, uitgaan in het weekend, maar vooral hoe sadisme en wreedheid altijd om de hoek liggen, zijn de componenten van dit realistisch geschreven verhaal over een klas middelbare scholieren van ongeveer vijftien jaar. Qua onderwerp een zwaar verhaal, maar de uitwerking is, hoewel hier en daar wat emotioneel, nuchter, herkenbaar en evenwichtig. Een prima boek, geschikt om als uitgangspunt te nemen voor een discussie over bovengenoemde onderwerpen. In juni 2013 ging de film Spijt! in première. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Carry Slee, die al bij verschijnen ruim zeventien jaar geleden een verpletterende indruk maakte op veel lezers. Door de recente zelfmoorden van gepeste tieners staat het onderwerp pesten weer volop in de belangstelling. Carry Slee won met dit boek de prijs van de Nederlandse Kinderjury en de Jonge Jury.

 

– Nieuw in de Indfotheek

– The Queen:

The Queen werpt een blik achter de schermen van het Engelse koningshuis tijdens de nasleep van Diana’s dood. Elizabeth II en Tony Blair strijden over de behandeling van dit drama, dat aan de ene kant een privé tragedie is voor de koninklijke familie, terwijl aan de andere kant door het publiek openbare rouw wordt geëist.

 

 

 

 

 

– millions:

Wanneer een overval op een trein helemaal misloopt valt er ineens uit het niets een enorme zak geld uit de lucht en zo in de schoot van Damian en Anthony. En de twee kunnen maar één ding doen: het geld zo snel mogelijk uitgeven want over 12 dagen maakt Engeland de overstap naar de Euro en is het geld niets meer waard. Maar hoe krijgen twee jongens van acht en tien jaar het voor elkaar om er een kwart miljoen pond doorheen te jagen? Anthony heeft het plan om een zwarte markt op te zetten op het schoolplein terwijl Damian juist de arme mensen wil helpen – als hij die überhaupt kan vinden. Oh, en dan zijn er nog de treinrovers die hun geld terug willen zien. Krijgen de twee het voor elkaar om al het geld uit te geven voor het niets meer waard is ? Komt de school er op tijd achter wat er aan de hand is? Of weten de rovers toch nog hun handen op het geld te leggen?

 

– Hollandse meesters: Rembrandt en van Gogh:

Rembrandt the Master: De meester opnieuw belicht
Rembrandt was de grootste schilder van Nederland in de Gouden Eeuw. Zijn schilderijen en etsen worden gerekend tot de belangrijkste kunstwerken die de mensheid heeft voortgebracht. Rembrandt had een enerverend leven. Zijn techniek was onnavolgbaar. Hij was al een legende in zijn eigen tijd. Dat unieke kunstenaarsbestaan en alles wat het heeft voortgebracht, is nu voor het eerst interactief toegankelijk gemaakt in de Rembrandt DVD met CD Rom.

 

Vincent van Gogh: Voor het eerst in de geschiedenis van het Van Gogh Museum is er door het museum een twee uur durende documentaire gemaakt over het leven en werk van Vincent van Gogh. De dubbel DVD laat een niet eerder vertoond portret van de kunstenaar zien.
De DVD, gepresenteerd als educatieve documentaire in vijf delen, toont Vincent van Gogh als kunstenaar en als mens, van zijn kindertijd in Brabant, zijn leerjaren in België en Nederland, zijn artistieke rijping in Parijs, tot het enerverende hoogtepunt van zijn kunstenaarschap in Zuid-Frankrijk en zijn laatste maanden in Auvers-sur-Oise. Deskundigen van het Van Gogh Museum vertellen over Van Goghs inspiratiebronnen en geven inzage in hoe hij worstelde om tot een modern kunstenaar uit te groeien.

 

– China – Great Wall & Forbidden City:

China is een van de grootste landen ter wereld, met een zeer lange geschiedenis. Deze Doculine serie toont u beelden en achtergronden in twee enerverende documentaires over intrigerende Chinese bouwwerken.

– China’s Great Wall (De Chinese muur)

In het jaar 160 voor Christus hadden strijdlustige nomaden uit het noorden al eeuwenlang Chinese nederzettingen overvallen en geplunderd. China’s “verzoeningsstrategie”, de “barbaren” op een afstand te houden met gulle giften, bleek kostbaar en zinloos en het bracht de stabiliteit van het keizerrijk en het bestuur van de Han-keizers zelfs in gevaar.

Na een campagne tegen de “razende barbaren” besloot keizer Wu het advies van zijn generaals op te volgen en een muur tegen de vijand op te werpen. De muur van de Han-dynastie verging uiteindelijk tot stof en volgende dynastieën bouwden hun eigen muren, tot de huidige stenen muur die een icoon voor China werd.

– China’s Forbidden City (De verboden stad van China)

Het symbool van het Chinese keizerrijk en de grootste toeristische attractie van het moderne China is de Verboden Stad van Peking, de zetel van twee grote dynastieën en 24 keizers, van honderdduizenden eunuchen, concubines en functionarissen. Als het centrum van de wereld, was de Verboden Stad ooit getuige van de luisterrijke tentoonspreiding van keizerlijke macht, de grootste triomfen en uiteindelijk van de vernederende ondergang.

 

– Costa:                      

Rens, Frida, Tommy en Bjorn werken als ´proppers´ in een populaire Spaanse badplaats. Ze moeten zoveel mogelijk mensen naar binnen zien te lokken in de hippe discotheek ´Costa!´ en verzorgen daar de dagelijkse dansshow. Proppers zien er goed uit, kunnen goed dansen en hebben nooit aandacht tekort. Wanneer de jongens op het strand aan het werk zijn ontmoeten ze vier Nederlandse meiden Janet, Angela, Joyce & Maureen.

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016