Nieuwsbrief: Nr. 77/ 78 Maart / April 2013

Nieuwsbrief: Nr. 77/ 78  Maart / April  2013

– KlasCement.nl :KlasCement is een educatieve portaalsite, initiatief van duCentrum vzw uit België.. We bouwen samen met leerkrachten een klassement uit vol waardevol les-materiaal. De fundamenten van KlasCement werden gelegd in mei 1998. Intussen is de site gegroeid tot het vertrekpunt voor vele leerkrachten uit Vlaanderen én ederland en zijn er verschillende bouwstenen voor het delen van lesmateriaal. Het cement wordt gevormd door enthousiaste leerkrachten en studenten. Zij zorgen voor cursussen, lesbladen, presentaties, video’s, foto’s, oefeningen, software, sites, … gemaakt door en voor leerkrachten (in spe). Zo groeit KlasCement tot een heus bouwwerk met onderwijsnieuws, een educatieve databank en een zoekrobot. In het gebouw brengen we alle gebruikers samen via de ledenlijst en de persoonlijke profielen. Bij de leden is de meerderheid aannemer, maar er zijn gelukkig ook duizenden aangevers van lesinhoud. Leden kunnen via KlasCement hun eigen site met lesmateriaal vullen. Het onderwijsforum vormt hun praatbarak. De gedetacheerde leerkrachten en vrijwilligers die het geheel coördineren, zijn de architecten van dit initiatief. Zij promoten de site, stimuleren samenwerking, netwerken, houden contact met gebruikers en toetsen het geleverde materiaal aan een lastenboek met kwaliteitscriteria volgens internationale standaarden. Het nut van KlasCement Samenbrengen van lesmateriaal in één grote databank heeft vele voordelen:
■je vindt sneller wat nodig is voor je vak of klas
■je les wordt er beter van (goed voor de leerlingen)
■je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden
■je overlegt en leert nieuwe collega’s kennen
Zie: http://www.klascement.nl/

 

– DigibordopSchool.nl :Digibord op School is rijk gevuld met honderden internetbronnen en leerobjecten. Het gebruik van filters is dan ook cruciaal op deze website. Met de filters kan de inhoud van een pagina of het zoekresultaat na een zoekactie, worden gespecificeerd. Er kan worden gefilterd op doelgroep) en op soort leerobject (PowerPoint, Flipchart, BTX en Notebook). Ook een combinatie van filters is mogelijk. Je kunt dus bijvoorbeeld zoeken op PowerPoints voor groep 1/4.
http://www.digibordopschool.nl/

 

Nieuw in de Infotheek:

 

– De Gouden Eeuw:

Nederland in de zeventiende eeuw is volstrekt anders dan nu. En toch gebeurt er van alles in die eeuw dat wij herkennen als modern of van actuele betekenis: in  Nederland, in Amsterdam en op wereldschaal. Jongeren ontwikkelen een eigen jeugdcultuur. Duitse en Scandinavische migranten doen veel van het zware werk; zwarte Afrikanen worden als slaaf aan het werk gezet in Amerika. Aandelenhandel en speculeren worden werk en hobby. Politieke vluchtelingen zoeken in de Republiek een veilig thuis. Vrouwen en mannen lezen en schrijven. Een nieuw, zelfbewust land laat de tyrannieke Spaanse vorst achter zich. Calvinistische kooplieden nemen de belangrijke beslissingen. Met vallen en opstaan komt er een samenleving tot stand die relatief vrij is en zorgt voor een sociaal vangnet. In die welvarende samenleving – waar vele geloven en geloofsrichtingen naast elkaar leven – bloeien uitgeverij, wetenschap en kunsten. Schepen transporteren goederen, mensen en informatie op enorme schaal over de hele wereld. Amsterdam is het knooppunt voor alles. Steden en polders worden ingericht als overzichtelijke openbare tuinen, onderling verbonden door trekschuiten die volgens de dienstregeling varen. Dit boek vertelt over de zeventiende eeuw als een proeftuin voor het heden; een periode waarin de verkenning van de wereld overgaat in een wereldeconomie en waarin de uitwisseling van nieuws en cultuur in een hogere versnelling komt (Om te lezen bij de serie “De Gouden Eeuw”van NTR).

 

– Ice Age 4:

Eén van de meest geliefde trio’s uit de filmgeschiedenis — Ice Age’s Manny, Diego en Sid— gaan op het grootste avontuur tot dusver in Ice Age 4: Continental Drift. Nadat een compleet continent op drift is geslagen, raken onze helden gescheiden van de rest van de kudde en gebruiken een ijsberg als schip om weer thuis te komen. Dit alles leidt hen op een epische overzeese zoektocht. Met meer avontuur dan ooit tevoren, wordt het onmogelijke van ze gevraagd terwijl ze exotische zeemonsters ontmoeten, een compleet nieuwe wereld verkennen en meedogenloze piraten bevechten.Ondertussen gaat Scrat nog steeds op zoek naar zijn geliefde eikel, dit brengt hem vervolgens op plaatsen waar geen enkele prehistorische eekhoorn ooit eerder kwam.

 

 

– Twilight Saga, The: Breaking Dawn – Part 1

Na de bruiloft gaan Bella en Edward op huwelijksreis naar Rio De Janeiro, waar Bella tot haar schrik ontdekt zwanger te zijn. De familie van Edward is in shock door de situatie, die de fragiele band tussen de vampieren en weerwolven nog meer spanning bezorgt. Niemand weet wat te verwachten van deze onwaarschijnlijke zwangerschap. Ondertussen blijft ook de dreiging van de Volturi bestaan.

 

 

 

 

– Beeld van Nederland

Vele hoogte- en dieptepunten uit het Polygoon- & NOS-journaal o.a.:
– De jaren twintig: er komen steeds meer auto’s, stoomtreinen en trams.
– De jaren dertig: de crisisjaren, het begin van de inpoldering, het huwelijk van Prinses Juliana en de mobilisatie.
– De jaren veertig: de Duitse inval, de bezetting, het verzet en de bevrijding, de troonsafstand van Koningin Wilhelmina en inhuldiging van Koningin Juliana.
– De jaren vijftig: de watersnoodramp, de ouderdomswet en de Rock and Roll rage.
– De jaren zestig: de Deltawerken worden uitgevoerd, Prinses Beatrix trouwt en het Maagdenhuis wordt bezet.
– De jaren zeventig: een zwarte periode: de oliecrisis, treinkapingen en vliegrampen.
– De jaren tachtig: aftreden Koningin Juliana, acties tegen kernenergie en vredesdemonstraties.
– De jaren negentig: de Bijlmerramp, vliegtuigongelukken, watersnood en evacuatie en het verdrag van Maastricht.
– Het nieuwe millennium: de brand in Volendam, de invoering van de Euro, de vuurwerkramp in Enschede, de aanslag op Pim Fortuyn en op Koninginnendag in Apeldoorn, de omstreden Koranfilm Fitna, het Holleeder proces van de eeuw, de kredietcrises, de Nederlandse missie in Afghanistan, de Mexicaanse griep en de Q-koorts en het seksschandaal in de Katholieke Kerk.

 

– Monsieur Lazhar:

Het hartverwarmende verhaal van Monsieur Lazhar, een Algerijnse immigrant, die leraar wordt op een lagere school in Montréal. Hij neemt er de plaats in van een lerares die tragisch om het leven is gekomen. Terwijl hij de kinderen helpt om te gaan met hun verlies, heeft hij omgekeerd zelf baat bij de onschuld die zij nog in zich dragen. Een ontroerende film over verwerking van rouw, schuldgevoel, vriendschap en hoop die doet denken aan films als Être et Avoir en Entre les Murs.

 

 

 

 

– Andre Kuipers:

In samenwerking met NOS en ESA.
Na zijn elfdaagse ruimtemissie Delta in april 2004, ging ESA-astronaut André Kuipers 18 december 2011 voor de tweede keer de ruimte in. Daar woonde en werkte hij vijfenhalve maand aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Aan boord was Kuipers behalve astronaut ook wetenschapper, arts en docent. Op zijn programma stonden talrijke wetenschappelijke experimenten en educatieve activiteiten.
Deze boeiende NOS-documentaires volgen Kuipers vanaf de countdown op de steppe van Kazachstan, tijdens het leven aan boord van de ISS, tot aan zijn huldiging op de boulevard van Noordwijk.

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016