Nieuwsbrief Nr. 79 – Mei 2013

Nieuwsbrief Nr. 79 – Mei 2013

– Veldwerknederland.nl

Het doel van Veldwerk Nederland is om mens en natuur met elkaar in contact te brengen. Dat doen ze door intermediairs zoals kindercentra, basisscholen, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs, zorginstellingen, recreatiebedrijven, natuurorganisaties en NME-organisaties te ondersteunen bij het opzetten van zelf ontdekkend leren van de buitenomgeving, natuurbeleving en natuureducatie. Leerkrachten en vrijwilligers worden getraind in het uitvoeren van natuureducatieve activiteiten.  Op de website van Veldwerk Nederland is alle informatie te vinden over de trainingen. Een andere mogelijkheid is om met uw school mee te doen aan een werkweek: een project waarin een natuur-thema centraal staat.
http://www.veldwerknederland.nl/doelgroepen/voortgezet_onderwijs/9

 

– edudemic.com

Edudemic is een Engelstalige website met honderden artikels over onderwijs & ict. De pagina ‘tools’ onderzoekt welke software en hulpprogramma’s u kunt gebruiken in de klas. Als u op de hoogte wilt blijven van de laatste gadgets, kunt u de artikelen op de pagina ‘trends’ bekijken. Er zijn speciale pagina’s gemaakt met artikelen over social media en online learning. Wat opvalt is, dat veel artikelen de bezoeker iets willen leren. Veel titels beginnen daarom met “Why..” of “How to…”. De leden van de gratis nieuwsbrief krijgen de laatste nieuwtjes automatisch in de mailbox.
http://edudemic.com/

 

– huiswerk.tv

Huiswerk.tv is een open platform voor instructievideo’s voor leerlingen van de laatste groepen van het basisonderwijs en van het voortgezet onderwijs. De instructiefilmpjes op de site kunnen gratis bekeken worden. Ook kan iedereen filmpjes toevoegen en waarderen. Op deze manier maakt de site  gebruik van de ‘wisdom of the crowd’. Huiswerk.tv probeert goede en enthousiaste leraren ertoe te zetten, hun didactische kwaliteiten niet slechts beperkt te houden tot de klas die ze lesgeven. Laat alle leerlingen in Nederland hiervan meeprofiteren! De missie van huiswerk.tv is als volgt te omschrijven: Iedere leerling toegang bieden tot de beste leraren van Nederland!
http://www.huiswerk.tv/

 

– bluestacks.com

Bluestacks is een handig programma dat u kunt downloaden en installeren op uw computer. Vervolgens kunt u Android draaien op uw computer. Dat wordt met een technisch woord ook wel ‘emuleren’ genoemd. Zelfs WhatsApp en uw Google account kunt u synchroniseren. U kunt deze applicatie gebruiken om op uw digibord Apps te draaien, die normaal op een tablet gedraaid moeten worden. Ook kunt u de software gebruiken om een App te testen, voordat u hem op uw telefoon of tablet zet. De tool is beschikbaar voor zowel Windows als iOS en is gratis te gebruiken.  http://www.bluestacks.com/

 

-Nieuw in de Infotheek:

 

– De Slavernij

Slavernij is van alle tijden, tot aan de dag van vandaag, maar de slavenhandel in de koloniale periode onderscheidde zich door het welhaast industriële karakter ervan. Roué Verveer en Daphne Bunskoek gaan op zoek naar het meest verzwegen onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij.

Aflevering 1 : Een wereld vol slaven Roué gaat onderzoeken uit welk Afrikaans land zijn voorvaderen stammen en naar Suriname werden verscheept en doet hiervoor zelfs DNA-onderzoek in de VS. Daphne reist door Marokko en vertelt het verhaal van de blanke christenslaven die door Noord-Afrikaanse kapers werden verhandeld. Een achter-, achterneef van Gerrit Met Zon, een Nederlandse christenslaaf, leest voor uit het dagboek dat zijn oudoom schreef als slaaf.

Aflevering 2 : Hollandse geweren, Afrikaanse tranen De slavenhandel bracht de Nederlanders naar de kust van West Afrika. Daar kochten ze honderdduizenden slaven om ze in zeilschepen naar Amerika te transporteren. Hoe kwam de West Indische Compagnie (WIC) aan die slaven en wie waren zij?

Aflevering 3 : Een slaaf komt niet in de hemel Met de ruimen volgestouwd met mannen, vrouwen en kinderen staken Hollandse schepen de oceaan over op weg naar de Nieuwe Wereld. In totaal werden 12.500.000 Afrikanen door kolonialen als slaven naar ‘de Amerika’s’ getransporteerd. Nederland nam daarvan 600.000 mensen voor haar rekening.
Aflevering 4 : Industrie in de tropen De Afrikaanse slaven worden in Suriname te werk gezet en verbouwen op plantages producten voor de Europese markt. Ondanks de onderdrukking heerst er een wankel evenwicht tussen de slaven en hun eigenaren en ontwikkelen slaven en meesters een vorm van samenleven.
Aflevering 5 : Ketens van de geest
Het zwarte verzet grijpt in het Caribische gebied om zich heen en op Curaçao komen de slaven in opstand. In 1863 schaft Nederland de slavernij in de West-Indische koloniën
af, maar zijn de voormalige slaven werkelijk vrij of werkt het slavernijverleden door tot op de dag van vandaag?

 

– De slavernij JR

AFLEVERING 1 – SLAVEN
Vierhonderd jaar geleden begon in Nederland de Gouden Eeuw. Naast de handel in nootmuskaat en kruidnagel waren de Nederlanders ook goed in de handel in slaven. We brachten ze in overvolle schepen van Afrika naar Curaçao en Suriname.

AFLEVERING 2 – SUIKER
In de Gouden Eeuw kwam er suiker van Suriname naar Nederland. In 1775 werkten er zo’n 60.000 slaven op de Surinaamse suikerplantages. Het werk was zwaar en onveilig, maar pas in 1863 werd ook in Nederland en Suriname de slavernij afgeschaft.

AFLEVERING 3 – TOUW
Als Nederland in 1863 bijna als laatste de slavernij afschaft, is kinderarbeid nog steeds heel gewoon. Tijdens de industrialisatie zijn er meer en meer goedkope arbeiders nodig in de touwslagerijen en andere fabrieken en kinderen waren hier heel geschikt voor. Pas in 1871 wordt er voor het eerst iets tegen kinderarbeid gedaan.

AFLEVERING 4 – STEEN
De controle op kinderarbeid was heel slecht, hoewel kinderarbeid vanaf 1874 verboden was. Het kwam nog steeds veel voor dat in de steenfabrieken hele gezinnen aan het werk waren om rond te kunnen komen. Onder veel protest werd in 1901 de leerplicht ingevoerd. Vanaf toen werd de situatie voor kinderen pas echt beter. Vandaag de dag krijg je juist straf als je niet naar school gaat.

AFLEVERING 5 – VUILNIS
Op allerlei plekken op de wereld is de situatie voor kinderen nog helemaal niet zo goed als in Nederland. Kinderarbeid en slavernij komen nog geregeld voor. In Bangladesh bijvoorbeeld moeten kinderen zoeken naar gevaarlijke afvalstoffen op vuilnisbelten en de armoede is er zo groot dat kinderen er niet naar school gaan. Kinderen in Nederland doen hun best om ervoor te zorgen dat ze geen spullen gebruiken waaraan door kinderen in landen als Bangladesh is gewerkt.

AFLEVERING 6 – KINDEREN
In Benin (Afrika) worden elk jaar zo’n 15.000 kinderen bij hun ouders weggehaald en verkocht. Voor het grootste deel meisjes. Ze moeten werken in de huishouding of op andere plekken zonder dat ze ervoor betaald worden. Gelukkig zijn er ook in Benin mensen die proberen voor deze kinderen te zorgen

 

– Alleen maar nette mensen:

David Samuels komt uit een intellectueel Joods gezin uit het chique Amsterdam Oud-Zuid, maar wordt door zijn uiterlijk vaak voor Marokkaan aangezien. David is een man met een opmerkelijke missie: het vinden van een ghetto fabulous queen met grote tieten en een dikke bil. Zijn ouders en vrienden verklaren hem voor gek, maar David zet zijn zoektocht onverschrokken voort. Deze leidt hem naar de Bijlmer, waar hij na een aantal wilde avonturen bedrogen uit lijkt te gaan komen. Zal David zijn ideale vrouw, een grote donkere seksgodin met booty én brains ooit vinden?

 

 

 

– Floris

Voor deze DVD-Box heeft men alles op alles gezet om de mogelijkheden van de nieuwe drager DVD te benutten voor deze historische release. Dat betekende niet alleen technisch en qua vormgeving en menustructuur een optimaal product leveren, maar ook een forse duik in de archieven. En die duik leverde een heel interessante ‘making of’ documentaire van 24 minuten op met verrassend historisch, tot voor kort verloren gewaand materiaal, maar ook de inleidingen die aan elke aflevering bij uitzending voorafgingen. Daarnaast zijn er een foto-album en de in 2001 door Cinema Doc geproduceerde, 42 minuten durende documentaire De ridder en de fakir, met onder meer interviews met Verhoeven, Soeteman en Hauer. Deze documentaire is het enige onderdeel dat in kleur is! De uitklapbare box set bestaat uit drie DVD’s met een totale speelduur van maar liefst 442 minuten.

Meest recente berichten

  1. Infotheek Headlines – Oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Oktober 2016
  2. Infotheek Headlines – September 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – September 2016
  3. Infotheek Headlines – Juli 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juli 2016
  4. Infotheek Headlines – Juni 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Juni 2016
  5. Infotheek Headlines – Mei 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – Mei 2016
  6. Infotheek Headlines – April 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines – April 2016
  7. Infotheek Headlines Maart 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Maart 2016
  8. Infotheek Headlines Februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Februari 2016
  9. Infotheek Headlines Januari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Infotheek Headlines Januari 2016