Infotheek Nieuwsbrief Nr. 105 Januari 2016

image005

image001Infotheek Nieuwsbrief  Nr. 105  Januari 2016

 

Makeuseof.com

image008

Makeuseof.com geeft antwoord op veel voorkomende vragen die allemaal met digitale technologie te maken hebben. Bijvoorbeeld ‘Hoe moet je een iPhone 6 beveiligen?’ of ‘Hoe moet je een cd of dvd bewaren?’ en ‘Wat zijn de beste eHealth apps?’. De vragen zijn zeer actueel, veel onderwerpen die op makeuseof.com besproken worden komen een paar weken later pas in de Nederlandse media terecht. Door deze website in de gaten te houden ben je altijd op de hoogte van de laatste digitale weetjes en handigheidjes. Met meer dan 470.000 volgers op Facebook en Twitter mag dit initiatief zeer succesvol genoemd worden.  http://www.makeuseof.com/

– YouDipity

image009

 

Met YouDipity kunt u een zogenaamde ‘Dipitie’ maken. Dat is een verzameling informatie die met de speciale editor leuk vormgegeven kan worden. Uiteindelijk ontstaat er digitaal lesmateriaal, een cursus of e-book. De content die gemaakt is kan gedeeld worden met andere bezoekers. Erg handig om uw aantekeningen te delen met leerlingen of collega’s. Als u de Dipitie bewaard kunt u deze het volgend cursusjaar weer gebruiken. Een Dipitie kan ook meerkeuzevragen, filmpjes of afbeeldingen bevatten. Door de Dipitie in te sluiten in een digitale leeromgeving of website kunt u ze makkelijk verspreiden onder de geïnteresseerden. Een aanrader voor iedereen die zelf content maakt. http://www.youdipity.com

– Memofon

image010

Memofon is een handig hulpprogramma waarmee u Mindmaps kunt maken. Op internet zijn al diverse andere mindmap-websites te vinden. Het unieke aan Memofon is, dat u een mindmap kunt maken door het invullen van tekst. U maakt een opsomming en Memofon zet de tekst automatisch om in Word. Een tekstuele opsomming is veelal lineair, met Memofon kunt u dit omzetten naar  een systemische vorm. Op de voorpagina staan diverse voorbeelden. De website werkt erg snel, u heeft binnen enkele minuten een Mindstorm gemaakt, omdat u niet hoeft na te denken over de grafische vormgeving. http://www.memofon.com/

– Nieuw in de Infotheek:

– Het psychologieboek:

image012

Dit boek behandelt 250 mijlpalen in de geschiedenis van de psychologie, van 10.000 v.Chr. tot nu. Mensen denken al heel lang na over wat we nu bestempelen als ‘psychologie’, maar pas de afgelopen 150 jaar heeft men getracht de ideeën uit de psychologie wetenschappelijk te bestuderen. Dit boek is een weergave van deze ontdekkingstocht naar de psychologie, die gekenmerkt wordt door praktijken die zijn bedoeld om mensenlevens te verbeteren en om te gaan met de eisen van de huidige tijd. De mijlpalen variëren van het münchhausensyndroom en prosopagnosie (het onvermogen om vertrouwde gezichten te herkennen) tot hersenbeelden, archetypes en burn-out.

Wetenschappelijke theorieen in 30 seconden:

image014

Wetenschappelijke theorieën in 30 seconden behandelt de 50 belangrijkste en meest intrigerende wetenschappelijke theorieën op een revolutionaire en innovatieve manier: wetenschappers werden uitgedaagd om alle jargon achterwege te laten en in heldere taal binnen een halve minuut de meest complexe theorieën uit te leggen.

 

 

 

– Hook

image016

Peter Pan (Robin Williams) is inmiddels volwassen en gaat door het leven als Peter Banning, Hij is adovcaat met een drukbezette agenda en een klein beetje overgewicht. Peter is al lang vergeten dat hij ooit Peter Pan was, de jongen die kon vliegen en nooit zou opgroeien. Wanneer hij voor een galadiner naar Londen moet, worden zijn kinderen gekidnapt door de beruchte Captain Hook (Dustin Hoffman). Om zijn kinderen te redden moet Peter Pan, met behulp van de Lost Boys( die hem weer leren hoe hij moet leven en vliegen). Terugkeren naar Neverland. Peter Pan wordt bijgestaan door Tinkerbell (Julia Roberrts), de kleine fee die haar hart aan Peter Pan heeft verpand. Bob Hoskins is Smee, Hook’rechterhand in de piraterij en plunderij. In de bijrollen spelen o.a. Phil Collins, Glenn Close en David Crosby.

– Robin Hood Box

image018

Dit zijn drie seizoenen van Robin Hood, de heerlijke BBC-serie waarin de klassieke legende op een eigentijdse manier wordt verteld. Misstanden worden rechtgezet met behulp van veel boogschieten en zwaardvechten, de nodige humor en energie, en hier en daar wat grof geweld.

Robin van Locksley keert terug naar huis nadat hij in het Heilige Land heeft gestreden voor koning en vaderland. Hij ziet dat Nottingham is veranderd in een door en door corrupt oord. De meedogenloze schout van Nottingham zwaait er de scepter. Hij legt de armen schandalig zware belastingen op en zelfs het stelen van een brood wordt wreed bestraft. De nobele Robin en zijn trouwe, wat sullige hulpje Much zijn vastbesloten het voor de ongelukkige burgers op te nemen. Ze worden daarbij geholpen door een bonte troep vogelvrijen. Will Scarlett is de handige knutselaar die alles kan maken van elk materiaal, als het maar hout is. De reusachtige Little John kan alles wat hij op zijn weg vindt vermorzelen, maar is doodsbang voor een paar druppels water. Later in de serie wordt het gezelschap aangevuld met Jack, die zo goed is in bedrog en vermommingen dat de kijker zich pas na verloop realiseert dat ‘hij’ eigenlijk een vrouw is. Naarmate de groep hechter wordt, rijst de vraag of Robin en zijn getrouwen erin zullen slagen een einde te maken aan de wandaden van de schout – en aan de armoede en honger van de brave burgers van Locksley.

– Jumanji

image021

Het jongetje Alan Parrish (Robin Williams) ontdekt een mysterieus bordspel, maar is niet bekend met de bovennatuurlijke krachten die het in zich heeft. Maar dan wordt hij op magische wijze, voor de ogen van zijn vriendinnetje Sarah, de wilde jungle van Jumanji ingezogen. Hij verblijft hier voor 26 jaar, totdat hij door twee nietsvermoedende kinderen uit het spel wordt bevrijd. Als volwassen man herenigd Alen zich met Sarah en samen met de kinderen moeten ze het opnemen tegen de sterke krachten van het spel en alle wilde dieren die het spel voortbrengt

 

– Over the edge:  (Auteur: Dirk Bracke  DirkBracke/  co-auteur: Helen Vreeswijk)

image023Chris (17) is verliefd op Fien, maar zij ziet hem niet staan. De gefrustreerde jongen is geobsedeerd door seks. Hij besluit hoe dan ook seks te hebben met een meisje, dat dan wel op Fien moet lijken. Vanuit Antwerpen gaat hij naar Nederland: daar randt hij een jong meisje aan. Daarna volgen steeds gewelddadigere aanrandingen en verkrachtingen. Al die tijd blijft seks met Fien zijn ultieme wens. De Nederlandse politie ziet al snel de verbanden, maar het duurt even voordat alle zaken samenkomen. De hoofdstukken over Chris en Fien, waarin het perspectief steeds tussen hen wisselt, zijn geschreven door Dirk Bracke. Zeer gedetailleerd beschrijft hij Chris´ daden. De hoofdstukken over het politieonderzoek zijn van Helen Vreeswijk. Het verhaal is spannend: de lezer ziet het net zich rond Chris sluiten. Zijn verhaal zal menig lezer rode oortjes bezorgen, maar de openhartigheid maakt op de volwassen lezer toch een wat geforceerde indruk. Het is de vraag of met name Bracke hier zelf niet ‘over the edge’ gaat. Vanaf ca. 15 jaar.