Infotheek Nieuwsbrief Nr. 103 November 2015

– Scholieren presteren niet beter met computer:

image005

Het gebruik van computers en andere technologische hulpmiddelen bij scholen leidt niet tot betere prestaties van scholieren. Dat blijkt uit een internationale studie van de denktank OECD, waarover de BBC dinsdag schrijft. Volgens de denktank kan veelvuldig gebruik van de computer zelfs leiden tot lagere cijfers. Er is volgens Andreas Schleicher van OECD ”te veel valse hoop” gevestigd op technologie. Leerlingen van scholen die veel hebben geïnvesteerd in technologie hebben ”geen merkbare verbetering” laten zien op het gebied van lezen en rekenen ten opzichte van kinderen die op school niet of nauwelijks computers gebruiken. Bij goed presterende schoolsystemen in onder meer Zuid-Korea en Shanghai wordt zelfs heel weinig gebruik gemaakt van computers. Volgens de OECD zijn er op scholen in Nederland 2,6 kinderen per computer. 94 procent van de leerlingen gebruikt een computer.

 – math4all.nl

image006Deze site bevat materialen voor het vak wiskunde in het voortgezet onderwijs in Nederland en België. Het gaat vooral om de dagelijkse praktijk van leerling en leraar en de materialen die daarbij nodig zijn. Informatie over de grafische rekenmachine, maar ook een complete lessenserie Wiskunde & Excel zijn voorbeelden van practica die op de website te downloaden zijn. Klik bovenin ook eens op ‘projecten’ om lespakketten rondom een bepaald thema te openen. Naast lesmateriaal is er op de site veel te vinden over de geschiedenis van het vak wiskunde. Er zijn biografieën van bekende wiskundigen, een tijdlijn met enkele toepasselijke spellen en er worden speciale onderwerpen belicht, vaak vanuit historisch oogpunt. Probeer ook de Wiskunde spelletjes die op de pagina ‘puzzelen’ staan. http://www.math4all.nl/

 – Peiling gepeste leraren: ‘Docent gepest? Deels eigen schuld’”-

image008De cupcakes vliegen door het lokaal, een leraar krijgt een grote bek of wordt juist stelselmatig genegeerd. 7Days en EenVandaag vroegen bijna duizend scholieren in een peiling naar het treiteren van leraren. Bijna een kwart van de deelnemers zat vorig jaar in een klas waarin een docent werd gepest. Twee derde vindt dat scholieren te weinig respect hebben voor leraren. – Tekst: Kim Einder, illustratie: Leendert Masselink

Wat doen leerlingen hun leraren aan? http://www.sevendays.nl/pestonderzoekleraren

 – Nieuw in de Infotheek:

– Nederland vanuit de lucht

image010

Nederland als een eindeloos lijnenspel tussen de natuur en de mens. Het landschap tot de laatste vierkante meter gecultiveerd. Op dagen waarop de weersomstandigheden fototechnisch perfect zijn, stapt Frans Lemmens in een vliegtuig om Nederland van boven te fotograferen. Het resultaat is verbluffend. Nederland vanuit de lucht, Nederland op z’n mooist.

Frans Lemmens is een ware globetrotter. Hij werkte jarenlang als ontwikkelingswerker in Afrika en reisde vervolgens als reisleider over alle continenten. Sinds 1986 werkt Lemmens als documentair fotograaf, zich voornamelijk concentrerend op reizen en natuur. Niet alleen in het buitenland. Ook Nederland werd dankzij zijn vele fotogenieke en verrassende kanten een belangrijk onderwerp.

–  XL BE

image012Karel Tomeï vliegt al vele jaren boven België. Het resultaat van dit fotoboek is oogverblindend en ongeëvenaard. Van de kust over kunststeden als Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen, Brussel tot in het hart van Wallonië met Luik, de schitterende Ardennen en het uiterste zuiden van het land maakte Karel unieke luchtopnames. Stuk voor stuk echte pareltjes.

Tomeï heeft daarbij als geen ander oog voor wat het landschap bijzonder maakt. Kleurenpracht, schitterende composities, oog voor detail, bekende bezienswaardigheden krijgen door zijn unieke aanpak een ongewoon, steeds verrassend uitzicht. Wat het doorbladeren van dit boek steevast tot een feest maakt.

Tomeï heeft ‘iets’ met België. Als een echte Bourgondiër is hij smoorverliefd op het land, waar hij sinds vele jaren ook woont. België in beeld brengen vormde – alleen al door de steeds wisselende weersomstandigheden – een bijzondere uitdaging.

 – Nederland waterland

image014Water draagt, voedt, spiegelt, ontspant, verdampt, verzilt, is mooi en aantrekkelijk of dreigend en gevaarlijk. In Nederland Waterland. Holland land of Water wordt de relatie tussen Nederland en het water in uiteenlopende aspecten beschreven. Aan de orde komen hoe Nederland door het water is gevormd, hoe het land zich tegen het water moest verdedigen, hoe het de handel heeft beïnvloed, welvaart heeft gebracht en watermanagement een exportproduct is geworden. Ook wordt beschreven hoe Nederlanders ervan genieten al schaatsend of varend , hoe het water is geschilderd en beschreven en hoe we erop wonen. Nederland kan met recht een waterland genoemd worden. Michiel Roscam Abbing (1958) is politicoloog en kunsthistoricus en werkt als onafhankelijk onderzoeker in Amsterdam. Hij publiceerde eerder over onder andere Rembrandt en de Betuwelijn, en schreef De Nationale Parken van Nederland.

– The Librarian

image017

Ergens in Amerika worden de grootste schatten ter wereld verborgen gehouden, zoals het zwaard Excalibur, de Ark van het Verbond en de doos van Pandora. Flynn Carsen, een dertigjarige studiebol, is de beheerder van deze geheime verzameling. Op een dag stelen leden van de Serpent Brotherhood, een gevaarlijke sekte, een stuk van de eeuwenoude Spear of Destiny, een speer die in zijn geheel het lot van de wereld kan bepalen. Aan Flynn de taak om de overige delen van het relikwie op te sporen. Samen met Nicole Noone, een specialiste in vechtsport, start Flynn aan de gevaarlijke tocht die hen tot in de verste uithoeken van de wereld doet belanden. Op de hielen gezeten door de Serpent Brotherhood beginnen Flynn en Nicole aan een grandioos avontuur vol spanning en spektakel.

– Librarian 2

image018

Na het geweldige succes van The Librarian: The Quest for the Spear kruipt Noah Wyle (ER) opnieuw in de huid van bibliothecaris annex avonturier Flynn Carsen. Ditmaal gaat hij op zoek naar de mijnen van Koning Solomon, diep in het Afrikaanse continent. Maar er zijn meer kapers op de kust! De onverschrokken Flynn stort zich in een geweldig avontuur vol actie, spanning en humor!

 

 

 

– Librarian 3

image020

De librarian is terug! In dit derde deel van de fantastische filmreeks beleeft bibliothecaris en avonturier Flynn Carsen (Noah Wyle) zijn spannendste avontuur tot nu toe. Tijdens een gevaarlijke missie om de historische Kelk van Judas terug te vinden, wordt Flynn gered door de mysterieuze en bloedmooie Simone Renoire, een vrouw met een duister geheim. Samen zetten ze hun zoektocht voort, die leidt naar een verborgen crypte in New Orleans, waar Flynn niet alleen het geheim van Simone ontdekt maar ook zijn ware missie: een avontuur vol spanning en spektakel!